Aromatična salata od cvjetače (s pečenicama)
(Foto: food24.com)
Sastojci:
1 manja (oko 360 g) glavica cvjetače
½ (90 g) crvenog luka, sjeckanog
125 ml (½ šalice / 15 g) svježeg peršina
125 ml (½ šalice / 15 g) metvice
125 ml (½ šalice / 15 g) kopra
125 ml (½ šalice / 15 g) vlasca
310 ml (1 ¼ šalice / 150 g) svježeg krastavca, sitno nasjeckanog
1 (130 g) rajčica, sitno nasjeckana
sok 1 malog limuna
maslinovo ulje
sol i papar
8 pečenica
375 ml (1 i pol ½ šalice) kiselog vrhnja za posluživanje
svježe začinsko bilje, za ukras (po želji)
Priprema:
Stavite peći kobasice – pečenice, pecite 12-15 minuta. Za tabbouleh salatu – operite i osušite cvjetaču. Narežite je ili natrgajte na komade i stavite u multipraktik. Obradite dok se ne usitni (da bude kao sitna riža, a ne pire). Možete je i na veoma sitno naribati. Stavite u veću posudu.
U multipraktik dodajte luk, peršin, mentu, kopar i vlasac i izmiksajte usitno. Dodajte to cvjetači pa umiješajte i krastavce, rajčicu, sok od limuna i maslinovo ulje. Začinite prema ukusu i poslužite s pečenicama, te po želji s kiselim vrhnjem i posipajte svježim začinskim biljem.
Ako ne volite svježu cvjetaču možete je staviti na nekoliko minuta u mikrovalnu da omekša. Ili je nakratko nakon što je usitnite obariti u vreloj vodi (samo vam treba veoma sitno sito).