Barbie predstavila liniju novih lutaka uz koje će se sve djevojčice tamnije puti osjećati prihvaćeno

U suradnji s kostimografkinjom Shionom Turini, Barbie predstavlja lutke s različitim tonovima kože, frizurama i tjelesnim oblicima

Barbie predstavila liniju novih lutaka uz koje će se sve djevojčice tamnije puti osjećati prihvaćeno

Igračke su djeci najvažnija stvar, uz njih odrastaju i često su upravo te igračke njihovi idoli. Nije iznenađenje da, igrajući se s lutkama ili akcijskim figurama, djeca više vole da te lutke izgledaju poput njih, bez obzira na rasu, etničku pripadnost ili podrijetlo, što kod svakog djeteta pomaže potaknuti osjećaj pripadnosti.

To je prepoznala i Barbiena tvrtka Mattel i, kako bi se djevojčice crne kože osjećale zastupljenije, stvorila liniju od 10 novih lutaka

Image

Nova Barbie linija uključuje lutke s vitiligom, alopecijom, ali i novu verziju Kena


Barbieina matična tvrtka Mattel udružila je snage s talentiranom kostimografkinjom Shionom Turini u kreiranju nove linije lutaka s različitim tonovima kože, frizurama, pa čak i tjelesnim oblicima. Drugim riječima, Barbie lutke postale su inkluzivnije i raznolikije. 


Kostimografkinja Turini istaknula da je suradnja s Barbie u ovakvom projektu ostvarenje njezinih dječjih snova. Na svom Instagram profilu napisala je da je njezina vizija bila stilizirati različite lutke s temama koje možemo vidjeti u njezinom radu, poput kontrastne zmijske kože i leopard uzorka. 


"Kako sam odrastala, bila sam opsjednuta Barbie lutkama i one su bile jedne od mojih prvih modnih ikona. Jasno se sjećam kako sam na policama tražila lutku koja je izgledala poput mene i da sam iz dućana izašla praznih ruku", rekla je Turini na svom Instagram profilu.

Ono što ju je najviše inspiriralo bila je prva crna Barbie lutka koja je u trgovine stigla davne 1980. Lutka je na sebi nosila svjetlucavu crvenu haljinu i imala je afro frizuru, a upravo nedavno Mattel ju je vratio na police trgovina povodom njezine 40. obljetnice. 


Mattel s vremenom postaje sve inkluzivniji - nedavno su izdali rodno neutralnu lutku, stvorili Barbie Wellness liniju, kao i Barbie sutkinju. Za Međunarodni Dan žena 2018. godine Mattel je predstavio liniju od 17 lutaka različitog podrijetla kako bi proslavio izvanredne žene, među kojima su se našle i Amelia Earhart i Frida Kahlo.

Barbie lutke postaju pravi uzori svim djevojčicama diljem svijeta, stoga ni ne čudi da su i nakon toliko godina toliko omiljene. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.