Pritikinovu je dijetu pedesetih godina prošlog stoljeća razvio osnivač Pritikinova centra dugovječnosti, Nathan Pritikin. Poslije je njegov sin Robert unaprijedio ovu dijetu i promovirao je javnosti.
Dijeta potiče čestu konzumaciju ugljikohidrata te ograničenje crvenog mesa. Preporučuje unos prirodnih namirnica, naročito ugljikohidrata kao što su voće i integralne žitarice te eliminaciju rafiniranih ugljikohidrata i obrađene hrane kao što su bijeli kruh, torte i kolači. Smišljena za održavanje zdravlja srca, ali i za gubljenje kilograma, ova dijeta s niskim udjelom masti donosi i zamjenske liste, tjelovježbu i suočavanje sa stresom.
Pritikinova dijeta u početku je osmišljena radi prevencije i liječenja srčanih bolesti, no danas služi kao doživotni plan prehrane za zdrav život. Kod ovog se načina prehrane predviđa vrlo nizak unos masti, visok unos vlakana te svakodnevna tjelovježba. S obzirom na njezinu učinkovitost, popularnost dijete je sve veća.
Planom se određuje dnevni kalorijski unos na sljedeći način: 10 posto masti, 10 – 15 posto bjelančevina, 75 – 80 posto ugljikohidrata s dnevnim dozama od najmanje 35 grama vlakana, manje od 100 miligrama kolesterola i 600 miligrama natrija. Koriste se zamjenske liste namirnica, a one su razvrstane sukladno oznakama „slobodno“, „oprez“ i „stop“.
Plan za brzo gubljenje težine propisuje dnevni unos od 1 000 kalorija za žene i 1 200 kalorija za muškarce. Potiče se unos složenih vlaknastih ugljikohidrata, a suvremeniji plan ovog načina prehrane fokusira se na namirnice manje kalorijske vrijednosti.
Izvor: www.pritikin.com
www.webmd.com
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net