Brzo, jednostavno i LCHF: mesna pita, salata od cvjetače i neodoljivi čoko-zalogajčići

Četiri recepta u kojima će svatko uživati!

Brzo, jednostavno i LCHF: mesna pita, salata od cvjetače i neodoljivi čoko-zalogajčići

Keto mesna pita

Image



Sastojci:
½ žutog luka, sitno sjeckan
1 režanj češnjaka, sitno sjeckan
2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
500 g mljevenog mesa po želji
sol i papar
1 žlica sušenog origana ili sušenog bosiljka
4 žlice pasirane rajčice
½ šalice vode

Kora:
¾ šalice bademovog brašna
4 žlice sjemenki sezama
4 žlice kokosovog brašna
1 žlica psylliuma u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
3 žlice maslinovog ulja ili kokosovog ulja
1 jaje
4 žlice vode

Posip na vrhu:
225 g svježeg sira
200 g naribanog topivog sira

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Popržite luk i češnjak na maslacu ili maslinovom ulju pa dodajte mljeveno meso i nastavite pirjati. Dodajte origano ili bosiljak, te sol i papar po ukusu. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu, a nakon što provrije smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta.
Dok se meso krčka, napravite tijesto. Pomiješajte sve sastojke rukom ili u multipraktiku. Obložite okrugli lim za pečenje (promjera od oko 25 cm) papirom za pečenje i namašćenim prstima utisnite tijesto u lim, napravite tanku koru s podignutim rubovima.
Stavite koru pećni nekih 10- 15 minuta, pa izvadite iz pećnice i dodajte meso. Na kraju posipajte svježim i naribanim sirom. Pecite 30-40 minuta na donjoj rešetki ili dok pita ne postane zlaćane boje. Poslužite sa svježom zelenom salatom.

Bijela riba na orijentalni način

Image


(Foto: food24.com)

Sastojci:
250 ml kokosovog vrhnja
2 žličice pesta od korijandera
sol i papar
10 ml maslinovog ulja + za posluživanje
2 žličice curry praha
4 fileta bijele ribe (orada, brancin, kovač, zubatac, list, oslić, crveni bodečnjak ...)
500 g špageta od tikvice

Za serviranje:
60 g sirovih indijskih oraščića – nasjeckani, pa poprženi na tavi
45 g kratko poprženog naribanog kokosa
2 zelene chili papričice - tanko narezane
1 šaka nasjeckanog svježeg korijandera


Za umak – pomiješajte kokosovo vrhnje i pesto u maloj posudi na srednje jakoj toplini i kuhajte 8 do 10 min dok se lagano ne zgusne. Začinite po ukusu.
Zagrijte ulje u tavi. Preko fileta ribe posipajte curry prah i pržite 2-3 minute sa svake strane. Začinite solju i paprom.
Izvadite ribu iz tave pa dodajte tikvice i pržite do dvije minute. Začinite po ukusu.
Na tanjur servirajte prvo malo umaka, pa tikvice ponovo malo umaka, na to ribu, posipajte poprženim indijskim oraščićima i kokosom, nasjeckanim čilijem i korijanderom.

Aromatična salata od cvjetače (s pečenicama)

Image


(Foto: food24.com)

Sastojci:
1 manja (oko 360 g) glavica cvjetače
½ (90 g) crvenog luka, sjeckanog
125 ml (½ šalice / 15 g) svježeg peršina
125 ml (½ šalice / 15 g) metvice
125 ml (½ šalice / 15 g) kopra
125 ml (½ šalice / 15 g) vlasca
310 ml (1 ¼ šalice / 150 g) svježeg krastavca, sitno nasjeckanog
1 (130 g) rajčica, sitno nasjeckana
sok 1 malog limuna
maslinovo ulje
sol i papar
8 pečenica
375 ml (1 i pol ½ šalice) kiselog vrhnja za posluživanje
svježe začinsko bilje, za ukras (po želji)

Priprema:
Stavite peći kobasice – pečenice, pecite 12-15 minuta. Za tabbouleh salatu – operite i osušite cvjetaču. Narežite je ili natrgajte na komade i stavite u multipraktik. Obradite dok se ne usitni (da bude kao sitna riža, a ne pire). Možete je i na veoma sitno naribati. Stavite u veću posudu.
U multipraktik dodajte luk, peršin, mentu, kopar i vlasac i izmiksajte usitno. Dodajte to cvjetači pa umiješajte i krastavce, rajčicu, sok od limuna i maslinovo ulje. Začinite prema ukusu i poslužite s pečenicama, te po želji s kiselim vrhnjem i posipajte svježim začinskim biljem.

Ako ne volite svježu cvjetaču možete je staviti na nekoliko minuta u mikrovalnu da omekša. Ili je nakratko nakon što je usitnite obariti u vreloj vodi (samo vam treba veoma sitno sito).

Slatki zalogaji od kakaa i kokosa

Image


(Foto: food24.com)

Sastojci:
1 (oko 150 g) srednje veliki, zreli avokado
125 g krem sira
50 g slanog maslaca, na sobnoj temperaturi, na kockice
60 ml kokosovo brašno
60 ml naribanog, sušenog kokosa
30 ml kakaa u prahu
20 g ksilitola (xylitola)
sjemenke iz 1 štapića vanilije
60 g mješovitog orašastog voća, sitno nasjeckanog
180 g sušenih kokosovih listića

Priprema:
Prepolovite avokado, izvadite košticu i izdubite meso u posudu. Dodajte krem sir, maslac, kokosovo brašno, naribani kokos, kakao, xylitol i vanili sjemenke u multipraktik. Sve izmiksajte dok ne postane glatka smjesa. Na kraju umiješajte orašasto voće. Rukama oblikuje ili 15 kuglica ili ih oblikujte u kvadratiće/pravokutnike (ili pak njime napunite silikonske kalupe za praline). Uvaljajte ih u kokosove listiće i ostavite u hladnjaku barem desetak minuta prije posluživanja.