Leonard Cohen: Buntovnik i veliki ljubavnik čiji su bezvremenski stihovi doprijeli do srca milijuna ljudi

Leonard Cohen definitivno je jedno od najpoznatijih imena svjetske glazbene i pjesničke scene, a iako je ovaj veliki kantautor i pjesnik preminuo prije četiri godine, njegovi nas stihovi i dalje oduševljavaju

Leonard Cohen: Buntovnik i veliki ljubavnik čiji su bezvremenski stihovi doprijeli do srca milijuna ljudi

Čitanje poezije u 21. stoljeću definitivno nije onoliko popularno kao što je to bilo proteklih stoljeća, ali to ne znači da publika i dalje nije svjesna pojedinih velikih pjesnika i pjesnikinja koji su svojim stihovima obilježili cijelu epohu. Među najvećim pjesnicima i kantautorima 20. stoljeća tako je definitivno i Leonard Cohen, Kanađanin koji je počeo slagati stihove ne bi li zadivio pripadnice nježnijeg spola, a na kraju je postao jedan od najvećih pjesnika modernog doba i jedan od, navodno, najvećih ljubavnika koje je svijet ikada vidio.

Ovaj samozatajni književnik počeo je pisati davne 1951. godine, a za objavu prve zbirke pjesama trebale su mu četiri godine. Tako je 1955. svjetlo dana ugledala njegova prva zbirka „Let Us Compare Mythologies“. Od skromnih početaka Cohen je došao do statusa najveće pjesničke zvijezde svijeta, a 2008. je primljen i u Kuću slavnih.

Iako je preminuo 2016. godine, u 83. godini života, Cohen je iza sebe ostavio tisuće pjesama, priča i snimki nastupa koje su inspirativne i danas jednako onoliko koliko su bile kada su prvi puta nastale. Inače, Cohen je interes za pisanje i književnost pokazivao od najranije mladosti, a nakon što je završio studij na montrealskom sveučilištu McGill odlučio se u potpunosti posvetiti svojoj književnoj karijeri.


Njegovi su stihovi odmah bili dobro prihvaćeni, ali su podizali i dosta prašine jer se Cohen nerijetko bavio kontroverznim temama poput seksa, ljubavi, religije i mistike. Nakon što mu se montrealska scena počela činiti preuskom u smislu umjetničkog djelovanja, Cohen seli u New York, a zatim putuje po Hidri, Kubi, Londonu i Oslu, a 1967. objavljuje svoj prvi doista zreli glazbeni album „Songs of Leonard Cohen“.

Preko noći postaje svjetski slavan, a to ostaje sve do svoje smrti. Iako je njegov književni rad ostao u sjeni njegovih glazbenik nastupa i kultnih izvedbi autorskih pjesama, ona je iznimno bogata i svatko tko ju odluči istražiti imat će pune ruke posla. Naime, Cohen je iza sebe ostavio mnogo divnih pjesama, a iako većina poznaje samo one uglazbljene, talent ovog velikog kreativca definitivno je bio puno veći od onih desetak glazbenih hitova po kojima ga svi znaju.


Zanimljivo je kako je opus Leonarda Cohena u Hrvatskoj postao prepoznatljiv zahvaljujući Arsenu Dediću koji je 1970-ih namjeravao snimiti album obrada Cohenovih pjesama. 1999. godine Ibrica Jusić snimio je album „Hazarder: A tribute to Leonard Cohen“ na kojima se našlo dvanaest Cohenovih pjesama otpjevanih u stilu šansonjera. Upravo taj album bio je jako dobro prihvaćen na međunarodnoj razini u krugu Cohenovih obožavatelja.

Ovaj veliki umjetnik održao je i dva koncerta u Hrvatskoj, jedan 2010., a drugi 2013. godine.

Cohen je do svoje smrti stvarao i pisao, davao intervjue i definitivno zasluženo uživao status jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća kao i miljenika žena koji je znao stihovima osvojiti svačije srce. Kako bi se i sama uvjerila u snagu njegovih izvedbi, donosimo ti par njegovih predivnih uglazbljenih pjesama.

Hallelujah

In my Secret Life

A Thousand Kisses Deep

Dance Me to the End of Love

So Long, Marianne

Suzanne

The Partisan

You Want It Darker

I'm Your Man

Famous Blue Raincoat