Fitness
Fitness

10 super nutrijenata koji vam pomažu brže smršaviti

10 super nutrijenata koji vam pomažu brže smršaviti
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kako koristiti hranu da biste ubrzali i poboljšali rezultate u mršavljenju

Super nutrijenti su nutrijenti u namirnicama koji vam pomažu smršaviti i smanjiti masne naslage. Jedući hranu bogatu ovim super nutrijentima možete ubrzati proces mršavljenja ili lakše održavati trenutnu težinu. Monozasićene masnoće Zamjenom ugljikohidrata monozasićenim masnoćama u vašoj prehrani možete pomoći ubrzati gubitak masnih naslaga s područja trbuha i struka (a i smanjiti loš kolesterol). Što se namirnica tiče koje su bogate monozasićenim masnoćama, to su avokado, makadamija (australski) orasi, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, lješnjaci, zelene masline, bundevine sjemenke, sezam i bademi. EGCG EGCG ili epigalokatehin galat je moćan antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju (i većini preparata za mršavljenje koji su na tržištu). EGCG potiče termogenezu, proces u kojem naše tijelo sagorijeva kalorije i ih pretvara u energiju, kao i iskorištavanje postojećih zaliha masnoće kao energije. Neka istraživanja su ustvrdila da  EGCG može pomoći i zaustaviti rast novih masnih stanica. EGCG može odigrati veliku ulogu u prevenciji zaraze gripom. Najbolji efekt za mršavljenje postiže se kombinacijom EGCG i kofeina – oboje se prirodno nalaze u zelenom čaju. Ketoni malina Veoma snažni antioksidant u malinama može pomoći stvaranje hormona adiponektina koji pomaže bolje i brže sagorijevati masnoće  (i to iz već postojećih naslaga sala) i obnavljati mišiće. Inhibiraju i apsorpciju novih masnoća. Istraživanja su pokazala da ketoni maline uz kontinuiranu uporabu, vrlo uspješno smanjuju potkožne masti i visceralne masti oko trbuha i struka, te štite od razvoja masne jetre. Međutim, samo jedenje malina neće vam pomoći dovoljno, već je potrebno uzimati preparat/suplement ketona malina. Dokozaheksaenska kiselina (DHA) DHA pripada omega-3 porodici esencijalnih masnih kiselina koje imaju iznimno važan utjecaj na zdravlje i opće stanje našeg organizma. Kao i sve masti, esencijalne masne kiseline osiguravaju energiju organizmu. Prema najnovijim istraživanjima objavljenim u Journal of Nutrition DHA može zaustaviti rast novih stanica masnoće i čak uzrokovati njihovo odumiranje. DHA najviše ima u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina, školjkaši i haringa. Octena kiselina Ocat, razrijeđena verzija octene kiseline, poznata je po sposobnosti snižavanja razina glukoze. Jedno istraživanje provedeno u Italiji pokazalo je da su ispitanici koji su u svaki obrok uključili žlicu octa (primjerice kao dresing za salatu) iskusili snižavanje razine šećera nakon obroka za od 30 posto. Kontroliranje razine šećera u krvi je još uvijek jedna od najvažnijih komponenti za mršavljenje i održavanje tjelesne težine. Ocat dodajte u svoj obrok što je češće moguće.  

Proteini Nemasni proteini kao što su nemasna junetina, piletina, puretina, riba, mliječni proizvodi i soja – pravi su prijatelji mršavljenja. Aminokiseline od kojih se sastoje proteini potiču vaše tijelo da počne izlučivati glukagon, hormon sagorijevanja masnoća i stabilizacije energije u tijelu. Proces probavljanja proteina također stimulira vaše tijelo da otpušta hormon sitosti CCK. A to pak znači da jednom namirnicom rješavate dva problema – sitiji ste i trošite više energije na probavljanje. Kofein Pored stimulativnog utjecaja na budnost i raspoloženje, istraživanje u Americi je pokazalo da poboljšava izdržljivost i razgradnju masnih naslaga. Pomaže i u fizičkim performansama (djeluje tako što aktivira centralni i simpatički živčani sistem). Ako popijete šalicu kave prije tjelovježbe puno lakše ćete izdržati dnevni trening, a rezultati su pokazali da oni koji konzumiraju kofein osjećaju manju bol. Ako ne volite piti kavu odličan izbor su crni ili zeleni čaj. Vlakna Koliko smo već puta pisali u utjecaju vlakana na zdravlje i mršavljenje, ne znam ni sama... Vlakna su odlična jer nas brzo zasite, što znači da ćemo manje jesti i u isto vrijeme zadovoljiti potrebu za gladi. Osim toga, vlakna sprječavaju veliku fluktuaciju šećera u krvi ili usporavaju njegovu apsorpciju u krv - zato smo manje gladni. Pomažu i u održavanju zdrave probave jer djeluju protiv zatvora i odvode štetne tvari iz našeg tijela. Vlaknima su najbogatije namirnice od cjelovitog zrna (integralni kruh i peciva, tjestenina), smeđa riža i ostale razne žitarice (ječam, proso, zob, quinoa, bulgur...). Vlakna ćete naći i u voću (posebno u jabukama, avokadu i bananama), zatim u orašastim proizvodima, sjemenkama, kao i u koži voća, posebno u koži rajčica. Beta karoten i likopen Oba ova nutrijenta koja se nalaze u šarenom povrću su snažni antioksidansi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu namirnice s više beta karotena i likopena imaju uži struk, odnosno manje masnih naslaga u tom području. Narančasto, žuto i lisnato zeleno povrće najbolji su izvor beta karotena i likopena. Kalcij Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju 1400 do 1500 miligrama kalcija svaki dan lakše i brže gube višak kilograma (i održavaju težinu) od osoba koje konzumiraju manje. Ako se odlučite za uzimanje suplementa odaberite onaj koji sadrži i magnezij jer on pomaže efikasno apsorbirati kalcij (isto vrijedi i za vitamin D).  Uzimanje kalcija bez magnezija može dovesti do kalcifikacije ili stvrdnjavanja arterija (ateroskleroze) i osteoporoze. Najnovije preporuke liječnika su da se kalcij i magnezij uzimaju barem u 1:1 omjeru, ili čak 1:2 u korist magnezija (za razliku od dosadašnjih koji su prednost davali kalciju).

Foto: dmcneil / Foter.com / CC BY-NC-ND

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx