Najveći svjetski neriješeni misteriji – 2. dio

Misteriji koji možda nikada neće biti otkriveni uvijek su budili najveću maštu istraživača i entuzijasta. Hoće li probuditi i vašu?

Najveći svjetski neriješeni misteriji – 2. dio

Ako ste uživali u prvom nastavku članka o najvećim svjetskim kriptiranim misterijima, sigurno se nećete razočarati niti s nastavkom. Donosimo vam još pet nerazriješenih misterija koji će sigurnu probuditi maštu, a možda vas pomalo zastrašiti. Naime, nitko ne zna što se iza njih krije, te se ne zna tko ih je točno pisao – masovni ubojica, vanzemaljci ili sotonisti…

Slučaj „Tamam Shud“

shimmer fallbackMuškarac, pronađen mrtav 1. prosinca 1948. godine pod jednom od uličnih lampa na Somerton plaži u Adelaideu u Australiji i dan danas provlači pozornost mnogih ljubitelja nerazriješenih misterija, ubojstava i kriptiranih poruka. Osim što muškarac nije nikad identificiran, najviše pažnje privlači poruka koja je bila ušivena u njegove hlače, a na kojoj je tiskanim slovima pisalo „Tamam Shud“. Radi se o frazi koja znači „završen“ ili „gotov“, a koja se koristila na zadnjoj stranici kolekcije pjesama pod nazivom „The Rubaiyat“ pjesnika Omara Khayyama.

Zanimljivo je spomenuti da odjeća iz kovčega koji je pronađen nije sadržavala nikakve oznake proizvođača (bile su uklonjene), a i otkrivena je kopija knjige pjesama iz koje je otrgnuta fraza „Tamam Shud“, a u kojoj je nesretni pokojnik ostavi kriptiranu poruku, koja nije nikad dešifrirana.  Pretpostavka je da se radilo o oproštajnoj poruci, no do današnjeg dana ništa nije potvrđeno, kao ni uzrok smrti muškarca, niti bilo kojih drugih okolnosti njegove smrti.

shimmer fallbackIpak, 2011. godine, jedna žena iz Adelaidea kontaktirala policiju, jer je u stvarima svoje oca pronašla osobnu iskaznicu H.C. Raynoldsa, koji na slici neodoljivo podsjeća na ubijenog čovjeka sa Somerton plaže. Antropologist Maciej Henneberg uspoređujući fotografije utvrdio je da se radi zaista o istom čovjeku. Ipak, slučaj je još uvijek otvoren jer o tom čovjeku ne postoje nikakvi drugi podaci, osim te osobne iskaznice.

shimmer fallbackSignal „Wow“

shimmer fallbackJerry Ehman, volonter SETI-ja (Search for Extraterrestrial Intelligence; Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) u ljeti 1977. godine, doživio vrhunac svoje „karijere“, kada je iz dubokog svemira primio poruku vanzemaljaca. Ehman je taj dan skenirao radio valove iz dubokog svemira, u nadi da će primiti radio signal koji bi mogao nalikovati na vanzemaljski, kada je odjednom igla za mjerenje radio valova „poludjela“ i želja mu se ostvarila.

shimmer fallbackSignal je trajao 72 sekunde, najdulji period vremena koji je uređaj mogao primati i mjeriti radio signal. Signal je došao iz konstelacije zvijezda koja se zove Tau Sagittarii, udaljene 120 svjetlosnih godina od zemlje. Ehman je pokraj zabilježbe signala napisao riječ „Wow“, te je zbog toga i tak signal nazvan „Wow signal“ Ponovni pokušaji dobivanja radio signala s tog područja nisu bili uspješni, pa signal do današnjeg dana ostaje misterij.


„Pisma Zodijaka“

shimmer fallbackZa četiri kriptirana „Pisma Zodijaka“ vjeruje se da su pisma koja je napisao serijski ubojica kojeg su nazvali „Zodiac Killer“ ili „Zodijački ubojica“. On je naime ubijao mještane Bay Area u San Franciscu, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon toga ubojstva su prestala, a Zodijak nikad nije pronađen.

No, čini se da je Zodijak volio pažnju policije i medija, jer je poslao četiri kriptirana pisma, od kojih je samo jedno dešifrirano, dok ostala tri ostaju misterij. No, to nisu jedina pisma koja je poslao. Naime, redovito je slao pisma o svojim zločinima i kako ih je izveo.

shimmer fallbackGeorgia Guidestones

shimmer fallbackRadi se o nešto više od pet metara viskom granitnom spomeniku, koji je postavljen 1979. godine u oblasti Elbert, američkoj saveznoj državi Georgiji. Iako na njoj nisu napisane kriptirane poruke, nego čitke poruke na osam živih jezika – engleskom, španjolskom, svahiliju, hindu, hebrejskom, arapskom, kineskom i ruskom, te četiri mrtva jezika – babilonskom, starogrčkom, sankristu i egipatskim hijeroglifima, nitko ne zna tko je točno naručio spomenik. Poznat je samo pseudonim R.C. Christian.
Poruke na spomenutim jezicima, napisano je novih „10 zapovjedi“ za „doba razuma“. Granitni blokovi postavljeni su prema astronomskim načelima, pa ga zato mnogi i nazivaju „Američki Stonehenge“.

Što se tiče ispisanih poruka, najviše kontroverze je izazvala „prva zapovijed“ u kojoj se navodi da čovječanstvo ne bi smjelo biti veće od 500 milijuna (opaska autora: danas čovječanstvo broji 6.9 milijardi, 900 milijuna gladuje, dok je 2 milijarde pothranjeno). Zapovijed glasi: „Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.“ (Održavajte čovječanstvo ispod 500,000,000 kako bi se održala stalna ravnoteža s prirodom).

shimmer fallbackMnogi su tu zapovijed uzeli kao poruku da je vrijeme za drastičnim mjerama za smanjenje svjetskog stanovništva, dok su drugi tražili da se upravo zbog te poruke, spomenik sruši. Neki čak vjeruju da je spomenik postavilo "Luciferian secret society" („Lucifersko tajno društvo“) koji poziva na novi svjetski poredak, no to naravno nikad nije dokazano.

Kada se pogleda ostalih devet zapovijedi ispisanih na ploču (a isključi se ova prva) radi se o utopijskim idejama koje promoviraju jednakost, pravdu, blagostanje, ljubav, zdravlje ljudi i prirode te pozitivne tradicionalne vrijednosti za sve ljude zemlje.


Rongorongo

shimmer fallbackRongorongo je sistem misterioznih glifova na drvenim i pločicama koji su u 19. stoljeću otkriveni na Uskršnjim otocima. Vjerojatno su nastali poslije 1770. godine, kada su Španjolci posjetili otok, a nastali su kao inspiracija na  pisani dokument o aneksiji koji su dobili otočani. No, nakon 1860. godine otočani su izgubili mogućnost čitanja glifova.

shimmer fallbackSam naziv Rongorongo u biti je došao iz Polinezijskih otoka Mangareva, a odnosi se na natpise izrezbarene na štapove ili na table, a koje su koristile kao mnemoničke sprave u ritualima pjevanja i molitve od takozvanih rongorongo muškaraca. Bilo je pokušaja dešifriranja tog protu-pisma, no napori nisu bili uspješni.

shimmer fallbackDo današnje dana natpisi na pločama su ostali tajna, kao i njihovo pravo značenje i poruka.

(vam)
Izvor: mnn.com

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.