Super nutrijenti su nutrijenti u namirnicama koji vam pomažu smršaviti i smanjiti masne naslage. Jedući hranu bogatu ovim super nutrijentima možete ubrzati proces mršavljenja ili lakše održavati trenutnu težinu.
Monozasićene masnoće
Zamjenom ugljikohidrata monozasićenim masnoćama u vašoj prehrani možete pomoći ubrzati gubitak masnih naslaga s područja trbuha i struka (a i smanjiti loš kolesterol). Što se namirnica tiče koje su bogate monozasićenim masnoćama, to su avokado, makadamija (australski) orasi, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, lješnjaci, zelene masline, bundevine sjemenke, sezam i bademi.
EGCG
EGCG ili epigalokatehin galat je moćan antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju (i većini preparata za mršavljenje koji su na tržištu). EGCG potiče termogenezu, proces u kojem naše tijelo sagorijeva kalorije i ih pretvara u energiju, kao i iskorištavanje postojećih zaliha masnoće kao energije. Neka istraživanja su ustvrdila da EGCG može pomoći i zaustaviti rast novih masnih stanica. EGCG može odigrati veliku ulogu u prevenciji zaraze gripom. Najbolji efekt za mršavljenje postiže se kombinacijom EGCG i kofeina – oboje se prirodno nalaze u zelenom čaju.
Ketoni malina
Veoma snažni antioksidant u malinama može pomoći stvaranje hormona adiponektina koji pomaže bolje i brže sagorijevati masnoće (i to iz već postojećih naslaga sala) i obnavljati mišiće. Inhibiraju i apsorpciju novih masnoća. Istraživanja su pokazala da ketoni maline uz kontinuiranu uporabu, vrlo uspješno smanjuju potkožne masti i visceralne masti oko trbuha i struka, te štite od razvoja masne jetre. Međutim, samo jedenje malina neće vam pomoći dovoljno, već je potrebno uzimati preparat/suplement ketona malina.
Dokozaheksaenska kiselina (DHA)
DHA pripada omega-3 porodici esencijalnih masnih kiselina koje imaju iznimno važan utjecaj na zdravlje i opće stanje našeg organizma. Kao i sve masti, esencijalne masne kiseline osiguravaju energiju organizmu. Prema najnovijim istraživanjima objavljenim u Journal of Nutrition DHA može zaustaviti rast novih stanica masnoće i čak uzrokovati njihovo odumiranje. DHA najviše ima u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina, školjkaši i haringa.
Octena kiselina
Ocat, razrijeđena verzija octene kiseline, poznata je po sposobnosti snižavanja razina glukoze. Jedno istraživanje provedeno u Italiji pokazalo je da su ispitanici koji su u svaki obrok uključili žlicu octa (primjerice kao dresing za salatu) iskusili snižavanje razine šećera nakon obroka za od 30 posto. Kontroliranje razine šećera u krvi je još uvijek jedna od najvažnijih komponenti za mršavljenje i održavanje tjelesne težine. Ocat dodajte u svoj obrok što je češće moguće.
Proteini
Nemasni proteini kao što su nemasna junetina, piletina, puretina, riba, mliječni proizvodi i soja – pravi su prijatelji mršavljenja. Aminokiseline od kojih se sastoje proteini potiču vaše tijelo da počne izlučivati glukagon, hormon sagorijevanja masnoća i stabilizacije energije u tijelu. Proces probavljanja proteina također stimulira vaše tijelo da otpušta hormon sitosti CCK. A to pak znači da jednom namirnicom rješavate dva problema – sitiji ste i trošite više energije na probavljanje.
Kofein
Pored stimulativnog utjecaja na budnost i raspoloženje, istraživanje u Americi je pokazalo da poboljšava izdržljivost i razgradnju masnih naslaga. Pomaže i u fizičkim performansama (djeluje tako što aktivira centralni i simpatički živčani sistem). Ako popijete šalicu kave prije tjelovježbe puno lakše ćete izdržati dnevni trening, a rezultati su pokazali da oni koji konzumiraju kofein osjećaju manju bol. Ako ne volite piti kavu odličan izbor su crni ili zeleni čaj.
Vlakna
Koliko smo već puta pisali u utjecaju vlakana na zdravlje i mršavljenje, ne znam ni sama... Vlakna su odlična jer nas brzo zasite, što znači da ćemo manje jesti i u isto vrijeme zadovoljiti potrebu za gladi. Osim toga, vlakna sprječavaju veliku fluktuaciju šećera u krvi ili usporavaju njegovu apsorpciju u krv - zato smo manje gladni. Pomažu i u održavanju zdrave probave jer djeluju protiv zatvora i odvode štetne tvari iz našeg tijela. Vlaknima su najbogatije namirnice od cjelovitog zrna (integralni kruh i peciva, tjestenina), smeđa riža i ostale razne žitarice (ječam, proso, zob, quinoa, bulgur...). Vlakna ćete naći i u voću (posebno u jabukama, avokadu i bananama), zatim u orašastim proizvodima, sjemenkama, kao i u koži voća, posebno u koži rajčica.
Beta karoten i likopen
Oba ova nutrijenta koja se nalaze u šarenom povrću su snažni antioksidansi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu namirnice s više beta karotena i likopena imaju uži struk, odnosno manje masnih naslaga u tom području. Narančasto, žuto i lisnato zeleno povrće najbolji su izvor beta karotena i likopena.
Kalcij
Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju 1400 do 1500 miligrama kalcija svaki dan lakše i brže gube višak kilograma (i održavaju težinu) od osoba koje konzumiraju manje. Ako se odlučite za uzimanje suplementa odaberite onaj koji sadrži i magnezij jer on pomaže efikasno apsorbirati kalcij (isto vrijedi i za vitamin D). Uzimanje kalcija bez magnezija može dovesti do kalcifikacije ili stvrdnjavanja arterija (ateroskleroze) i osteoporoze. Najnovije preporuke liječnika su da se kalcij i magnezij uzimaju barem u 1:1 omjeru, ili čak 1:2 u korist magnezija (za razliku od dosadašnjih koji su prednost davali kalciju).
Foto: dmcneil / Foter.com / CC BY-NC-ND