Nazovi stvari pravim imenom

Sreća ima i svoju tamnu stranu, pazi da ne upadneš u klopku

Nastojati biti sretna, jednostavno ne djeluje, tvrde psiholozi te otkrivaju na koji način ipak postići sreću

pexels-andrea-piacquadio-774866.jpg
Foto: Pexels
Play logo

Svatko od nas želi biti sretan, no znanstvenici upozoravaju kako, stavljajući preveliki fokus na sreću, činimo upravo suprotno - udaljavamo se od nje.

Play logo

"Ako si preokupirana željom da budeš sretna, trošiš previše energije na upravljanje svojim emocijama jer se neprestano propitkuješ o tome kako se osjećaš i je li te to što upravo činiš usrećuje te se trudiš osjećati se sretno", kaže za Huffpost Sonja Lyubomirsky, glavna psihologinja na Sveučilištu California Riverside i autorica knjige "The How of Happiness".

Image

Psihologinja Čerenšek: 'Pandemija nam je nametnula novi život, ali možemo izabrati kako ćemo se ponašati'

shimmer fallback

Ona i njezin tim proveli su istraživanje o sreći te ga nazvali "A Dark Side of Happiness? How, when and Why Happiness Is Not Always Good". U njemu su došli do zaključka da je način na koji shvaćamo sreću nerijetko glavni uzrok toga da smo nesretni.

"Ljudi koji precjenjuju sreću i nastoje u svakom trenutku života biti sretni ustvari su manje sretni od ostalih", kaže psihologinja te dodaje kako je sasvim u redu i normalno ne biti dobro u teškim situacijama poput pandemije.

Play logo

Ono što možeš učiniti za svoju sreću, umjesto nastojati biti sretna, jest poraditi na tome da ti bude dobro, odnosno usvojiti vještinu, naučiti se činiti dobro za sebe i zaštiti se.

shimmer fallback

To ćeš učiniti tako što ćeš naučiti živjeti u sadašnjem trenutku, kakav god on bio. Ako je težak, naučiti nešto iz njega i biti zahvalna na iskustvu, a ako je lijep, uživati u njemu. Također, sreću ćeš uhvatiti ako naučiš biti blaga prema sebi i odnositi se prema sebi kao što se odnosiš prema svojoj najboljoj prijateljici ili osobi koju voliš - s puno empatije, nježnosti i razumijevanja.

Kada to naučiš, bit će ti puno ugodnije u vlastitoj koži, što znači i da ćeš biti sretnija i zadovoljnija osoba. Postoji kratkoročna sreća, može se svesti pod termin hedonizam, no ona nije bila predmet ovog članka. U interesu ti je postići dugoročnu sreću, a to ćeš učiniti mijenjajući stav prema životu i odnos prema sebi. Sretno!

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.