Napravite podlogu za pizzu od povrća
Sa sve većom popularnošću LCHF i Paleo načina prehrane postoji i puno više načina odnosno varijanti kako da uživamo u našoj omiljenoj hrani, ali sa srezanim kalorijama i ugljikohidratima. Kao podlogu za pizzu možete koristiti brojno povrće, a najčešće opcije su tikvice, cvjetača i patlidžani. Isprobajte ove recepte:
Pizza - tijesto s tikvicama
1/2 kg naribane tikvice
250 g ribanog sira
2 jaja, lagano tučena
3 žlice bademovog brašna
2 rajčice
1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
origano
Zagrijte pećnicu na 200° C
Naribane tikvice posolite i pustite 10-ak minuta da puste vodu. Dobro ocijedite tikvice od vode i posušite na papirnatom ručniku kako bi uklonili višak vlage.
Izmiješajte sastojke: ocijeđene tikvice, 100 g ribanog sira, jaja, bademovo brašno, prašak za pecivo.
Raširite smjesu na tavu s papirom za pečenje. Peći oko 20-ak minuta.
Od rajčice napravite salsu. Isjeckajte ju na sitne komadiće, posolite i začinite obilno origanom.
Izvadite pečeno tijesto. Rasporedite salsu od rajčice ravnomjerno po tijestu, te stavite na tijesto sastojke po želji.
Pospite sve sastojke sirom i zapecite u pećnici oko 15 minuta.
Tijesto od karfiola
1 srednja glavica cvjetače
1 šalice naribane mozzarelle
2 jaja
malo sitno nasjeckanog češnjaka (ili pola žličice češnjaka u prahu)
pola žličice miješanih mediteranskih začina
prstohvat soli
malo papra
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Cvjetaču naribajte ili je usitnite u multipraktiku. Usitnjenu cvjetaču stavite u vatrostalnu posudu, poklopite tanjurom i ubacite u mikrovalnu na 8 minuta na najjače.(karfiol možete i nakratko obariti).
Karfiol zatim dobro ocijedite u gusto pletenoj gazi ili krpi, pa mu dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte.
Smjesu na protvanu i papiru za pečenje oblikujte rukama - tijesto ne smije biti niti predebelo niti pretanko, recimo oko pola centimetra. Stavite tijesto peći kojih 20- 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje. Zatim izvadite te stavite sastojke za pizzu po želji i stavite zapeći pod grill pećnice dok se sir ne rastopi ili zapeče. (Savjet: rajčicu stavite preko šunke ili čak na kraju nakon sira - tako vam neće razmekšati tijesto).