Lijepe zrele godine

Ako ti je više od 60, učini život čarobnim uz ovih nekoliko trikova

Vrlo često malene stvari čine razliku. Želiš li poboljšati kvalitetu svog života, pročitaj savjete stručnjaka, temeljene na znanstvenim dokazima

profimedia-0423021787.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ako se bojiš starenja i teško ti je prihvatiti da si ušla u sedmo desetljeće života, ne brini. Nisi jedina. Godine sa sobom nose mudrost, ali i potenciraju strahove i nameću one nove. Ovisno o tome koliko ti je mašta kreativna.

Mozak je u stanju izmisliti nevjerojatne stvari i svakakve mu gluposti padaju na pamet. Većina strahova koje ti servira nikada se ne ostvare. Štoviše, spadaju u sferu SF-a, a želiš li nešto takvog žanra, pogledaj film. Realnost popravi s nekoliko sitnih promjena koje savjetuju stručnjaci.

Image
Foto: Unsplash

Američko istraživanje, koje prenosi portal Eat This, Not That, a koje je istraživalo kvalitetu života osoba starijih od 60 godina, pokazalo je da 67 posto ispitanika svoj život ocjenjuje vrlo zadovoljavajućim i smatraju se sretnima, dok ih deset posto nije uopće zadovoljno, štoviše drže da je njihov život katastrofa.

Image
Nazovi stvari pravim imenom

Sreća ima i svoju tamnu stranu, pazi da ne upadneš u klopku

Deset posto nije malena brojka. Ako misliš da bi se i ti mogla svrstati u taj postotak, ne očajavaj. Imamo vrlo praktične, provjerene i ekonomične savjete koji će ti pomoći da podigneš kvalitetu života i ponovno osjetiš zadovoljstvo i sreću koje si osjećala nekada.

Stvori mali krug bliskih prijatelja

Društveni život od ključne je važnosti za psihičko, ali i fizičko zdravlje. I dok u mladosti imamo energije za sklapanje brojnih poznanstava i prijateljstava, s godinom taj elan kod većine slabi, a i životne okolnosti čine svoje te uz nas ostaju samo pravi prijatelji. Prijateljstva koja sklapamo u zrelijoj dobi dublja su i čvršća od onih mladenačkih. Studija objavljena u Psychology and Aging pokazala je da se osobe starije od 60 koje imaju maleni krug bliskih prijatelja, osjećaju sretnije od onih koje ne njeguju prijateljstva ili imaju velik broj poznanstava, a niti jednog bliskog prijatelja. Osim što prijatelji pridonose tvojoj sreći, jačaju i tvoje mentalno i psihičko zdravlje .

"Ne moraš biti zvijezda zabave, no bitno je stvarati i održavati jake društvene veze. Jedan dobar prijatelj zlata vrijedi", kaže neurologinja autorica studije Emily Rogalski, a prenosi spomenuti portal.

Image

Kreći se

Dok si u radnom odnosu, maštaš o gomili stvari kojima ćeš se baviti kada odeš u penziju jer ti se čini da ćeš imati puno slobodnog vremena, a možda i strahuješ da će ti biti dosadno. No kada zaista odeš u mirovinu, nakon vrlo kratkog vremena prilagodbe, tvoja je svakodnevica prebukirana. Svašta radiš i ništa ne stigneš! No, bez obzira na to, potrudi se u danu pronaći sat vremena za šetnju.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Preventive Medicine pokazala je da žustra jednosatna šetnja tjedno prevenira artritis, jača mišiće, podiže raspoloženje i ublažava bolove u kostima i zglobovima. To ne znači da moraš svaki dan šetati sat vremena, već ukupno sat vremena tjedno, odnosno dnevno manje od deset minuta brzog hodanja. Mala cijena za ono što dobivaš, zar ne? Ovaj minimum hodanja dnevno čini veliku stvar za tvoju vitalnost i samostalnost.

Image
Foto: Pexels

Teretana za mozak

Ako do sad nikada nisi kročila u teretanu, krajnje je vrijeme da to promijeniš. Ne brini, nećeš se pretvoriti u trokrilni ormar niti te planiramo spremati za natjecanja u bikiniju. Dovoljno je da jednom tjedno vježbaš mišiće.

Studija objavljena u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da čak i samo jedna sesija vježbi poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti. Još je bolje, ako vježbaš ujutro. To je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine. Naime, trening u ranim jutarnjim satima kod starijih soba ima za posljedicu bolje mentalne sposobnosti kroz dan.

Image

Njeguj duhovnost

Bitno je pronaći unutarnji mir, a to ćeš postići ako radiš na svojoj duhovnosti. Čitaj knjige koje te nadahnjuju, moli se, meditiraj, prakticiraj svoju vjeru. Aktiviraj se u vjerskoj zajednici u kojoj se dobro osjećaš i koja za tebe ima smisla.

Image
Foto: Unsplash

Obitelj

Uživaj u druženju sa svojima bližnjima. Pronađi vremena za unuke, razmazi ih. To je posao baka i djedova, a roditelji neka kasnije uvode reda. Ne budi prestroga prema svojoj djeci, ali ni prema sebi. Vrijeme je za uživanje u plodovima svoga rada.

Image
Foto: Pexels