Leća je jedna od najzdravijih namirnica koju mogu konzumirati čak i dijabetičari, osobe s celijakijom, osobe s visokim tlakom i kolesterolom, pa tako i osobe koje pokušavaju izgubiti kilograme.
U 100 grama leće ima oko 350 kalorija, nalazi se 60 posto ugljikohidrata i 26 posto proteina. Bogate su mineralima i vitaminima, te vlaknima, potrebnima za zdravlje organizma, posebno prilikom posebnog režima prehrane. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica. Također, je namirnica koja se sporo razgrađuje, pa neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
No, ono što je možda najvažnije od svega je to da je vrlo ukusna namirnica, koja se baš poput drugih grahorica, može jesti samostalno, kao prilog, te na salatu…
Imajte na umu da se leća mora kuhati ili pirjati između 20 i 25 minuta u običnom loncu dok joj je u ekspresnom loncu dovoljno 8-10 minuta. Iako joj treba nešto duže vrijeme za kuhanje ili pirjanje, vrlo brzo od nedovoljno kuhane može postati prekuhana, pa zato morate obratiti pozornost.
Pripremili smo nekoliko zanimljivih recepata na koje možda nećete naići svaki dan, ali su jednostavni i ukusni za isprobati, ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na zdravu i uravnoteženu prehranu.
Foto: © olgabungova - fotolia
Curry leća
Sastojci (za 4 osobe):
2 žlice maslinovog ulja ili ulja od kokosa
2 žlice svježe naribanog đumbira
2 češnja češnjaka, nasjeckana
8 mlada luka, nasjeckanih (osvojite bijele i zelene dijelove)
1 žlica curry začina
4 mrkve srednje veličine, nasjeckane
1 veći krumpir (oguljen i nasjeckana na manje kockice)- ako treba krumpir možete izbaciti zbog dijete
1 šalica leće
850 ml temeljca (može od povrća - domaćeg)
Sol i papar
Zagrijte ulje u većoj posudi ili tavi, te dodajte đumbir, češnjak i bijele dijelove mladog luka, te prepržite dvije do tri minute dok ne omekšaju. Dodajte curry i promiješajte. Zatim dodajte mrkvu, krumpir, leću, temeljac, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra. Pričekajte dok zavri i pustite neka se kuha na srednjoj temperaturi. S vremena na vrijeme promiješajte. Nakon kojih 15-ak minuta počnite češće pratiti je li leća kuhana. Kako će se temeljac isparivati, morat ćete češće miješati. Kada je jelo kuhano, možete ga odmah poslužiti. Na tanjuru ga posipajte sa zelenim dijelovima mladog luka.
Salata od leće i ječma s kozjim sirom
Sastojci (za 4 osobe):
¾ šalice ječma
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice svježeg limunovog soka
Sol i papar
1 zelena salata srednje veličine
400 grama leće
¼ malog luka, ljubičastog, nasjeckanog
1 veća mrkva, nasjeckana
¼ šalice nasjeckanih crnih maslina
¼ krastavca
50 grama kozjeg sira (fete)
Skuhajte ječam i leću u slanoj vodi, te ih ocijedite.
U maloj posudici zajedno pomiješajte ulje, sok od limuna, te po pola žličice soli i papra, te dobro pomiješajte.
U posudu srednje veličine stavite zelenu salatu s polovicom dresinga. U drugu zdjelu stavite ječam, leću, mrkvu, luk, masline i krastavac i ostatak dresinga. Sve dobro u obje posude pomiješajte. Nakon toga leću i ostale sastojke, prebacite u posudu sa salatom, no ne morate miješati. Na vrh salate dodajte fetu.
Leća kao prilog ili varivo
Sastojci (za 4 osobe):
3 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk srednje veličine, nasjeckani
1 češanj češnjaka, nasjeckani
½ crvene paprike, nasjeckane
1 veća rajčica, oguljena i narezana na komadiće
1 šalica leće
Lovorov list
1 žličica crvene paprike (slatke)
600 ml temeljca od povrća ili vode (po izboru)
Ako nemate domaćeg temeljca, možete staviti ili kocku ili malo Vegete.
U posudu srednje veličine na ulju prepržite luk, češnjak i papriku. Nakon dvije-tri minute dodajte rajčicu, te pirjajte još dvije-tri minute. Dodajte opranu leću, dobro promiješajte, te dodajte crvenu papriku i lovorov list. Ako ste se odlučili za dodavanje Vegete, tada nemojte dodatno soliti.
Ako pak koristite temeljac od kocke, svakako ga načinite prije zalijevanja leće.
U svim ostalim situacijama posolite i popaprite po želji. Pirjajte 20-ak minuta, dok temeljac ne ispari, a leća ne omekša. Poslužite uz meso po želji.
Uz dodavanje malo veće količine temeljca, s istim receptom možete dobiti ukusno i lagano dijetalno varivo. Ovisno o namirnicama koje smijete konzumirati tijekom dijete, u varivo možete dodati i neke vrste mesa.