Slani recepti
Zobena kaša sa svježim sirom i vlascem – u toplu zobenu kašu naribajte 5 dag tvrdog sira i dodajte svježi sjeckani vlasac. Po želji možete dodati i sjeckanu svježu rajčicu.
Zobena kaša s jajem, šalšom i avokadom – za nešto "jači" doručak kombinirajte je s jajem (kuhanim ili pečenim) te ukusnom domaćom šalšom i svježim avokadom.
Zobena kaša sa špinatom, svježim kravljim sirom i lanenim sjemenkama – odlična opcija je mladi špinat ili nasjeckani smrznuti koji odlično ide s kravljim sirom (dvije velike žlice). Nemojte zaboraviti lanene sjemenke svježe samljeti (morate ih samljeti jer inače tijelo iz njih ne preuzima hranjive tvari, a to morate učiniti odmah prije jela jer već nakon 15 minuta na zraku počinju gubiti zdrava svojstva). Ako ne idete na posao u ovu mješavinu odlično će pasati i sjeckani svježi češnjak.
Zobena kaša s maslinama, rajčicom i feta sirom – ovo je jedna mediteranska mješavina koja će vas razbuditi na najbolji način – ne pretjerujte s feta sirom jer je slan i mastan (najviše 5 dag). Za varijaciju možete isprobati umjesto svježe rajčicu sušenu na suncu.
Zobena kaša s tofuom, graškom i soja sosom - za azijski štih isprobajte ovu varijantu - kratko popržite tofu (50 gr) pa ga s graškom iz konzerve (1/4 šalice) dodajte u vruću zobenu kašu. Zatim zamutite jedno jaje i dodajte ga miješajući dok je kaša još vruća. Na kraju dodajte malo soja sosa. Po želji (i ako ne morate na posao) dodajte i jedan sjeckani mladi luk.
Zobena kaša s pestom – ako volite tjesteninu s pestom od bosiljka, ovo je odlična i zdravija varijanta. U slanu zobenu kašu dodajte žličicu pesta.
Zobena kaša s tikvicama i kurkumom – tikvice ogulite i popržite u tavici sve dok ne omekšaju pa ih dodajte zobenoj kaši, a po želji dodajte koliko god želite kurkume.
Zobena kaša carbonara – s ovim receptom kršimo pravila mršavljenja jer nije riječ o baš "laganom" jelu – ali je zato ovo barem zdravija verzija špageta carbonara. Popržite malo šunke ili špeka (tek toliko da jelu da miris) pa dodajte u kašu, dodajte i malo naribanog parmezana, papar, žlicu vrhnja za kuhanje i jedno umućeno jaje dok je kaša još vruća.