Ovi slavni dizajneri imaju slavu, novac i brend, no malo tko bi ih prepoznao da ih sretne. Znaš li tko su i kako izgledaju?

Sigurno znaš kako izgledaju legendarne cipele Manola Blahnika i Christiana Louboutina, kao i torbice Michaela Korsa, a sada saznaj i kako izgledaju njihovi dizajneri

Ovi slavni dizajneri imaju slavu, novac i brend, no malo tko bi ih prepoznao da ih sretne. Znaš li tko su i kako izgledaju?

Nisu svi poznati modni dizajneri javni ljudi, a mnogi se od njih vrlo rijetko pojavljuju u javnosti. Postoje mnogi dizajneri čija smo imena čuli već toliko puta ili čiju odjeću nosimo, a da ni ne znamo kako oni izgledaju.

Za razliku od Donatelle Versace ili Karla Lagerfelda koji nas je prošle godine napustio, koje smo toliko puta vidjeli na fotografijama i koji su krali pažnju na svakom modnom eventu na kojem su se pojavili, postoje oni dizajneri koji se radije skrivaju od očiju javnosti, u prvi plan stavljajući isključivo svoj rad.

Neki od njih su Manolo Blahnik i Christian Louboutin, čije cipele svi obožavamo, ali i Michael Kors, Tommy Hilfiger, Marc Jacobs i mnogi drugi, čiju odjeću, modne dodatke, ali i parfeme rado nosimo.

Pogledaj koji su to dizajneri čiji rad obožavamo, a ne bismo ih prepoznali da ih sretnemo na ulici.


1. Marc Jacobs

Američki modni dizajner Marc Jacobs je u dobi od tek 23 godine, uz podršku sponzora, dizajnirao svoju prvu kolekciju vlastite modne marke pod imenom Marc Jacobs. Imao je tek 24 godine kada je postao najmlađi dizajner koji je dobio prestižno priznanje Vijeća modnih dizajnera Amerike. Jacobs je bio kreativni direktor francuske dizajnerske kuće Louis Vuitton od 1997. do 2014., a 2010. proglašen je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Brend Marc Jacobs danas ima preko 200 maloprodajnih mjesta u 80 zemalja. 

2. Christian Louboutin

Parižanin Christian Louboutin je od svoje mladosti kreirao žensku obuću za Chanel, Yves Saint Laurent i Maud Frizon kao freelance dizajner. U dobi od 27 godina odlučio je osnovati vlastitu tvrtku i otvorio je prvu trgovinu u Parizu. Ubrzo nakon toga počinje izrađivati cipele za članove kraljevskih obitelji i holivudske zvijezde, a njegov je poznati crveni potplat postao jedan od najprepoznatljivijih modnih trendova u svijetu.

3. Michael Kors

Kors je kao tinejdžer počeo dizajnirati odjeću i prodavati je iz podruma svojih roditelja. Sa 17 godina počeo je studirati na Modno-tehnološkom institutu u New Yorku, ali je odustao nakon 9 mjeseci i počeo raditi u modnom butiku. 4 godine kasnije u istoj je trgovini pokrenuo vlastiti brend ženske odjeće. Kors je bio prvi dizajner ženske konfekcije za francusku kuću Celine u razdoblju od 1997. do 2003. godine, a njegov brend danas proizvodi mušku i žensku odjeću, modne dodatke, satove, nakit, obuću i parfeme.

4. Tommy Hilfiger

U dobi od 20 godina, Hilfiger je otvorio vlastitu trgovinu odjeće, ali je bankrotirao nakon 5 godina. Nakon toga preselio se u New York gdje je radio za nekoliko brendova, a s 28 godina stvorio je vlastitu tvrtku za dizajn odjeće pod nazivom "Tommy Hill". 6 godina kasnije, uz pomoć sponzora, osnovao je korporaciju Tommy Hilfiger, koja je ubrzo postala jedna od najpoznatijih marki odjeće na svijetu.

5. Miuccia Prada

Najmlađa unuka modnog dizajnera Marija Prade počela je voditi njihov obiteljski posao dizajniranja luksuznih predmeta u dobi od 29 godina. Međutim, u mladosti je sanjala da postane glumica u kazalištu Teatro Piccolo, gdje je nekoliko godina i nastupala. U dobi od 40 godina dizajnirala je i objavila svoju prvu žensku kolekciju, a 5 godina kasnije, izdala je i mušku kolekciju. U 2014. Miuccia Prada uvrštena je na popis najutjecajnijih žena prema Forbesu.

6. Jimmy Choo

Choo je dizajnirao svoj prvi par obuće kada mu je bilo 11 godina. Iz Malezije se preselio u Veliku Britaniju da bi studirao na tehničkom fakultetu Cordwainers u Londonu, a nakon što je diplomirao, Choo je počeo raditi u dizajnerskoj tvrtki i ubrzo nakon toga otvorio je vlastitu trgovinu cipelama. Njegove vještine i dizajni ubrzo su primijećeni na londonskom Tjednu mode, nakon čega je postao svjetski poznat.

7. Calvin Klein

Calvin je u mladosti radio u raznim modnim kućama u New Yorku, a s vremena na vrijeme radio je i kao ulični umjetnik. U dobi od 26 godina osnovao je tvrtku "Calvin Klein Inc." zajedno sa svojim prijateljem Barryjem K. Schwartzom u New Yorku. Tvrtka je u početku bila specijalizirana za mušku odjeću, ali kasnije je u svoju proizvodnu liniju uključila i žensku odjeću. Uz odjeću, tvrtka Calvin Klein poznata je po proizvodnji parfema i kolonjskih voda.

8. Manolo Blahnik

Blahnik je svoju karijeru započeo s 28 godina u Londonu, gdje je počeo pisati kolumnu o obući za prestižni modni magazin . Godinu dana kasnije, odlučio je otvoriti butik obuće s vlastitom imenom. U dobi od 32 godine, Blahnik je postao drugi čovjek u povijesti koji se ikada pojavio na naslovnici Voguea, a njegove se legendarne cipele često naziva i petim likom iz serije , uz četiri glavne junakinje. Carrie je bila poznata po svojoj ljubavi prema cipela, a "manolice" su joj bile jedne od najdražih.

9. Roberto Cavalli

Talijanski modni dizajner Cavalli je kao mlad proučavao tehnike tkanja na ručnom tkalačkom stanu koji ga je ubrzo očarao. Odlučio je odustati od studija i otvoriti vlastiti posao tiskanja tekstila koji je s vremenom postajao sve poznatiji. U dobi od 32 godine Cavalli je uspješno objavio svoju prvu kolekciju u Salonu za Prêt-à-Porter u Parizu. Ubrzo nakon toga otvorio je svoj modni butik u Saint-Tropezu i dizajnirao kolekciju odjeće sa svojim imenom.

10. Luciano Benetton

Benettonov otac imao je malu tvrtku, ali nakon njegove smrti 14-godišnji Luciano morao je napustiti školu i započeti raditi u trgovini odjećom. Ubrzo je uštedio dovoljno novca da kupi stroj za pletenje i stvorio je svoju prvu kolekciju šarenih džempera koji su imali komercijalni uspjeh. U dobi od 30 godina, Luciano je zajedno sa sestrom Giulianom i 2 brata Carlom i Gilbertom osnovao tvrtku Benetton Group.