Dijetalna vlakna
Dijetalna vlakna bi zbog povoljnog utjecaja na zdravlje kao što je snižavanje kolesterola, poticanja prirodne pasaže crijeva i reguliranja probave trebala postati dio svakodnevne prehrane. Dijetalna vlakna su dijelovi biljaka kompleksnog sastava i građe, otporna su na apsorpciju, a mogu potpuno ili djelomično fermentirati ili su pak potpuno neprobavljiva. Prema topivosti dijele se na pektine i biljne smole - topive u vodi i celulozu, hemicelulozu i lignin koji su netopivi u vodi. Celuloza je vrlo korisna u prehrani jer njena vlakna vezuju toksične materije i izbacuju ih iz organizma
Vlakna osiguravaju osjećaj sitosti pa tako pomažu pri držanju dijete. No, zapamtite, vrlo je važno da kada jedete hranu koja sadrži dosta vlakana pijete dosta tekućine, jer ako to ne činite može doći do iritacije crijeva ili pak do začepljenja crijeva.
Namirnice koje sadrže vlakna:
1. cjelovite žitarice: zob, integralna riža, ječam, heljda, lan, raž...
2. voće: bobičasto voće, kruška, jabuka, jagoda , malina, grožđe...
3. povrće: zelena salata, šparoga, prokulica, mrkva, repa, pastrnak,
4. mahunarke: grašak, grah, mahune, slanutak, leća...
5. orašasti plodovi: lješnjak, badem, orah, kikiriki...