

Metabolizam se prirodno usporava s godinama, no ne usporava toliko da ne možete učiniti ništa kako se to ne bi odrazilo na vašoj liniji.
Foto: © highwaystarz - fotolia
Znanstvenici su sada dokazali kako usporavanje metabolizma može biti uzrokovano kemikalijama kojima se tretira voće i povrće jer one usporavanju proces sagorijevanja masnoća. U stvari, neki pesticidi čak i uzrokuju debljanje. U današnje vrijeme, nažalost, nije lako pronaći neprskano voće i povrće jer čak i ako kupujete na tržnici vi ne znate čime je to "kumica" sve špricala, a u trgovinama (za razliku od onih u većim europskim zemljama) nije baš bogata ponuda organskog voća i povrća.
Jeste li znali da je aspartam, jedan od najčešćih zaslađivača"bez kalorija", povezan s više od 92 štetne reakcije za ljudsko tijelo? Uz to sladila kao što su aspartam i sukraloza zapravo stimuliraju apetit i izazivaju želju za slatkim i ugljikohidratima – koji su loši za mršavljenje i metabolizam. To su potvrdila brojna istraživanja te otkrila da ljudi koji piju dijetne sokove imaju značajno veći rizik od debljanja od onih koji to ne čine.
Prerađene ugljikohidrate kao što su bijeli kruh i tjestenina (i sve od bijelog brašna) te bijela riža tijelo brzo probavlja jer to više nisu kompleksni ugljikohidrati (manje hranjivih tvari i vlakana). Vaše tijelo se više ne mora jako truditi kako bi probavilo ovu hranu, a to znači da je metabolizam usporeniji. Osim toga prerađeni ugljikohidrati nemaju veliku nutritivnu vrijednost, zato su proizvodi od cjelovitih žitarica puno bolja opcija – oni tjeraju tijelo na rad te ubrzavaju metabolizam.
Šećer uzrokuje velike skokove u razini glukoze u krvi i veoma se brzo apsorbira u tijelu. Oba ova scenarija pomažu usporiti metabolizam. Do nedavno se mislilo da su masti krivac za sve, a sada znamo da se ne debljamo od masnoća (doduše samo od zdravih se ne debljamo) već od šećera i loših ugljikohidrata.
Rekli smo da masnoće ne debljaju no to ovisi o kakvim je masnoćama riječ. Kriva vrsta ulja može potpuno upropastiti vaše napore da smršavite ili da zadržite istu kilažu. Loša su biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, uljane repice, soje) jer su to vrlo prerađene namirnice koja se dobivaju industrijskim procesima (dio procesa uključuje korištenje otrovnih kemikalija kao što su heksan, a dolazi i do izbjeljivanje pomoću ekstrakta te dezodoranja tih ulja). Uz to bogata su omega-6 masnim kiselinama koje mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, IBS, astma, rak, auto-imune bolesti, visok tlak, neplodnost, krvni ugrušci... Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu