Je li vaša težina idealna?

Mnogi ne znaju što je indeks tjelesne mase i zašto je bitan

Je li vaša težina idealna?

Jedan od izraza koji danas često čujemo je ITM - Indeks tjelesne mase (još i BMI - Body Mass Index). Mnogi još ne znaju što je to točno, što pokazuje i zašto bi ga trebali znati.


ITM se koristi za brzu procjenu postoji li kod vas rizik od obolijevanja zbog težine. Izračunavanje ITM je ralativno jednostavno.  To je omjer vaše težine i visine na kvadrat:

Težina (kg) / visina 2 (m)

*ITM do 18.5 kg/m2  se smatra pothranjenošću.
*ITM 18.5 - 24.9 kg/m2  se smatra normalnim.
*ITM 25.0 - 29.9 kg/m2  smatra se prekomjernom tjelesnom težinom.
*ITM od 30.0 kg/m2 i više kategorizira se kao pretilost sa time da se ITM veći od 40 kg/m2 smatra morbidnom debljinom.


Pa ipak, rezultat uzima u obzir samo visinu i težinu, a ne i druge faktore, poput mišićne mase. Prema tim mjerenjima dizači utega izvrsnog zdravlja bi spadali u kategoriju pretilih ljudi.


Ostali pokazatelji debljine

Među pokazatelje debljine možemo ubrojiti i širinu struka, pri čemu se kod žena struk veći od 80 cm, te kod muškaraca struk veći od 94 cm smatra rizičnim za razvoj bolesti.

Tu također možemo ubrojati i  indeks odnosno postotak tjelesne masnoće. To je procijenjeni raspon koji pokazuje koliko bi u tijelo prirodno trebalo biti postotaka masnoće, a pomoću njega vidimo razliku između težine tjelesnih masnoća i mišićne mase. Indeks ili postotak tjelesne masnoće je bolji indikator od ITM-a koji svu tjelesnu masu trpa u istu brojku. Indeks tjelesne masnoće je zapravo indikator zdrave težine. Mnoge nove vage imaju među funkcijama i kalkulator indeksa tjelesnih masnoća. Našem je tijelu potrebna masnoća-  ne možemo živjeti bez nje, ali prevelika količina masnoća je loša.

Pa koliko tjelesnih masnoća je zdravo? Minimalna količina esencijalnih masnoća kod žena je 10-13% dok je kod muškaraca niža za oko 2-5%. Prihvatljiva brojka za muškarce je 18-25% dok je kod žena 25-31%. Sve iznad toga graniči sa prekomjernim masnoćama ili pretilošću.

Težina i zdravlje

Ne postoji nikakva garancija da će pretilost ili prekomjerna težina kod nekoga sigurno rezultirati sa određenim zdravstvenim stanjem, ali statistički je dokazano da postoji veza između pretilosti i prekomjerne težine i pojave jednog ili više zdravstvenih problema kao izravna ili neizravna posljedica:

· povišeni krvni tlak
· povišeni kolesterol u krvi
· dijabetes tipa II
· srčane bolesti
· neki oblici raka

Dobra je vijest da, ukoliko spadate u kategoriju ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću, već 10%-tni gubitak tjelesne mase može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Najbolji način za kontrolu težine i minimiziranje zdravstvenih rizika povezanih sa težinom je umjerena tjelovježba i zdrava prehrana. Razne dijete vam neće dugoročno pomoći ako trajno ne promijenite stil života, a  tablete i sirupi za mršavljenje su u najboljem slučaju neučinkoviti, a u nekim slučajevima mogu biti i opasni.

Kako bi poboljšali svoje zdravlje, izračunajte svoj BMI i neka vam bude pomoć za odabir pravog načina života, kako bi živjeli duže i zdravije.Možda će te zanimati

Image
ASTRO SAVJET ZA NEDJELJU

Dnevni horoskop: Lavovi će pokazati osjećaje, dok Ribe ipak trebaju kompromis

Image
VRIJEME DOŠAŠĆA

Pogledajte predivne adventske vijence naših čitateljica