Lakše kretanje

Sjediš cijeli dan? Ove vježbe će opustiti i istegnuti bolne kukove

Mišići kukova se skrate kada se dugo sjedi, a kako se ne bi pojavili bolovi moguće ih je istegnuti i ojačati s ovih nekoliko vježbi

profimedia-0566795169.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sjedilački način života doveo je do toga da sve veći broj ljudi ima probleme s kralježnicom, a tada uglavnom govorimo o bolnim leđima. Stoga je vrlo važno ojačati leđne mišiće, ali kukovi su također važan dio našeg tijela i zaslužuju našu pažnju. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih vježbi koje nam mogu pomoći da se zglobovi kukova opuste nakon dugog sjedenja.

Image
Vježbaj kod kuće

Joga s Tanjom: Joga za bolna leđa, ramena i vrat

Zašto je to važno? "Kada sjedimo za stolom, fleksori kuka (mišići) se skraćuju. Smješteni su na prednjoj strani zdjelice i skupljaju se kako bi nam omogući da se možemo nagnuti nad stolom. Dakle, ti mišići omogućuju savijanje kukova, dok mišići na stražnjoj strani služe za rastezanje kukova", objašnjava fizioterapeut Rami Hashish.

"Kad sjedimo, koljena su nam bliže prsima nego dok stojimo, što znači da su fleksori kuka u skraćenom položaju. Ovi mišići se zategnu ako su u skraćenom položaju dulje vrijeme, a taj efekt se još pojačava ako nisu aktivni", dodaje dalje.

Kako se ovo ne bi dogodilo, važno je rastezati i ojačati ovo područje. Istezanje će opustiti zategnutost, a izgradnja snage će spriječiti pojavu boli zbog dugog sjedenja. Hashish preporučuje razgibavanje uz pomoć ove tri vježbe.

Naizmjenični iskoraci

Ova vježba će pomoći u osnaživanju kukova, ali će i istegnuti mišiće. Prilikom vježbanja, trup treba biti čvrst, a vježbu je potrebno izvoditi 30 do 60 sekundi.

Most

Ovo je vježba koju vole i fizioterapeuti i treneri zbog toga što odlično djeluje na cijeli stražnji dio tijela. Vježba će pomoći u osnaživanju kukova, dok će se istovremeno rastezati kukovi.

Istezanje potkoljenice

Zadnje lože pate kada sjedimo cijeli dan jer nam pomažu da koljena budu savijena. Tako da dugotrajno sjedenje rezultira i skraćivanjem ove mišićne skupine. Kako bi se mišići opustili, fizioterapeut predlaže ovu vježbu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.