Premalo soli i povrća
I sol je donedavno bila krivac za mnogo stvari, no činjenica je da je i veoma važna za naše tijelo jer nam daje važne minerali. U ketozi tijelo izlučuje više soli pa je veoma važno nadoknaditi je. Odličan izbor je Himalajska sol koja je skuplja, ali mnogo zdravija.
Ne jedete dovoljno ne-škrobnog povrća
Postoje tri makronutrijenata koji čine hranu: ugljikohidrati, proteini i masti. Budući da keto preporučuje uklanjanje što više ugljikohidrata iz prehrane, postoji mogućnost da ne dobijete sve nutrijente koji su vam potrebni. Važno je zapamtiti da je keto dijeta s niskom razinom ugljikohidrata, a NE bez ugljikohidrata. Namirnice poput svog lisnatog povrća, kruciferno povrće poput kelja, kupusa i brokule i orašasto voće i brašna od orašastog voća su namirnice koje sadrže ugljikohidrate, ali se smatraju "dobrim" ugljikohidratima za one koji su na keto prehrani.
Povrće sadrži mnogo vlakana koja hrane crijevne bakterije i pružiti važan izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata. Na ovakvoj je prehrani apsolutno neophodno jesti široku paletu ne-škrobog povrća kako biste zaštitili bakterije u crijevima!
Nedovoljno vlakana iz povrća može izgladnjeti zdrave bakterije u crijevima. Keto i LCHF dijete nisu meso, jaja i sir dijete kao što ih mnogi tretiraju. Mnogo ljudi ne jede niti približno dovoljno povrća, a i to može biti jedan od razloga zbog čega je vaga stala.