Mediteranska juha od povrća
(Za 4-6 osoba)
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk srednje veličine, nasjeckan
Sol i papar
1 šalica nasjeckanih mrkva
1 krumpir srednje veličine, narezan na kockice
1 šalica graška
1 zelena tikvica srednje veličine, nasjeckana na kockice
4 češnja češnjaka, nasjeckani
2 žličice sušenog origana (ili ružmarina ili timijana)
1 limenka rajčica
2 lovorova lista, sušena
50 ml bijelog vina
2 žlice aceta balsamica
1 l temeljca od povrća ili juhe od kosti
1 manja limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog
Šaka narezanog kelja
Na maslinovom ulju prepržite luk i češnjak, dok ne postane proziran, te dodajte mrkvu, krumpir, grašak, tikvicu, sol, papar, origano i lovorov list. Pirjajte sve dok ne omekša, dodajte vino, te nastavite pirjati dok vino gotovo nije isparilo. Dodajte aceto balsamico, rajčicu i slanutak, dobro promiješajte, a nakon toga topli temeljac. Kuhajte sve na laganoj vatri kojih 20-ak minuta dok krumpir i mrkva ne omekšaju. Nakon toga dodajte šaku nasjeckanog kelja i kuhajte narednih 10-ak minuta. Dodajte još soli i papra po želji.