Očiti znakovi

Prvi znakovi da si počela gubiti na težini (iako vaga to još ne pokazuje)

Vaga još možda ne pokazuje rezultate, ali postoji nekoliko znakova po kojima možeš primijetiti da si počela gubiti na težini

gubitak-kilograma.jpg
Foto: Unsplash

Kada je u pitanju mršavljenje, motivacija igra značajnu ulogu. Svima nama, kada mršavimo, potreban je tračak nade i svjetlo na kraju tunela koje će nam pokazati da smo na pravom putu prema gubitku kilograma, a često nam prvi znakovi mršavljenja mogu pomoći u pružanju takve nade. Ipak, većina ljudi ne poznaje nijedan od tih znakova osim očito gubitka njihove težine.

Image
Ljeto je sve bliže

7 trikova za zdravo mršavljenje, ali i održavanje idealne težine

Postoji toliko mnogo znakova na koje možeš obratiti pažnju kako bi odredila jesi li na pravom putu ili ne. Neki od njih su oni očiti i fizički - recimo, primijetiš da su ti hlače koje si prije jedva zakopčala sada malo prevelike ili primijetiš razliku samo kada se pogledaš u ogledalo.

shimmer fallback

No, to nisu svi znakovi - u nastavku smo izdvojile ukupno četiri znaka koji ti mogu ukazati na to da si počela gubiti na težini. Dakle, ako strogo paziš na veličinu svojih porcija, biraš zdraviju hranu i svaki slobodan trenutak koristiš za tjelovježbu, obrati pažnju na ove znakove.

Odjeća ti drugačije pristaje

U prvih nekoliko dana tvoje dijete - dok donosiš zdravije odluke i smanjuješ unos prerađene hrane, rafiniranih ugljikohidrata i šećera - gubiš vodu. To ćeš primijetiti na vagi, ali i na sebi, jer ćeš biti manje otečena i naduta, pa će ti odjeća pristajati drugačije i osjećat ćeš se ugodnije. Možda primijetiš da ti se traperice lakše zakopčavaju. Možda ćeš čak morati remen zategnuti na jednoj rupici manje. Čak i tvoje čizme mogu lakše kliziti preko listova. Dakle, svakako obrati pažnju na ove, naizgled male stvari.

shimmer fallback

Vidiš promjene u ogledalu

Nitko ne poznaje tvoje tijelo poput tebe, pa kad smršaviš, ogledalu ćeš primijetiti vitkiji torzo, manje bokove ili vitkije ruke. Možda ćeš čak primijetiti i smanjenje volumena na obrazima. Vidjet ćeš te promjene prije nego što ih primijete drugi ljudi, i to je u redu, jer gubiš na težini kako bi bila zdravija, a ne kako bi se svidjela drugima. Fotografije su još jedan pokazatelj gubitka težine. Male promjene nisu uvijek vidljive iz dana u dan, ali usporedi selfije snimljene u razmaku od nekoliko tjedana. Ako gubiš kilograme, vidjet ćeš da ti je lice smršavilo.

shimmer fallback

Dnevna aktivnost postaje lakša

Svakodnevni zadaci otkrivaju koliko si daleko dogurala na svom putu mršavljenja. Osjećat ćeš se lakše i sposobnije za obavljanje svakodnevnih poslova, poput nošenja košare s prljavim rubljem uz stepenice ili podizanja djece i kućnih ljubimaca. Ovi znakovi mršavljenja pokazuju pozitivan utjecaj u stvarnom životu koji mogu pružiti zdravija prehrana, umjerene porcije i tjelovježba. Ako redovito vježbaš, možda ćeš također otkriti da si brža u obavljanju nekih zadataka. Tako primjerice, možeš trčati ili biciklirati brže uz isti napor jer nosiš manju težinu.

shimmer fallback

Poboljšano zdravlje

Ako si u početku imala prekomjernu tjelesnu težinu, krvni tlak i kolesterol u krvi imaju tendenciju poboljšanja kada izgubiš samo 5 do 10 posto ukupne tjelesne težine. Primjerice, za osobu od 90 kilograma to znači gubitak od četiri do devet kilograma. Također možeš primijetiti promjene u postotku tjelesne masti, a i krojački metar može potvrditi da si smršavila. Izmjeri mjesta kao što su struk, nadlaktice i bedra da vidiš smanjuju li se. Na primjer, kada ti se struk smanji, onda znaš da si izgubila salo na trbuhu, posebno opasnu vrstu masnoće koja se skuplja oko unutarnjih organa i oslobađa upalne spojeve.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.