Fitness
Fitness

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: prefini recepti s jesenskim tikvama

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: prefini recepti s jesenskim tikvama
Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!

Jedna od namirnica koja obilježava jesenske dane svakako su tikve (bundeve, buče...). Ono što je dobro, osim što su jako fine - dozvoljene su i veoma korisne za LCHF i keto prehranu jer se mogu spremati na mnoge načine. Mi vam donosimo nekoliko recepata koji će pokazati raznovrsnost ove namirnice...

Tjestenina od muškatne tikve s umakom od rajčice i gljivama

(za 4 porcije) Sastojci: 1 žuti luk, sitno sjeckani 3 režnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana 2 žlice maslinovog ulja 2 žlice kokosovog ulja bez okusa 1 šalica (225ml) pasirane rajčice 1 žličica Vegete pola žličice mediteranskih začina 1 šalica punomasnog vrhnja za šlag 500 g muškatne tikve ½ šalice narezanih gljiva sol i papar, po ukusu 2 žlice svježeg origana ili svježeg bosiljka, sjeckanog naribani Parmezan, za posluživanje Upute: U posudi pržite luk na 2 žlice maslinovog ulja pa mu dodajte polovicu češnjaka. Dodajte pasiranu rajčicu, Vegetu, mediteranske začine, vrhnje i dobro promiješajte. Kuhajte 15 minuta na maloj vatri. Nakon kuhanja po želji propasirajte još štapnim mikserom, te dodajte soli i papra po želji. Pržite gljive na kokosovom ulju dok ne postanu zlatno smeđe. Dodajte ostatak češnjaka i pržite još nekoliko trenutaka. Posolite i popaprite. Spiralizatorom napravite špagete od muškatne tikve, a možete je i narezati na tanke štapiće (što može poslužiti kao zamjena za penne tjesteninu). Špagete kratko prokuhajte u slanoj vodi, tek dok ne omekša (štapiće ćete morati nekoliko minuta dulje kuhati). Poslužite s umakom od rajčice i gljivama od češnjaka. Posipajte sa svježim origanom iil bosiljkom i parmezanom.

Keto cheesecake od tikve

Sastojci: Kora od oraha: 2 šalice mljevenih oraha (odnosi se na šalicu od 225ml) 3 žlice maslaca, rastopljenog 1/2 žličice ekstrakta vanilije 2 žličice zaslađivača, po želji (izborno) 1 žličica pumpkin spice začina (ako ne možete nabaviti dolje su omjeri kako napraviti) Krema: 500 g krem sira 1/2 šalice u zaslađivača (ako koristite steviju stavite manje jer je slađa) 2/3 šalice vrhnja za šlag (odnosi se na šalicu od 225ml) 2/3 šalice gustog pirea od tikve (ispeče se oguljena tikva i propasira štapnim mikserom) 2 žličice pumpkin spice začina 1 žličica ekstrakta vanilije Recept za oko 3 čajne žličice pumpkin spice začina: 1.5 žličice mljevenog cimeta pola žličice mljevenog muškatnog oraščića pola žličice mljevenog đumbira 1/4 žličice mljevenih klinčića Kora od oraha: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U procesoru/multipraktiku stavite sve sastojke za koru i miksajte dok se tijesto ne ujedini. Ako se čini presuhim i mrvljivim – dodajte još jednu žlicu otopljenog maslaca. Pritisnite tijesto u okruglu posudu za pečenje (24 cm) i pecite 15-ak minuta dok ne dobije smećkastu boju. Izvadite i pustite da se ohladi 20 minuta Krema: U velikoj zdjeli, dobro umutite krem sir, vrhnje za šlag i zaslađivač  miksajte nekoliko minuta dok se vrhnje ne počne zgušnjavati. Dodajte pumpkin spice, pire od tikve i vaniliju (po potrebi dodajte još zaslađivača ako vam nije dovoljno slatko po vašem ukusu) te još miksajte dok se sve ne sjedini. Namažite kremu preko kore i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Juha od tikve s prženim špekom (ili komadićima kobasice)

(za 4 porcije) Sastojci: 2 žlice kokosovog ulja bez okusa 1 mali smeđi luk, sjeckani 500 g oguljene i nasjeckane bundeve 1 režanj češnjaka, protisnut pola žlice ribanog đumbira pola žličice kumina pola žličice crvene mljevene paprike po želji (i ako imate) 1/3 žličice Garam Masala začina 7 šalica pilećeg temeljca (ili biljnog, ili juhe od kostiju) (odnosi se na šalicu od 225ml) 100 g hrskavo preprženog nasjeckanog špeka ili kobasice sol i papar, po ukusu Opcionalni dodaci: vrhnje za kuhanje ili mileram sjemenke sezama Upute: Stavite temeljac kuhati petnaestak minuta na umjerenoj toplini – dok se ne ispari dio, da ostane ¾ nešto koncentriranijeg temeljca. Tikvu pecite na 180 stupnjeva nekih 20-25 minuta. Na ulju popržite luk, pa kratko i češnjak. Dodajte sve začine (i sol i papar) i još pržite neko kraće vrijeme, pa dodajte temeljac i pečenu tikvu. Kuhajte na umjerenoj toplini 10 minuta, a zatim propasirajte juhu ili štapnim mikserom ili u multipraktiku. Ako je pregusto za vaš ukus dodajte još temeljca ili vode. Poslužite posipano s prženim hrskavim špekom ili kobasicom, a možete dodati i vrhnje za kuhanje te sjemenke sezama.

Njoki od tikve u aromatičnom, spicy umaku

(za 4 porcije) Sastojci: Za njoke: 1 šalica sitno nasjeckane mozzarelle (odnosi se na šalicu od 225ml) 1 šalica naribanog parmezana 1/2 šalice pirea od tikve (ispeče se tikva i propasira štapnim mikserom ili multipraktikom) 2 žumanjka brašno od badema – za uvaljati njoke prije pečenja kokosovo ulje za prženje Za umak: 1/4 šalice nezaslađenog vrhnja za šlag ili punomasnog vrhnja za kuhanje pola žličice sitno nasjeckane chilli papričice 1/2 žličice kumina 1/4 žličice češnjaka u prahu 1/2 šalice kiselog vrhnja (veći postotak masnoća) po želi soli Dodatak po želji: 1/4 šalice sjeckanih pecan oraha (ili običnih) 1/4 šalice sjeckanog svježeg korijandera Upute: Za njoke: Otopite mozzarellu i parmezan u mikrovalnoj pećnici, često miješajući. Kada se potpuno rastopi, izvadite iz mikrovalne pećnice, dodajte zagrijani pire od tikve (da se sir ne bi hladio i stvrdnuo) i promiješajte dobro. Po potrebi sve skupa još stavite u mikrovalnu. Dodajte i žumance i sve umijesite zajedno. Oblikujte valjke od tijesta i umotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak do posluživanja. Narežite ih koliko velike želite i uvaljajte svakog u bademovo brašno. Na ulju zagrijte nekoliko žlica ulja i pržite njoke na ulju – nemojte staviti previše odjednom, već ih radije pecite u više tura. Pecite 30-ak sekundi na svakoj strani. Ostavite ih neko vrijeme da se ohlade i stvrdnu. Umak: Zakuhajte vrhnje za šlag i dodajte mu sve začine i chilli papričice. Kuhajte 3-5 minuta dok se vrhnje malo ne zgusne. Dodajte na kraju kiselo vrhnje i dobro promiješajte. Poslužite preliveno preko njoka i po želji posipajte pekan orasima i korijanderom.

Slatki kruh od tikve

Sastojci: 3/4 šalice maslaca, rastopljenog (odnosi se na šalicu od 225 ml) 4 velika jaja 1/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka 1 šalica pirea od tikve (ispeče se tikva i propasira štapnim mikserom ili multipraktikom) 2 šalice bademovog brašna 1/2 šalice kokosovog brašna 4 žličice praška za pecivo 1/2 šalice eritritol sladila (ili nekog drugog po želji)    prstohvat soli 1 žličica cimeta 1/4 žličice muškatnog oraščića 1/4 žličice pimenta 1/4 žličice suhog mljevenog đumbira 1/4 šalice sjeckanih oraha (izostavite ako ne volite ili imate alergiju) Upute: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte rastopljeni maslac, jaja, bademovo mlijeko, i tikvu i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Pomiješajte bademovo brašno, kokosovo brašno, zaslađivač, prašak za pecivo, sol i začine u posebnoj zdjeli i dobro promiješajte. Tada umiješajte suhe sastojke u vlažne i ponovo sve dobro umiješajte mikserom. Dodajte i orahe ako ih stavljate u kruh. Ulijte smjesu u kalup za kruh i pecite u sredini pećnice sat vremena. (isprobajte čačkalicom je li pečeno). Isključite pećnicu i ostavite kruh unutra još 15 minuta. Tada izvadite i ostavite da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja /najbolje preko noći). Ovo je odličan kruh i za pohanje (francuski tost)! Umočite kruh prije pečenja na maslacu u smjesu od 2 jaja, 1/4 šalice vrhnja za šlag, 1/4 žličice cimeta i 1 žlice zaslađivača.