11 razloga zašto ne možete smršavjeti

Jeste li se ikada pitali što zapravo radite krivo?

11 razloga zašto ne možete smršavjeti

Neke greške kod mršavljenja mogu uništiti čak i najbolje discipliniran plan dijete, a možda ih čak niste ni svjesni. Ako jedete zdravo i vježbate, a još uvijek niste došli do željene težine – pitate se u čemu je problem? Problem je možda upravo u ovim razlozima koje donosimo...

1. Došli ste u napast da pojedete komad torte, a niste smjeli. Najveća pogreška kod ovoga nije to koliko ste time kalorija unijeli u svoje tijelo, već odustajanje od daljnje dijete i pravilne prehrane radi jedne loše odluke. „Stavljati pritisak na sebe da učinite točno onako kako je planirano je zaista nerealno“ – kaže nutricionistica Joy Bauer. Nemojte dopustiti da jedna pogreška uništi sav dotadašnji trud. Razmišljajte o svojoj prehrani kao 90% - 10% ravnoteže. Jedite zdravo 90% vremena, a ostalih 10% priuštite si što želite. Tako ćete shvatiti da jedan nezdravi obrok ne može pokvariti hrpu zdravih.

2. Jedna od većih grešaka koje možete učiniti jest to da jedete ispred televizora. Koliko god bili gladni, ili koliko god dobra serija bila na TV-u – nemojte to dvoje uskladiti ni pod razno. Nađite vremena jesti za stolom, u miru i bez ometanja.

3. Preskakanje doručka. Mnogima nema ničeg ljepšeg nego ujutro odspavati malo duže, međutim, studije pokazuju da konzumiranje hrane u roku od jednog sata od buđenja podiže vaš metabolizam i sprječava kasnije prejedanje. Ako imate naviku da čekate obilan ručak umjesto doručka, nutricionistica Bauer savjetuje da ujutro barem nešto pojedete – žitarice, pecivo i slično, što će držati glad pod kontrolom do ručka.

4. Svi se volimo družiti, otići na večeru, opustiti se... Ali, pripazite s tim stvarima. Dozvoljeno je sve, no u umjerenim količinama. Danas se često pretjeruje s porcijama hrane, masnoćom i soli. Naš savjet: probajte sve, ali ograničeno. Također, uvijek probajte birati nešto zdravije i laganije, poput ribe s roštilja ili piletine.

5. Ostane li nešto od ručka ili bilo kakve hrane, spremite to za sljedeći dan. Ako već imate spremljen obrok ili bilo što za jesti, to će smanjiti mogućnost da posegnete za nečim nezdravim u trenutku gladi.

6. Nemojte dijeliti hranu s partnerom. Iako se čini zabavno i seksi, izbjegavajte to raditi. To se nikako ne slaže s bilo kakvim ciljem mršavljenja. Činjenica je da muškarci vole drugačije hranu nego žene, pa obično biraju nešto masnije i zasitnije.

7. Hrana+alkohol. Ako dođete iz noćnog izlaska jako gladni – radije samo otiđite u krevet. Kombinacija hrane i prije popijenog alkohola nije baš najbolja odluka. Bauer savjetuje da prilikom ispijanja bilo kakvog alkohola promijenite svoju taktiku - uz alkohol uvijek pijte vodu, naizmjenično.

8. Pripazite kada jedete salatu. Iako vam je ovo sada vjerojatno čudno, ali i salata može imati svojih zamki. Razni preljevi ne čine salatu dijetnom ili manje kaloričnom. Pažljivo s time.

9. Nezdrave sastojke poput soli, brašna, maslaca, šećera držite u kuhinji što dalje od svojega oka. Tako ćete ih koristiti sve manje i manje.

10. Konačno ste počeli vježbati kako spada, a zatim sami sebe nagradite hranom. Koliko god vježbali, nemojte podcjenjivati količinu kalorija koje kasnije unesete u sebe hranom.

11. Kao jelo nemojte zbrajati male obroke, međuobroke i predjela. Oni su zapravo jako dobri i, po mogućnosti, prakticirajte ih što više. To će vam pomoći ublažiti glad i u tome da ne naletite odjednom na veliku količine hrane.

Izvor: glamour.com

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.