Leća je jedna od najzdravijih namirnica koju mogu konzumirati čak i dijabetičari, osobe s celijakijom, osobe s visokim tlakom i kolesterolom, pa tako i osobe koje pokušavaju izgubiti kilograme.
U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina. Bogate su mineralima i vitaminima, te vlaknima, potrebnima za zdravlje organizma, posebno prilikom posebnog režima prehrane. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
No, ono što je možda najvažnije od svega je to da je vrlo ukusna namirnica, koja se baš poput drugih grahorica, može jesti samostalno, kao prilog, te na salatu…
Imajte na umu da se leća mora kuhati ili pirjati između 20 i 25 minuta u običnom loncu dok joj je u ekspresnom loncu dovoljno 8-10 minuta. Iako joj treba nešto duže vrijeme za kuhanje ili pirjanje, vrlo brzo od nedovoljno kuhane može postati prekuhana, pa zato morate obratiti pozornost.
Pripremili smo nekoliko zanimljivih recepata na koje možda nećete naići svaki dan, ali su jednostavni i ukusni za isprobati, ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na zdravu i uravnoteženu prehranu.
Foto: © olgabungova - fotolia