Ideje za lagane i ukusne večere koje ne debljaju

Večera je obrok oko kojeg se najviše lome koplja, kada jesti, što i koliko… Ono što se svi slažu da se ne smije preskakati i da treba biti lagana…

Ideje za lagane i ukusne večere koje ne debljaju

Vjerojatno je već svima poznato da je večera nekako uvijek „najrizičniji“ obrok, jer može najviše utjecati na nakupljanje viška tjelesne težine, također može ometati san, izazvati osjećaj neugode u želucu, pojave žgaravice i tako dalje.

Kako se to ne bi dogodilo, za večeru se preporučuju laganiji i zdravi obroci, a koje je potrebno konzumirati barem dva do tri  sata prije odlaska na spavanje.

Zato smo pripremili nekoliko jednostavnih i zdravih recepata za večernje obroke s kojim ćete zadovoljiti nutritivne potrebe, bez straha da ćete nakupiti neželjene kilograme. Svakako treba i obratiti pozornost na količinu hrane.

Mediteranska juha od povrća

(Za 4-6 osoba)

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk srednje veličine, nasjeckan
Sol i papar
1 šalica nasjeckanih mrkva
1 krumpir srednje veličine, narezan na kockice
1 šalica graška
1 zelena tikvica srednje veličine, nasjeckana na kockice
4 češnja češnjaka, nasjeckani
2 žličice sušenog origana (ili ružmarina ili timijana)
1 limenka rajčica
2 lovorova lista, sušena
50 ml bijelog vina
2 žlice aceta balsamica
1 l temeljca od povrća ili juhe od kosti
1 manja limenka slanutka, ocijeđenog i ispranog
Šaka narezanog kelja

Na maslinovom ulju prepržite luk i češnjak, dok ne postane proziran, te dodajte mrkvu, krumpir, grašak, tikvicu, sol, papar, origano i lovorov list. Pirjajte sve dok ne omekša, dodajte vino, te nastavite pirjati dok vino gotovo nije isparilo. Dodajte aceto balsamico, rajčicu i slanutak, dobro promiješajte, a nakon toga topli temeljac. Kuhajte sve na laganoj vatri kojih 20-ak minuta dok krumpir i mrkva ne omekšaju. Nakon toga dodajte šaku nasjeckanog kelja i kuhajte narednih 10-ak minuta. Dodajte još soli i papra po želji.

Gusta krem-juha od poriluka i zelenih tikvica

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 poriluk srednje veličine
1 veća zelena tikvica
1 veći krumpir
1 l temeljca (od kocke ili domaće juhe)
1,5 dcl vrhnja za kuhanje
Prepržene kockice kruha s maslinovom ulje ili tost
Sol, papar

Na maslinovom ulju lagano prepržite poriluk, dodajte na kockice narezanu tikvicu i krumpir, te sve pirjajte narednih pet minuta na vatri srednje jačine.
Nakon toga sve zalijte s toplim temeljcem i kuhajte 20-ak minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i štapnim mikserom sve dobro nasjeckajte da dobijete gustu juhu. U slučaju da vam je juha pregusta, slobodno dodate još malo vode ili temeljca.
Juhu stavite natrag na vatru, a dok zavri dodajte vrhnje za kuhanje, sve dobro pomiješajte, dodajte papra i po potrebi soli. Kada ponovno zavri, juha je gotova.
U međuvremenu dok se juha kuha, narežite kruh (po mogućnosti onaj od prije dva ili tri dana) na kockice, lim za pečenje obložite papirom za pečenje, rasporedite nasjeckani kruh, poškropite ga maslinovim uljem i sušite na 100°C oko pola sata. Na polovici sušenja, kruh promiješajte, da postane hrskavi s obje strane. Kao alternativu uvijek može poslužiti jače pečeni tost.

Pašteta od tunjevine

Sastojci za dvije-tri osobe:
2 konzerve fileta od tune u maslinovom ulju, ocijeđenih
50 g maslaca
1 žličica majoneze
¾ žličice senfa
¾ žličice koncentrata rajčice
1 žlica soka od limuna
Zeleni papar
Tostirani kruh

Sve sastojke stavite u multipraktik te miješajte (sjeckajte) dok ne dobijete jednoličnu mješavinu, odnosno paštetu.
Ispecite tost od starijeg kruh.

Tortilja sa sezonskim povrćem

Sastojci za dvije osobe:
4 manje tortilje
1 manji ljubičasti luk, nasjeckani
1 manja paprika (crvena ili zelena), narezana na sitne kockice
2 rajčice srednje veličine ili manje cherry rajčice, narezana na sitnije komade
150 g kuhanog mladog graha
1 manja konzerva slatkog kukuruza ili slanutka
4 veće žlice umaka od salse (ljutina po želji)
2 nasjeckane suhe ljute chilly papričice (po želji)
Zelena salata
Začin za burrito ili tacos (Kotany)

Možete dodati i drugo sezonsko povrće po želji. Također, možete dodati kockice pržene piletine na maslinovom ulju

Tortilju premažite s jednom žlicom salse, dodajte svo nabrojano povrće koje ste nasjeckali osim zelene salate. Kada ste stavili povrće, lagano posipajte s burito ili tacos začinom, te preklopite tortilju i na rubovima ih pričvrstite čačkalicama. S jedne i s druge strane tortilje moraju biti otvorene radi isparavanja. Po želji ih možete po vrhu premazati s malo kiselog vrhnja. Pecite ih u pećnici na 180°C 15-ak minuta, dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.
Kada su pečene poslužite ih sa narezanom zelenom salatom i eventualno preostalom salsom i vrhnjem.

Salata od kuhane junetine

Sastojci za dvije osobe:
150-200 g kuhane i ohlađene junećeg mesa
1 veće tvrdo kuhano jaje, ohlađeno
1 manji ljubičasti luk ili mladi luk
1 paprika, srednje veličine
1 rajčica, srednje veličine
Zelena salata, dvije veće šake
Začinsko bilje za salatu
Sol i papar
Bučino ulje i aceto balsamico

Uvijek možete dodati drugo povrće prema želji ili malo tvrđeg sira narezanog na kockice.

Junetinu i jaje narežite na kockice, te pomiješajte s ostalim povrćem. U malenoj posudici pomiješajte malo mješavine začinskog bilja za salatu, sol, papar, dvije-tri žlice bučinog ulje i aceta, dobro promiješajte, polijte po salati i promiješajte. Kombinirajte sa nekom vrtom integralnog kruha.