Namirnice krcate pesticidima
Znanstvenici su sada dokazali kako usporavanje metabolizma može biti uzrokovano kemikalijama kojima se tretira voće i povrće jer one usporavanju proces sagorijevanja masnoća. U stvari, neki pesticidi čak i uzrokuju debljanje. U današnje vrijeme, nažalost, nije lako pronaći neprskano voće i povrće jer čak i ako kupujete na tržnici vi ne znate čime je to "kumica" sve špricala, a u trgovinama (za razliku od onih u većim europskim zemljama) nije baš bogata ponuda organskog voća i povrća.
Ako ne znate što i kako kupovati onda barem pokušajte smanjiti namirnice za koje je u supermarketima izmjereno da u pravilu imaju najviše razine pesticida na sebi (a tu ćemo navesti i "najčišćih 15 namirnica):
"Prljavih" trinaest
1. Jagode
2. Jabuke
3. Nektarine
4. Breskve
5. Celer
6. Grožđe
7. Trešnje
8. Špinat
9. Rajčica
10. Slatke crvene paprike
11. Cherry rajčice
12. Krastavci
13. Krumpir
Relativno "čistih" petnaest
1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Kupus
5. Grašak (smrznut)
6. Crveni luk
7. Šparoga
8. Mango
9. Papaja
10. Kivi
11. Patlidžan
12. Lubenica
13. Grejpfrut
14. Dinja
15. Cvjetača
Ako ne možete nabaviti organsko, ili niste sigurni što točno kupujete na tržnici - voće i povrće operite octom ili sodom bikarbonom i limunom.
Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama. Od sode i limuna napravite sprej za uklanjanje pesticida: 1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješajte dok se soda ne rastvori i ulijte u sprej bocu. Našpricajte na voće i povrće i ostavite 15-tak minuta pa isperite.