6 odličnih namirnica za mršavljenje

Uključi ih u svoju svakodnevnu prehranu

6 odličnih namirnica za mršavljenje

O dijetama i mršavljenju mnogo se piše i priča, a zapravo je sam proces skidanja kilograma vrlo jednostavan.

Svi jako dobro znamo da se trebamo zdravo hraniti i vježbati želimo li biti fit, a da bismo smršavjeli, važno je unositi manje kalorija nego što trošimo kako bi tijelo počelo sagorijevati pohranjene masnoće, odnosno višak kilograma.

U cijelom tom procesu, osim vježbanja, ključnu ulogu igra prehrana i namirnice koje svakodnevno unosimo. Odabir pravih namirnica od izuzetne je važnosti, a dobro je imati na umu i da postoji određena hrana koja potiče gubitak kilograma. O kojim je namirnicama riječ, pročitaj u nastavku.


Foto: Unsplash

Biljke i začini

Mnoge su studije dokazale da jedenje čili papričica može potaknuti sagorijevanje kalorija, a taj začin zapravo potiče rad metabolizma pa se kalorije i masnoće brže sagorijevaju. Mnoštvo je začina i začinskih biljaka koje potiču mršavljenje pa svakako nastoj svoju prehranu obogatiti takvim začinima jer su i vrlo ukusni.Image

Svježe voće

Želiš li smršavjeti, slatkiše i nezdrave grickalice trebaš izbaciti iz svoje prehrane i pronaći zdravije alternative poput voća koje obiluje vitaminima i prirodnim šećerima. Voće uglavnom sadrži malo kalorija, uvijek je dostupno i vrlo je ukusno te će zadovoljiti tvoju žudnju za slatkim. Osim toga, mnoge voćke sadrže visok udio vode pa su i vrlo zasitne.


Image

Povrće

Kad je u pitanju povrće, nemoj jesti samo ono što je zeleno, već obrati pažnju na sve vrsta šarenog povrća. Paprika, rajčica, mrkva, špinat, batat i celer samo je neko od povrća koja je izuzetno zdravo jer obiluje vitaminima i mineralima, a sadrži malo kalorija i odlično je za sve one koji se bore s viškom kilograma.  


Image

Cjelovite žitarice

Jedna od namirnica koje bi se svakodnevno trebale nalaziti na tvom tanjuru zasigurno su cjelovite žitarice koje su vrlo hranjive i zdrave te će ti pomoći da se dulje osjećaš sitom. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, a prilikom kupnje uvijek biraj cjelovite umjesto rafiniranih.


Image

Obroci bez mesa


Ne moraš postati vegan ili vegetarijanac, no svakodnevno jedenje mesa nije dobro za tvoje zdravlje stoga pokušaj barem dva dana u tjednu jesti obroke koji će biti bez mesa. Iznenaditi ćeš se koliko ukusne mogu biti zamjene za meso poput soje i tofua, a također su i odlične za tvoje zdravlje.    Image

Mahunarke

Pokušavaš li se riješiti suvišnih kilograma, trebala bi se fokusirati na vlakna i proteine, a upravo su mahunarke namirnica koja sadrži oboje. Obiluju vlaknima, a sadrže malo kalorija pa su odličan izbor za sve koji pokušavaju smršavjeti.Image