Koliko god dobru grupu prijatelja imali, velike su šanse da ste barem na jednu osobu u društvu ljubomorni. Ne zbog dobrog izgleda, super posla ili nečeg sličnog – već zbog činjenice da može pojesti što god poželi a da se uopće ne udeblja.
Na svakom druženju vi pazite što ćete pojesti dok ona guta pizzu i čokoladu kao da joj je zadnje. S druge strane vi ako samo i pogledate u tjesteninu već osjećate kako se širite. U čemu je stvar? Moguće je da za ovo možete optužiti genetiku!
Znanstvenica Sharon Moalem tvrdi kako postoji jednostavan test kojim možemo ustanoviti kako naše tijelo probavlja ugljikohidrate, i koliko ih možete pojesti bez da se udebljate. Test o kojem govorimo je takozvani "kreker test".
O ovom testu pisala je u knjizi objavljenoj 2016. godine "The DNA Restart", a njenu teoriju za portal vt.co potvrdio je još jedan liječnik (i obožavatelj ugljikohidrata) Xand van Tulleken sa svojim studentima. "Činjenica je neki od nas mogu jesti koliko god žele UH, dok drugi samo minimalne količine", kazao je van Tulleken .
Kako izgleda test?
Eksperiment počinje, ne iznenađujuće, s krekerom. Svaki student medicine u testu je trebao žvakati neslani kreker 30 sekundi i podignuti ruku kada osjeti da se okus krekera mijenja (primjerice ako počinje imati slatkast okus). Eksperiment je pokazao različite rezultate: jedan student je podigao ruku već nakon 17 sekundi, dok neki nisu uopće podigli ruku. No što to znači?
"Sedamnaest sekundi je dosta brzo", kazao je van Tulleken i dodao kako je ipak u skladu s prijašnjim rezultatima vezanima za kreker test koje je Sharon Moalem otkrila.
Kraće vrijeme promjene okusa znači da ta osoba im veću koncentraciju amilaze, enzima koji u ustima razgrađuje velike molekule škroba u manje molekule šećera ili molekule nalik na šećer koje osjećamo. A to pak znači da ta osoba može jesti više ugljikohidrata bez ikakvih problema.
I suprotno – ako se okus ne promijeni nakon trideset sekundi to znači da te osobe imaju manje koncentracije amilaze u ustima – a to im može uzrokovati probleme s, mnogima toliko voljenim, ugljikohidratima.
Eto, sada jednostavno i kod kuće možete isprobati ovaj test – amo pripazite da je riječ o neslanim krekerima, kao i onima bez dodatka šećera. Ako nakon 30 sekundi žvakanja krekera ne primijetite nikakvu promjenu okusa, onda bi možda bilo dobro da smanjite unos ugljikohidrata u svojoj prehrani ako vam je cilj gubitak kilograma. Ako pak unutar zadanog vremena osjetite slatkoću ili promjenu okusa – onda slobodno navalite na još jedan komad pizze.
Lako otkrijte koliko vaše tijelo podnosi ugljikohidrate