Nostalgične smo, pa smo pronašle retro fotografije na kojima je uhvaćena ljepota ženskog tijela

"Radije ću jesti tjesteninu i piti vino, nego nositi veličinu nula", legendarna je izjava Sophie Loren, seks simbola svog vremena

Nostalgične smo, pa smo pronašle retro fotografije na kojima je uhvaćena ljepota ženskog tijela

Retro te vjerojatno asocira na oldtimere, glazbu 60-ih, baby blue kredenac tvoje bake koji se umirovio u vašoj vikendici na moru i šalice u njemu koje su se naslušale priča dostojnih ruskih klasika i turskih sapunica, dok su iz njih kavu ispijale žene.

Image

Ženska ljepota? Što to danas uopće znači?


Možda su iz njih u kratkim predasima između pranja rublja i zaprške ručka gatale jedna drugoj, proričući naočitog crnog muškarca ili još troje djece, od kojih je najmlađe tvoja mama. Znala je baka da se proročanstvo iz taloga ostvarilo, kad je u mukama rodila djevojčicu s toliko kose da može rep svezati... Koje dijete prije krštenja ide frizeru?


Retro nisu samo predmeti, retro su vremena, ljudi u njima, način na koji su se odijevali, razgovarali, disali. Vladali su neki drugi kanoni ljepote. U nastavku ti donosimo fotografije lijepih žena i muškaraca iz tih davnih, zaboravljenih vremena.


Neki od njih su slavni, poput filmskih diva Marilyn Monroe ili njezine već spomenute kolegice u uvodu, dok su drugi neznani junaci zamrznuti u vremenu zahvaljujući entuzijastima zaljubljenima u fotografiju, poput gospodina Fulira iz Tko pjeva zlo ne misli.

Marilyn Monroe, 1950-ih

Bettie Page, Florida, 1950-ih

Audrey Hepburn i njezina slavna kratka frizura

Kupačice

Uz ovakav ples, aerobik im nije trebao

Najveći maleni trenutak u životu - kad naučiš voziti bicikl

SAD, 1949.

Cher, 1970-ih. Uvijek besprijekorno vitka

Reklama za Moskvič, 1971.

Stjuardese, '60-ih godina

Christian Dior, 1948.

Uvijek seksi!

Brigitte Bardot, 1950-ih

"Sve što vidite, dugujem špagetama", Sophia Loren

1950-te

Charles Lang izumio je 1949. grudnjak, ali i kupaći kostim bez naramenica...

Brigitte Bardott

A ispod površine...