Živjele curice!

Međunarodni je dan djevojčica. Ne zaboravi svojoj kćeri reći ove stvari

Usadi svojoj curici svijest o tome da vrijedi i da može postići u životu apsolutno sve što poželi, a poželjeti smije - baš sve!

pexels-andrea-piacquadio-3756036.jpg
Foto: Pexels

Međunarodni dan djevojčica obilježava se danas diljem svijeta. Proglasila ga je 2011. Generalna skupština UN-a s ciljem da se podigne svijest o pravima djevojčica koja su u nekim zemljama itekako ugrožena.

Od kad se rode, curice odrastaju u sjeni dječaka, a potom kao žene žive u sjeni muškaraca. Nažalost, tako svijet još uvijek funkcionira. U nekim zemljama to je tek blago izraženo, no ima i onih u kojima su prava itekako ugrožena. No, promjene kreću od nas samih.

Image
Kao jaje jajetu

Mama i kći ili sestre? Ove slavne dame i njihove kćeri teško je razlikovati

Usadi svojoj curici svijest o tome da vrijedi i da može postići u životu apsolutno sve što poželi, a poželjeti smije - baš sve (naravno dok to ne ugrožava druge)! Igrati nogomet, upravljati helikopterom, letjeti u svemir, raditi na bageru, obrađivati njivu, peći kolače, lakirati nokte, plesati, odmoriti poslije ručka dok dragi pere suđe jer su novce za perilicu potrošili na njezinu edukaciju…

Nauči je da postići može baš sve svojim radom, inteligencijom, jakošću, ali i suptilnom mekoćom koja je karakteristična upravo za žene, a toliko ju podcjenjujemo. Kažem "mi", naglašavajući ono što je najgore, a to je da same sebe gledamo kroz mušku prizmu i zaista vjerujemo da smo manje vrijedne i da nam je na ovome svijetu u ovom životu mjesto na koje su nas oni postavili. E pa nije.

U nastavku ti donosimo rečenice koje bi svojoj kćeri trebala govoriti svakodnevno, kako bi izrasla u sretnu i jaku ženu i svijet učinila ljepši i za sebe i za njega.

'Ponosna sam na tebe!'

Ne zaboravi svojoj kćeri reći koliko si ponosna na nju. Naravno, kada to zasluži. Nije smisao odgoja razmaziti dijete i stvoriti mu nerealnu sliku o sebi.

shimmer fallback

'Uvijek ću te voljeti'

Bezuvjetna roditeljska ljubav ono je od čega djeca izrastaju u zdrave i jake ljude. Iskoristi svaku priliku da svojoj kćeri pokažeš koliko je voliš.

shimmer fallback

'Bez obzira što se dogodilo, uvijek dođi doma'

Ovo je vjerojatno najvažnija rečenica koju tvoje dijete treba upamtiti. I sama znaš primjere iz okoline u kojima su djevojke nerijetko ostajale same i na ulici zbog toga što se nisu smjele vratiti kući. Možda trudne, ostavljene…

shimmer fallback

'Ti to možeš'

Uz ono da se uvijek može vratiti kući, bez obzira na to što se dogodilo, ovo je druga najbitnija stvar koju mora znati. Usadi joj svijest o tome da je kadra učiniti baš sve što poželi. Pametna i sposobna baš kao i njezini muški vršnjaci, ako ne i više.

shimmer fallback

'Ne igraj na kartu izgleda'

Fizički izgled nije najvažnija stvar. Možda ti može pomoći na prvu, u svijetu u kojem su na cijeni površne stvari, no prolazna je i nevažna. Tvoja kvaliteta nalazi se unutra. A i ljepota. Radi na svom karakteru i obrazovanju.

shimmer fallback

'Vjeruj sebi'

Nauči svoju kći da vjeruje sebi i da se uvijek u životu vodi svojim unutarnjim osjećajem, intuicijom. Ona najbolje zna što je dobro za nju, a ne roditelji, okolina ili partner koji ju uvjerava da bi bilo najbolje da ostavi posao i brine se o kućanstvu. Naravno, i to je odličan izbor ako je njezin.

shimmer fallback

'Lijepa si upravo takva kakva jesi'

U današnje vrijeme djevojčicama je vrlo teško stvoriti pozitivnu sliku o sebi. Društvene mreže i mediji bombardiraju ih nestvarnim idealima ljepote što curice čini nesigurnima. Nauči je da je lijepa upravo takva kakva je i da se zbog nikoga, nikada ne mora mijenjati.

shimmer fallback

'Misli svojom glavom!'

Nauči svoju kćer kritički razmišljati. Danas nam se, više no ikada, plasiraju lažne vijesti. Nauči je da se propitkuje i da ne donosi prebrzo zaključke. To se ne odnosi samo na ono što govore i pišu mediji, već i međuljudske odnose, što je još i važnije. Sama mora donositi zaključke o ljudima s kojima se druži i koji joj dolaze u život, a ne biti povodljiva i podložna tuđem mišljenju.

shimmer fallback

'Nauči reći NE'

Ovo je izrazito bitno. Nauči svoju kćer da kaže ne kada god to osjeća pa čak i pod cijenu nepristojnosti. Uvijek ih učimo da moraju biti pristojne, što ih nerijetko gura u zamku da rade nešto što ne žele. Pristojno ponašanje je lijepo i van, no integritet još bitniji.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.