Bilo da ste na nekoj prehrani sa smanjenim unosom ugljikohidrata ili pak naprosto pazite na to što jedete, moguće je da se ponekad zaželite škrobne ili slatke hrane. I iako su ove namirnice čisto ok, dok ih se jede umjereno, možda niste znali da nije baš svejedno kada jedete ove namirnice (jer nam one često daju osjećaj usporenosti).
Prema Shauni Sacco, višegodišnjoj nutricionistici i certificiranoj osobnoj trenerici iz Houstona – uživati u rafiniranim ugljikohidratima ne biste trebali u jutarnjim satima. "Najvažnije vrijem za uravnoteženi, zdrav obrok, koji će održavati stalnu razinu šećera u krvi je upravo ujutro", kaže Sacco. "Može biti teško pronaći prave opcije za doručak jer često jedemo s nogu i u žurbi smo – pa je najlakše pojesti neko pecivo ili nešto namazati na kruh."
Zato ako smatrate da si za taj prvi obrok možete priuštiti što god poželite jer imate cijeli dan da te kalorije potrošite – zapravo činite veliku grešku jer tijelu ne dajete pravu energiju koja mu je potrebna.
Sacco tvrdi kako nikada nije dobro vrijeme za obrok pun šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Bez balansa proteina i zdravih ugljikohidrata poput povrća i voća, šećer u krvi će vam jako narasti a zatim i jako pasti, zbog čega ćete biti ubrzo gladni i bez energije.
Zbog toga se radije fokusirajte na prave izvore proteina kobinirane sa zdravim ugljikohidratima. Neke od opcija su tvrdo kuhana jaja, paradajz, paprika i šaka orašastog voća; dodavanje maslaca od badema i voća zobenoj kaši; jabuka s maslacem od kikirikija: šnita potpuno integralnog kruha (da nema bijelog brašna u njemu) sa svježim sirom i rajčicom, ili komadom šunke.
Ako ste ipak odlučili priuštiti se obrok bogat ugljikohidratima, onda je bolje da je to na kraju dana, prije spavanja – kako biste izbjegli oscilacije sa šećerom u krvi i gladi i željom za hranom koja slijedi.
Ujutro, popodne ili uvečer? Nije svejedno kada su UH u pitanju