Gusta krem-juha od poriluka i zelenih tikvica
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 poriluk srednje veličine
1 veća zelena tikvica
1 veći krumpir
1 l temeljca (od kocke ili domaće juhe)
1,5 dcl vrhnja za kuhanje
Prepržene kockice kruha s maslinovom ulje ili tost
Sol, papar
Na maslinovom ulju lagano prepržite poriluk, dodajte na kockice narezanu tikvicu i krumpir, te sve pirjajte narednih pet minuta na vatri srednje jačine.
Nakon toga sve zalijte s toplim temeljcem i kuhajte 20-ak minuta, dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i štapnim mikserom sve dobro nasjeckajte da dobijete gustu juhu. U slučaju da vam je juha pregusta, slobodno dodate još malo vode ili temeljca.
Juhu stavite natrag na vatru, a dok zavri dodajte vrhnje za kuhanje, sve dobro pomiješajte, dodajte papra i po potrebi soli. Kada ponovno zavri, juha je gotova.
U međuvremenu dok se juha kuha, narežite kruh (po mogućnosti onaj od prije dva ili tri dana) na kockice, lim za pečenje obložite papirom za pečenje, rasporedite nasjeckani kruh, poškropite ga maslinovim uljem i sušite na 100°C oko pola sata. Na polovici sušenja, kruh promiješajte, da postane hrskavi s obje strane. Kao alternativu uvijek može poslužiti jače pečeni tost.