Sezona rajčica u punom je jeku, a ako imate viška ovog ukusnog voća (da, one spadaju u voće iako ih najčešće većina nas vodi pod povrće) i uživate u njemu, a istovremeno želite izgubiti koji kilogram viška i izgledati mlađe, zašto en biste isprobali ovu detoksikacijsku dijetu. Osmislila ju je nutricionistica specijalizirana za dijete Monica Grenfell, a dijeta traje sedam dana i uz nju možete izgubiti do 3 kilograma i izgledati najmanje nekoliko godina mlađe.
Kako funkcionira?
Vi slobodno možete kombinirati opcije jela koja su dozvoljena u ovoj dijeti i to kako god želite prema vodiču koji dalje slijedi. Samo provjerite kolike vam porcije smiju biti. Super zdrava namirnica rajčica pomoći će vam da mlađe izgledate i da smršavite – ali i da istovremeno ne gladujete!
Pravila dijete:
1. Svaki dan jedite rajčicu (3 – 5 porcija dnevno), a za večeru pojedite i topli obrok na bazi rajčice (tjestenina ili njoki s šalšom od rajčice ili umakom bolognese, rajčice sa žara na tostu, salate od rajčice...)
2. Pijte samo običnu vodu s dodatkom soka od limuna uz obroke
3. Nezašećerenu kavu i čaj smijete piti između obroka
4. Samo jedan obrok na dan smije uključivati škrobne namirnice
5. Za međuobroke smijete grickati svježu rajčicu i malo orašastog voća
Osnovni obroci
Salata od rajčice i mozzarelle: 1 velika rajčica, nasjeckana sa 30 g mozzarelle začinjena s malo maslinovog ulja i octa
Salata od rajčice i parmezana: 2 srednje rajčice začinjene maslinovim uljem i bosiljkom posipana naribanim parmezanom (ili uz dvije do tri kockice parmezana)
Salata od rajčice i krastavaca: 6 cherry rajčica, 1 krastavac srednje veličine, začinjeno maslinovim uljem i octom.
Primjer menija
Ovo su samo primjeri kako možete podijeliti i kombinirati porcije. Sami osmislite što ćete jesti, glavno da se držite propisane grupe namirnica! Ponavljamo osnovica je 3 do 5 porcija rajčice svaki dan u tih sedam dana.
Dan 1.
Detoksikacijski dan - 5 porcija rajčice, 3 porcije voća
Npr:
Doručak: Voćna salata
Međuobrok: Salata od rajčice i krastavaca
Ručak: Juha od rajčice sa salatom od rajčice i parmezana.
Međuobrok: 1 rajčica i 20 badema
Večera: Sok od rajčice, salata od rajčice i špinata posipana s malo parmezana i grožđe za desert.
Dani 2 - 7
Doručci
1 škrobna porcija, 1 mliječna porcija, 1 porcija voća, 1 proteinska porcija – ovo je osnova – sami osmislite što ćete jesti glavno da se držite propisane grupe namirnica!
Npr: a) 1 šalica zobenih pahuljica s mlijekom, 1 grejpfrut, 1 kuhano jaje
b) 2 šnite integralnog tosta sa kajganom od jednog jaja, 1 light jogurt i 1 grejpfrut
Ručkovi
1 porcija rajčice, 1 mliječna porcija, 1 porcija voća
Npr: a) Salata od rajčice i parmezana, jogurt i jedna jabuka
b) Juha od rajčice i voćna salata s jogurtom
c) Miješana salata od rajčice i ostalog sezonskog povrća, 150 g svježeg nemasnog kravljeg sira i jedna šnita lubenice
Večere
1 – 2 porcije rajčice, 1 škrobna porcija, 1 proteinska porcija, 1 porcija masnoće, 1 mliječna porcija, 1 voćna porcija
a) Juha od rajčice, pečeno pileće bijelo meso (85 g) sa nasjeckanim rajčicama i maslinama, mladi kuhani krumpir, salata od rukole s dresingom od jogurta, tri šljive
b) Sok od rajčice, mala pizza sa šunkom, sirom, rajčicama, maslinama, paprikama, jedna nektarina
c) Sok od rajčice, pečena riba po izboru, rižoto od tikvica i rajčice, salata od krastavaca, pečena jabuka i šalica obranog mlijeka.
Veličine porcija
Porcije rajčice:
2 srednje rajčice
6 cherry rajčica
pola konzerve sjeckanih rajčica -same ili u umaku
200 ml soka od rajčice
300 ml juhe od rajčice
Mliječne porcije:
200 ml nemasnog mlijeka
200 ml nemasnog jogurta
100 g nemasnog svježeg kravljeg sira
30 g tvrdog sira
1 žlica mascarpone sira
3 kockice ili 1 naribana žlica parmezana
Škrobne porcije:
2 integralna veća krekera
krumpir srednje veličine
2 tanke šnite integralnog kruha
pola šalice kuhane tjestenine ( 300 ml)
1 šalica integralne riže (200 ml) ili 3/4 šalice bijele riže
Tijesto za pizzu veličine malog okruglog tanjura
1 tortilla
pola šalice (200 ml) couscousa
3/4 šalice (200 ml) žitarica – ječmena ili heljdina kaša, bulgur, quinoa...
3/4 šalice (200 ml) zobenih pahuljica
Proteinske porcije:
1 jaje
85 g piletine, puretine ili crvenog mesa
1 filet (oko 180 g) lososa ili neke druge ribe
2 šnite šunke (veće) ili 4 tanke šnite (manje šunke)
85 g soje ili tofua
Porcije masnoće:
1 žličica maslaca
1 žlica vrhnja za kuhanje
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja za kuhanje
Porcije voća:
jedna jabuka, breskva, nektarina, kruška...
1 šnita lubenice
1 šalica bobičastog voća (maline, borovnice, kupine...)
mala zdjelica (300 ml) voćne salate (miješano voće)
mala zdjelica (300 ml) kompota od voća.
Neograničeno:
začini i začinsko bilje (ali ne i sol – soli stavljajte što je manje moguće)
sve vrste zelene salate (kristalka, puterica...)
- špinat, rukola, matovilac