Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF: mesna pita, salata od cvjetače i neodoljivi čoko-zalogajčići

Brzo, jednostavno i LCHF: mesna pita, salata od cvjetače i neodoljivi čoko-zalogajčići
Četiri recepta u kojima će svatko uživati!
Keto mesna pita

Sastojci: ½ žutog luka, sitno sjeckan 1 režanj češnjaka, sitno sjeckan 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja 500 g mljevenog mesa po želji sol i papar 1 žlica sušenog origana ili sušenog bosiljka 4 žlice pasirane rajčice ½ šalice vode Kora: ¾ šalice bademovog brašna 4 žlice sjemenki sezama 4 žlice kokosovog brašna 1 žlica psylliuma u prahu 1 žličica praška za pecivo 1 prstohvat soli 3 žlice maslinovog ulja ili kokosovog ulja 1 jaje 4 žlice vode Posip na vrhu: 225 g svježeg sira 200 g naribanog topivog sira Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 °C. Popržite luk i češnjak na maslacu ili maslinovom ulju pa dodajte mljeveno meso i nastavite pirjati. Dodajte origano ili bosiljak, te sol i papar po ukusu. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu, a nakon što provrije smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta. Dok se meso krčka, napravite tijesto. Pomiješajte sve sastojke rukom ili u multipraktiku. Obložite okrugli lim za pečenje (promjera od oko 25 cm) papirom za pečenje i namašćenim prstima utisnite tijesto u lim, napravite tanku koru s podignutim rubovima. Stavite koru pećni nekih 10- 15 minuta, pa izvadite iz pećnice i dodajte meso. Na kraju posipajte svježim i naribanim sirom. Pecite 30-40 minuta na donjoj rešetki ili dok pita ne postane zlaćane boje. Poslužite sa svježom zelenom salatom.

Bijela riba na orijentalni način

(Foto: food24.com) Sastojci: 250 ml kokosovog vrhnja 2 žličice pesta od korijandera sol i papar 10 ml maslinovog ulja + za posluživanje 2 žličice curry praha 4 fileta bijele ribe (orada, brancin, kovač, zubatac, list, oslić, crveni bodečnjak ...) 500 g špageta od tikvice Za serviranje: 60 g sirovih indijskih oraščića – nasjeckani, pa poprženi na tavi 45 g kratko poprženog naribanog kokosa 2 zelene chili papričice - tanko narezane 1 šaka nasjeckanog svježeg korijandera Za umak – pomiješajte kokosovo vrhnje i pesto u maloj posudi na srednje jakoj toplini i kuhajte 8 do 10 min dok se lagano ne zgusne. Začinite po ukusu. Zagrijte ulje u tavi. Preko fileta ribe posipajte curry prah i pržite 2-3 minute sa svake strane. Začinite solju i paprom. Izvadite ribu iz tave pa dodajte tikvice i pržite do dvije minute. Začinite po ukusu. Na tanjur servirajte prvo malo umaka, pa tikvice ponovo malo umaka, na to ribu, posipajte poprženim indijskim oraščićima i kokosom, nasjeckanim čilijem i korijanderom.

Aromatična salata od cvjetače (s pečenicama)

(Foto: food24.com) Sastojci: 1 manja (oko 360 g) glavica cvjetače ½ (90 g) crvenog luka, sjeckanog 125 ml (½ šalice / 15 g) svježeg peršina 125 ml (½ šalice / 15 g) metvice 125 ml (½ šalice / 15 g) kopra 125 ml (½ šalice / 15 g) vlasca 310 ml (1 ¼ šalice / 150 g) svježeg krastavca, sitno nasjeckanog 1 (130 g) rajčica, sitno nasjeckana sok 1 malog limuna maslinovo ulje sol i papar 8 pečenica 375 ml (1 i pol ½ šalice) kiselog vrhnja za posluživanje svježe začinsko bilje, za ukras (po želji) Priprema: Stavite peći kobasice – pečenice, pecite 12-15 minuta. Za tabbouleh salatu – operite i osušite cvjetaču. Narežite je ili natrgajte na komade i stavite u multipraktik. Obradite dok se ne usitni (da bude kao sitna riža, a ne pire). Možete je i na veoma sitno naribati. Stavite u veću posudu. U multipraktik dodajte luk, peršin, mentu, kopar i vlasac i izmiksajte usitno. Dodajte to cvjetači pa umiješajte i krastavce, rajčicu, sok od limuna i maslinovo ulje. Začinite prema ukusu i poslužite s pečenicama, te po želji s kiselim vrhnjem i posipajte svježim začinskim biljem. Ako ne volite svježu cvjetaču možete je staviti na nekoliko minuta u mikrovalnu da omekša. Ili je nakratko nakon što je usitnite obariti u vreloj vodi (samo vam treba veoma sitno sito).

Slatki zalogaji od kakaa i kokosa

(Foto: food24.com) Sastojci: 1 (oko 150 g) srednje veliki, zreli avokado 125 g krem sira 50 g slanog maslaca, na sobnoj temperaturi, na kockice 60 ml kokosovo brašno 60 ml naribanog, sušenog kokosa 30 ml kakaa u prahu 20 g ksilitola (xylitola) sjemenke iz 1 štapića vanilije 60 g mješovitog orašastog voća, sitno nasjeckanog 180 g sušenih kokosovih listića Priprema: Prepolovite avokado, izvadite košticu i izdubite meso u posudu. Dodajte krem sir, maslac, kokosovo brašno, naribani kokos, kakao, xylitol i vanili sjemenke u multipraktik. Sve izmiksajte dok ne postane glatka smjesa. Na kraju umiješajte orašasto voće. Rukama oblikuje ili 15 kuglica ili ih oblikujte u kvadratiće/pravokutnike (ili pak njime napunite silikonske kalupe za praline). Uvaljajte ih u kokosove listiće i ostavite u hladnjaku barem desetak minuta prije posluživanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx