Obrati pažnju na 'crvene zastavice'

Okružena si toksičnim prijateljima? Evo kako ih najlakše prepoznati

Psiholozi otkrivaju kako su toksična prijateljstva češća kod pripadnica ženskog spola, a često imaju razorne posljedice. Ovo je 8 znakova po kojima ćeš prepoznati toksičnu prijateljicu

profimedia-0593117519.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Pravi prijatelji su rijetki. Imati u svom životu ljude koji su spremni biti uz nas u svakom trenutku, bez obzira na sve, pravi je blagoslov. Nažalost, postoje i oni drugi, lažni prijatelji čije ponašanje može biti vrlo toksično. Oni će biti ljubomorni na svaki tvoj uspjeh, a bit će uz tebe samo kada im nešto zatreba.

Image
Dobro otvori oči

Jednostrano prijateljstvo? Prepoznaješ li ove znakove kod svoje prijateljice

Ako si ikada imala toksične prijatelje, onda sigurno znaš kako takvi odnosi mogu izuzatno negativno utjecati na tvoj život stoga ih je bolje prekinuti što prije. No kako prepoznati toksične prijatelje?

Image

Izvor: Giphy

Ljudi koji glume da su ti prijatelji najčešće su jako šarmantni i učinit će bilo što samo kako bi te 'osvojili', a sve to samo zato jer iz tog odnosa žele izvući neku korist. Kako pojašnjavaju psiholozi, toksična prijateljstva češća su kod pripadnica ženskog spola, a često imaju razorne posljedice.

U nastavku ti otkrivamo neke od najčešćih znakova koji ukazuju na to da prijateljstvo nije zdravo pa svakako uzmi u obzir takve 'crvene zastavice'.

Samo ti ulažeš trud u vaš odnos, ona ne

U zdravom prijateljskom odnosu i jedna i druga strana ulaže svoj trud kako bi se prijateljstvo održalo. Ako je vaše prijateljstvo jednostrano te uvijek ti moraš zvati nju i predlagati planove, moguće je da je riječ o toksičnom i neuravnoteženom odnosu.

Image
Foto: Pexels

Uz tebe je samo u dobrim trenucima

Ona je uvijek uz tebe kada idete u shopping, u kino ili na tulume, no kada imaš loš dan ili prolaziš kroz neku tešku životnu situaciju, odjednom je nema. Čim stvari prestaju biti zabavne, ona bježi.

Image
Foto: Pexels

Dok si s njom ne osjećaš se opušteno

Još jedan siguran znak koji pokazuje da je prijateljstvo toksično je i ako si primijetila da se uz nju nikada ne možeš opustiti, naprosto nisi svoja. Druženje s njom zadaje ti frustracije. Uvijek se osjećaš loše nakon što si provodila vrijeme u njezinoj blizini.

Image
Foto: Pexels

Uvijek sve mora biti kako ona želi

Kad je riječ o vašem odnosu, sve se vrti oko nje. Od tebe očekuje da neprestano udovoljavaš njezinim željama, a vaši zajednički planovi uvijek se odvijaju pod njezinim uvjetima. Ako joj se slučajno suprotstaviš, onda se naljuti ili više ne želi pričati s tobom.

Image
Foto: Pexels

Prisiljava te da biraš

Ona želi biti centar tvog svemira pa ako slučajno svoju pažnju pokloniš nekom drugom, suptilno će te natjerati da biraš između nje i druge osobe ili aktivnosti/hobija koji su ti važni. Očekuje da joj budeš odana u svakom trenutku, iako ona zauzvrat nije spremna pružiti isto.

Image
Foto: Pexels

Voli drugima pričati iza leđa

Toksične osobe jako vole tračati i uvijek imaju nekoga 'na piku'. Čini se kao da je vaše prijateljstvo čvršće kada imate nekog zajedničkog 'neprijatelja'. Koristi svoje manipulativne vještine i taktike kojima te pokušava uvjeriti da možeš biti sretna što imaš tu čast da budeš dio njezinog užeg kruga prijatelja. Imaj na umu jednu stvar – ako drugima priča iza leđa, vjerojatno to isto radi i tebi dok nisi uz nju.

Image

Izvor: Giphy

Često mijenja raspoloženje

U jednom trenutku ste najbolje prijateljice, a već u drugom ne želi s tobom razgovarati. S njom se nikad ne zna. Ako je zadovoljna tvojim ponašanjem, bit ćeš obasipana komplimentima i pažnjom, no ako nije po njezinom, vjerojatno ćeš dobiti oštre komentare i hladnokrvnost.

Image
Foto: Pexels

Želi da se promijeniš

Kada si u njezinoj blizini, nikad se ne osjećaš dovoljno dobro. Ona uvijek umanjuje tvoju vrijednost i tjera te da budeš drugačija osoba. Netko tko nisi. I stalno diže svoje kriterije, a želiš li dobiti njezino 'odobrenje', moraš se ponašati na određeni način. Pravi prijatelji uvijek će te prihvatiti takvu kakva jesi i nikad od tebe neće tražiti da se promijeniš stoga budi jako oprezna i zapitaj se ima li vaše prijateljstvo uopće smisla.

Image

Izvor: Giphy