Posljednji vikend mjeseca kolovoza (28. – 30.), u Vrbovcu se održava tradicionalna, 29. po redu manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. I ove godine, s gotovo 3000 sudionika, organizatori manifestacije potrudili su se da u ta tri dana svi posjetitelji nađu nešto za sebe. Naglasak manifestacije, kako joj i sam naziv poručuje je na hrani i kulinarskom umijeću, ali biti će i bogatih dodatnih sadržaja, kako bi posjetitelji svih uzrasa i različitih interesa pronašli nešto za sebe.
Kreativne radionice, izložbe, kazališne predstava za djecu i odrasle, raznolik glazbeni program, sportska nadmetanja, folklorni nastupi, degustacija tradicionalnih domaćih jela i dakako kvalitetnih vina i više je nego primamljiv razlog da i vi dođete u Vrbovec. Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i željeznički prijevoz – vlak Potepuh.
Da biste se pripremili za čaroliju okusa koja vas tamo očekuje, u nastavku je recept tradicionalnog vrbovečkog jela pod nazivom pera (na slici):
PERA
TIJESTO:
50 dkg brašna
malo kvasca
3 dcl mlijeka
malo soli
NADJEV:
1 svježi sir
1 jaje
malo brašna
sol
PRELJEV:
2 dcl vrhnja
1 jaje
PRIPREMA:
Od kvasca, malo mlijeka i malo šećera napravite kvas. Kad uzađe, zamijesite tijesto s preostalim sastojcima i ostavite ga počivati sat vremena. Zgnječite sir, dodajte jaje, sol i malo brašna na žitki nadjev. Tijesto razvaljajte na loparki (drvenoj lopati za krušnu peć) ili je zamijenite većim okruglim limom.
Nadjev stavite na tijesto, krajeve malo zavrnite preko ruba. Sve premažite vrhnjem u koje ste umutili jaje i ispecite.
Izvadite iz peći i premažite maslacem kako bi rubovi ostali mekani.
Poslužite toplo.
Dobar tek i vidimo se u Vrbovcu!