Kelj i žuta paprika
Kelj
Kelj je prava 'supernamirnica', i to ne samo zato jer je zelene boje. Opće su poznate zdravstvene dobrobiti zelenog lisnatog povrća koje sadrži puno klorofila, minerala i proteina koji pomažu kod sagorijevanja kalorija. Osobito je vrijedan klorofil koji pomaže kod izbacivanja toksina iz tijela i otklanjanju suvišnih masnoća. Kelj, kao glavna zvijezda povrća, ima snažna detoksikacijska svojstva, mnoštvo vitamina i vlakana te smanjuje rizik od raka jajnika i dojke te od artritisa.
Žuta paprika
Vrijeme je da zažutite svoju prehranu. Mnogo ljudi nije niti svjesno da im fali C vitamina, a jedna žuta paprika ima čak 341 miligram, što je otprilike tri i pola puta više od jedne velike naranče. Tijelu je vitamin C potreban da bi stvaralo karnitin, koji pomaže mišićima koristi masne naslage za energiju, te tako i potaknu metabolizam da brže radi. Da je to točno potvrdilo je istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Nutrition, jer se pokazalo da osobe s višim razinama vitamina C u krvi imaju manji BMI i manje masnih naslaga.
Žutu papriku najbolje je jesti sirovu – na salatu ili punjenu nemasnim svježim kravljim sirom.