Ne iću i piću

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Kako manje jesti tijekom blagdana?

Stiglo je najljepše doba u godini, a osim po darivanju i obiteljskom druženju, blagdani su poznati po prekomjernom iću i piću, kojemu rijetki odolijevaju. Saznali smo kako se suzdržati od blagdanskog prejedanja i spasiti se od mukotrpnog skidanja nagomilanih kilograma

Imamo odgovor na pitanje svih pitanja: Kako se prestati prejedati tijekom blagdana?

Prvo na što pomislimo na sam spomen zimskih božićnih blagdana je ukusna hrana. Obiteljski ručkovi, tradicionalni specijaliteti, teški zimski kolači – sve to dovodi nas u iskušenje i tjera nas da jedemo i pijemo više no obično. I definitivno više no što nam je potrebno.

Image

Dani kada se krši dijeta – poboljšavaju li oni mršavljenje?

Uživanje u takvoj teškoj hrani traje danima, a nerijetko je popraćeno litrama alkohola. Naš organizam opteretimo do krajnjih granica, ne krećemo se i mislimo da je to sve sastavni dio ovog razdoblja – no zapravo nije i ne bi trebalo ni biti.

Da i ove godine ne bi lupala glavom o zid nakon što vaga pokaže pet kilograma više, pripremi se na vrijeme i spriječi nepotrebno blagdansko prejedanje nakon kojeg češ se loše osjećati. Kako bismo ti u tome pomogli, na jedno smo mjesto sakupili savjete stručnjaka i nutricionista koji itekako znaju kako da spriječimo gomilanje kilograma tijekom Božića.

Jedi polako i žvači hranu

Kako bi izbjegla nakupljanje neželjenih kilograma tijekom blagdana, važno je slušati organizam i stati s hranom kada on kaže da je dosta. Recept za to je polako je konzumirati i dobro žvakati svaki zalogaj jer je potrebno 15 do 20 minuta da signal sitosti iz probavnog sustava stigne do mozga, pa se nerijetko događa da nastavljamo jesti iako smo zapravo siti. Zato nemoj halapljivo trpati u sebe, već jedi svjesno i polako. 

Obogati obroke povrćem i zelenom salatom

Želiš li ovih blagdana prilagoditi prehranu, no opet uživati u ukusnim obiteljskim ručkovima, nutricionisti savjetuji konzumaciju manje masne hrane poput bijelog mesa, a obroke obogati pirjanim povrćem. Umjesto francuske salate, posegni za svježom sezonskom salatom, a ako se ne možeš odreći mlinaca, izbjegavaj ih zalijevati masnoćom od mesa. Kolači su obično najveći blagdanski grijeh kojem je teško odoljeti. Umjesto tradicionalnih kolača i torti, možeš pripremiti one s cjelovitim žitaricama i voćem, a za kreme od sira koristi posni sir. 

Uključi tjelovježbu u dnevnu rutinu

Ako si već odlučila da ćeš tijekom blagdanskih dana uživati u hrani i ne libiti se pojesti nekoliko tanjura više, bilo bi dobro usvojiti nekoliko korisnih savjeta koji će ti pomoći da vaga ne pokaže više nego što bi trebala, a najbolja odluka koju možeš donijeti je da uključiš tjelovježbu u svakodnevnu rutinu. U tome ti uvelike može pomoći matematički princip - koliko uneseš, toliko moraš i potrošiti da se ne bi udebljala.

Vodi računa o kalorijama

Naravno, važno je uzeti u obzir i preporučeni kalorijski unos u danu, stoga nutricionisti savjetuju da hranu pokušamo staviti na tanjur samo jednom, bez ponovnog punjenja tanjura. Ukoliko obrok ima više sljedova, informiraj se unaprijed koji su i što možeš očekivati kako bi od prvog slijeda znala računati na količinu hrane koja će biti ponuđena te shodno tome napraviti kalkulaciju unosa. Primjerice, ukoliko te glavno jelo više zadovoljava nego desert, sasvim je u redu na tanjur staviti malo više glavnog jela, a preskočiti desert

Pripremi se unaprijed

U našoj kulturi je uvriježeno da uvijek postoji bojazan da će hrane manjkati, posebice kolača u vrijeme blagdana, zbog čega se kupuju i pripremaju prekomjerne količine koje danima poslije ostaju spremljene u hladnjaku, a mi osjećamo potrebu da pojedemo sve kako se ne bi bacilo. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto tijekom blagdana dobivamo više kilograma nego što bi bilo podnošljivo. Ostaci hrane se obično konzumiraju izvan glavnih obroka i međuobroka. Stoga je savjet ove godine pokušati napraviti odličnu pripremu i kalkulaciju svakog obroka, posebice onih obiteljskih, te osigurati svima dovoljnu količinu prema standardima, a ne pretjerivati s vrstama namirnica, brojem priloga, vrsta mesa i kolača te, naravno, s količinom. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.