Anonimni korisnik

Kada odnosi zahlade: Trebam li svoju nekadašnju najbolju prijateljicu pozvati na svadbu?

Pozdrav svima, imam jednu životnu situaciju i htjela bih da me vi kao neutralna strana savjetujete. Naime, uskoro se udajem i u nedoumici sam da li da na svoju svadbu pozovem nekada svoju najbolju prijateljicu kojoj sam i sama bila vjenčana kuma. Što se dogodilo? Od njezine svadbe prošlo je par godina, u međuvremenu je postala i mama, a ja sam to dijete vidjela svega dva puta. Zadnji put je bio prije godinu i pol kada je njezina curica slavila prvi rođendan. Nakon toga svi kontakti i druženja koji su do tada postojali i bilo koliko toliko normalni su nestali. Razumjela sam da ima malo dijete i da nema vremena, ali sam osjećala u sebi da se nekako udaljavamo, druženja su prestala komuniciranje također, osim ako se ja prva ne bih javila... i to me užasno boljelo, osjećala sam se jadno jer nisam htjela priznati da to najbolje prijateljstvo nestaje. Ne znam zašto?

Tako sam šutjela skoro 9 mjeseci, nadajući se da će se ta moja kuma i nekad najbolja prijateljica ipak ponekad mene i sjetiti. No uzalud, zato sam se ja javila njoj i što se sve dogodilo u tom proteklom vremenu u kojemu ona nije bila tu kako bi bila upućena. Javila sam joj da se i ja udajem i da sam htjela to podijeliti s njom i njezinom obitelji jer mi je stalo do njih i jer ih volim.. Na što mi je ona odgovorila da je sretna radi mene, ali da su došle neke druge osobe, došla su neka vremena u kojima smo se udaljile, da se ona nešto naljutila na mene ali kako je vrijeme prolazilo shvatila je da ipak nismo tako bliske pa nije imala potrebu sa mnom to prokomentirati.

Ja sam ostala zatečena tim odgovorom jer znam koliko smo vremena provodile zajedno i bilo mi je jako teško spoznati istinu, a to je da sam joj totalno nebitna u životu... Što je najbolje, ja i dalje ne znam što ju je toliko moglo povrijediti da je potpuno zašutjela, jer se nismo nikad svađale, a s obzirom na to da se nismo ni viđale u zadnjih godinu i pol. Ali iz njezinog odgovora dalo se iščitati da život ide dalje... Jasno je meni da je ona zapravo rekla da sam joj nebitna i da nema potrebnu obnavljati to prijateljstvo.... Ali moje pitanje zapravo glasi: "da li da ju pozovem na svoju svadbu?" Često se uhvatim da razmišljam o njoj i njezinoj obitelji i kako mi je žao što se to dogodilo, baš budem tužna zbog cijele situacije.... Ja nju i dalje volim bez obzira na sve. Lijepo molim da mi pomognete riješiti tu dilemu...

Hej, slobodno nam se obrati

Imaš pitanje vezano uz ljubav, bolne mjesečnice, što da dalje napraviš u životu, poslu?
Postavi Pitanje

Odgovor stručnjaka

Kako bismo izgradili i održali dobar odnos s određenom osobom potrebno je obostrano pokazivanje interesa za drugu osobu kao i dobre komunikacije vještine. Nažalost, ukoliko komunikacija izostaje, odnos neće stagnirati već i potencijalno propasti. Također, važno je znati da je i šutnja oblik komunikacije koja uglavnom nije dovoljno jasna te je podložna interpretaciji s druge strane što isto tako može dovesti do narušenog odnosa. Na taj način se oslanjamo na pretpostavke u nadi da će druga osoba shvatiti što smo šutnjom htjeli reći i time ostaje velik broj “upitnika nad glavom”. Još jedna česta pogreška u komunikaciji može biti kada se oslanjamo na komunikaciju samo pismenim putem (poruke). Također ostavljamo prostora za pogrešnu interpretaciju s obzirom na to da verbalni dio komunikacije čini samo 7% od sveukupne komunikacije.

 Drugim riječima, čitajući vašu priču mogu reći da je jedan od glavnih problema u posljednje vrijeme u vašem odnosu bio nedostatak kvalitetne komunikacije i nejednak omjer ulaganja truda. S direktnom i jasnom komunikacijom mogli ste si otvoriti mogućnost da podijelite koja vas ponašanja smetaju i na koji način možete raditi na njima.

 Ono što bi sada moglo pomoći kod donošenja odluke oko poziva na vjenčanje je upravo komunikacija - otvorena i iskrena. Takav razgovor uglavnom nije ugodan, ali može pomoći u obostranom jasnijem zaključku oko statusa odnosa. Predložite nekoliko jasnih termina za sastanak kojeg ćete obaviti licem u lice i definirajte rok u kojemu čekate povratni odgovor. Nakon što dogovorite susret, razgovor bi trebao izgledati tako da postavite puno otvorenih pitanja kako biste bolje razumjeli poziciju prijateljice te što ju je dovelo do toga da se udaljila. Što joj je zasmetalo u odnosu i ima li želju za nastavkom vašeg odnosa. Cilj ovih pitanja je jednostavno bolje razumjeti njezinu poziciju i osjećaje. Nakon toga iznesite svoju perspektivu - što je vama zasmetalo ili vas je povrijedilo, kako trenutno vidite nastavak ili prekid odnosa. Također joj slobodno iznesite da ste potaknuti samom idejom oko poziva na vjenčanje i pitajte je direktno želi li ona uopće biti uključena u slavlje.

 Ukoliko zaključak razgovora završi negativno, dolazi faza prihvaćanja – ipak se radi o odnosu u kojemu bilo kakvo dodatno ulaganje truda vjerojatno neće uroditi plodom već samo većim razočarenjem s vase strane. Međutim, ako razgovor završi u pozitivnom ozračju definirajte jasna pravila za viđanja, općenito nastavak komunikacije i druga ponašanja. A glavno pravilo neka vam bude da prilikom pojave novih problema mora postojati pravovremena, otvorena i iskrena komunikacija :) 

Sandra Župarić
mag.psych. Mentalni Trening
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.