Hrvatska gastronomska scena odavno je na dobrom glasu, iako se turisti često žale da je na svakom koraku većinom u ponudi mediteranska i talijanska kuhinja, te da se dobrano treba potruditi kako bi se saznalo gdje se kriju riznice hrvatskih specijaliteta.
Mi se s takvim izjavama nikako ne bismo mogli složiti jer je potrebno samo malo dobre volje i vremena kako bi se prosurfalo internetom i pročitalo magazine koji se bave gastronomskim temama kako bi se došlo do sjajnih prijedloga gdje se može pronaći čarobne i kvalitetne restorane u Lijepoj našoj.
Mi smo svojih 5 favorita odabrali, te vam svakako preporučujemo ako se nađete u blizini ovih restorana da se nakratko zaustavite i barem proučite njihov menu.
PELEGRINI, ŠIBENIK
Prvo mjesto u odabiru najboljih restorana ove godine osvojio je upravo šibenski Pelegrini, i to već treću godinu za redom. Glavni chef, Rudolf Štefan, sukladno tome, odnio je i titulu najboljeg chefa. Vođeni snažnom strasti i ljubavi prema ugostiteljstvu, hrani, te cjelokupnom gastronomskom iskustvu, kuharski tim ovog restorana uvijek se trudi dodatno usavršavati u svom poslu kako bi vaš doživljaj ovog restorana i lokalnih okusa koje nudi, također postao jednako čaroban i nezaboravan doživljaj. Smješten među šibenskim zidinama, u romantičnom okruženju katedrale sv. Jakova, ovaj restoran vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.
FOŠA, ZADAR
Restoran Foša zasigurno je jedan od najpoznatijih ribljih restorana u Zadru, ali i u Hrvatskoj. Svojom neobičnom lokacijom, uz same zadarske zidine, tik uz more i luku iz 16. stoljeća, osim gastronomske priče ponudit će vam i romantičan pogled na barke i more. Dizajn interijera savršen je spoj suvremenih trendova i klasičnog dalmatinskog štiha, a jelovnik se bazira na ribljim specijalitetima, uz kruh iz njihove vlastite izrade. U ovom restoranu imat ćete priliku sudjelovati na raznim ekskluzivnim događajima poput festivala vina ili ekskluzivnih večera i radionice/kušaonice vina uz poznate sommeliere, što ih svakako izdvaja kao poseban izbor za svakoga gosta.
MONTE, ROVINJ
Jedna od najromantičnijih i najpoželjnijih hrvatskih destinacija, Rovinj, nudi vam gastronomsku oazu za poželjeti – restoran Monte. Ovaj prestižni restoran smješten je u podnožju crkve Svete Eufemije, a prvi je u Hrvatskoj koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom koju je zaradio zahvaljujući predanom radu i trudu chefa, Danijela Đekića. Naime, on je iskoristio priliku i putovao svijetom produbljujući svoja kulinarska znanja i učeći nove tehnike spravljanja jela, poput kuhanja u vakuumu ili tehnike infuzije. Impresivno, zar ne? Ako volite morske plodove i ribu na kojoj se temelji kuhinja ovog divnog restorana, svakako navratite ako ćete biti u prilici posjetiti Rovinj.
360 DUBROVNIK
Na dubrovačkim zidinama, smjestio se još jedan nagrađivani restoran koji se također može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Pod vodstvom chefa Marija Curića, tradicionalna mediteranska kuhinja doživjela je moderne i maštovite pomake koji se idealno slažu s doživljajem večeranja uz pogled na dubrovačku luku.
NOEL, ZAGREB
Za kraj naše top liste ostavili smo restoran na kontinentalnoj lokaciji koji je jako brzo osvojio nepca zagrebačke publike. Naime, govorimo o restoranu Noel koji se smjestio u glavnom gradu Lijepe naše, čiji koncept visoke gastronomije vodi chef Goran Kočiš koji je sa svojim suradnicima u vrlo kratko vrijeme stvorio prepoznatljiv brend u zagrebačkoj regiji. To sve nije ništa čudno ako primijetimo vrlo ugodan dizajn interijera, primamljivi koncept „fine dininga“ i bogatu vinsku kartu s gotovo 400 vrhunskih vina.