Zobene pahuljice već su godinama na našem meniju u jutarnjim satima, a iako ih najčešće jedemo kao klasičnu kašu s raznoraznim dodacima, s vremena na vrijeme volimo malo začiniti svoj zobeni doručak i pronaći nešto drugačije.
Iz tog razloga bile smo oduševljene kad smo pronašle ovaj recept za zdrave zobene pločice s bobičastim voćem.
Uostalom, postoji li nešto bolje od deserta za doručak? Posebno ako je taj desert istovremeno ukusan, hranjiv i zasitan poput ovih jednostavnih pločica uz koje je dnevna doza antioksidansa, vlakana i slatkog užitka uistinu zadovoljena. Evo kako ih napraviti:
Sastojci:
- 200 g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- pola žličice morske soli
- 120 ml mlijeka po izboru
- 5 žlica javorovog ili agavinog sirupa ili meda
- 2 žlice samljevenih lanenih sjemenki
- 2 žličice otopljenog kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 100 g bobičastog voća po izboru (jagode, borovnice, maline, kupine...) + 50 g za 'preljev'
*Ako koristiš smrznuto voće, izvadi ga barem sat vremena prije pripreme i obavezno ocijedi višak soka koji možeš naknadno iskoristiti u smoothieju ili odmah popiti kao vitaminski shot
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Sve sastojke (osim voća) stavi u veliku zdjelu. Dobro miješaj dok se sve ne poveže i lagano dodaj 100 g voća. Izlij smjesu u posudu za pečenje (20 x 20) prethodno podstavljenu papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i na vrh dodaj preostalo voće.
3. Peci oko 30 do 35 minuta, izvadi iz pećnice, dobro ohladi i nareži na šest pločica. Uživaj!
* Pločice možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana.
* Kao preljev možeš poslužiti grčki jogurt koji sjajno ide uz ovu kombinaciju sastojaka ili sladoled od vanilije kao kaloričniju opciju