Za novi estetski doživljaj konobe 'Ćakula' zadužen je Sandro Užila

Preuređeni interijer istarske gastro destinacije raj je za oko, a autentični jelovnik raj je za nepce

Konoba Cakula_1- Photo Koridor27.jpg
Foto: Koridor27

Ime mladog porečkog dizajnera Sandra Užile više nikome nije strano. Svaki njegov novi projekt predstavlja novo remek djelo, u kojem pomiče granice uređenja interijera i eksterijera. Novi radovi i nove ideje gotovo svakodnevno nastaju u njegovom Wave studiu za arhitekturu i dizajn, a jedan od takvih radova, Sandrov posljednji projekt, je redizajn renomiranog porečkog restorana.

Image
Foto: Koridor27

Restoran 'Ćakula', smješten na adresi Vladimira Nazora 7, ovog će proljeća započeti s radom u vidno novom ruhu. Okružen starim kućama i zgradama koja svaka priča svoju priču, restoran se nalazi u samom centru starog grada Poreča.

Image
Foto: Koridor27

Sve je u 'Ćakuli' novo – interijer, eksterijer, logo. I baš sve je inspirirano razgovorom, ugodnim ćaskanjem odnosno ćakulom, kako bi to rekli Istrijani i Dalmatinci.

Ideja dizajnera je bila ovom lokalu dati istarsku dušu na suvremeni način, a to je i postigao savršenim spajanjem tradicionalnog materijala istarskog kamena s modernim materijalima kortenom i mikrobetonom.

Image
Foto: Ana Knežević

Interijerom vladaju kontrasti kojima je svrha odvajanje dva funkcionalna prostora. Prostor za goste uređen je u svijetlim tonovima i upotpunjen prirodnim materijalima, čime se naglašava profinjenost samog restorana, a dodatno ga ispunjavaju po mjeri rađene vitrine za vino te dry-ageri, frižideri za sazrijevanje mesa. Kuhinjeski elementi monokromatski su crne boje kako bi se dodatno naglasile delicije vrsnih chefova.

Image
Foto: Sebastian Vojvoda
Image
Foto: Sebastian Vojvoda

No najzanimljiviji od svega je strop koji predstavlja jedinstvenu Sandrovu ideju i dizajn. Stotine drvenih cilindara različitih dimenzija simboliziraju zapravo "ćakule", koje su i same po sebi upravo takve: svaka je različita na svoj način. Lusteri koji predstavljaju oblake su zapravo asocijacija na to da kada ćakulamo i maštamo na glas, često smo "s glavom u oblacima".

Image
Foto: Ana Knežević

Terasa restorana je zapravo ulica starogradske jezgre popločana istarskim kamenom. Sandrova želja bila je, između ostalog, proljepšati ulicu te je upravo to i učinio stolovima i klupama koje je dizajnirao posebno za ovaj lokal. Sačinjeni od hrastove konstrukcije s posebnom pločom od armiranog betona u koji je ugraviran logo restorana, stolovi i klupe savršeno se uklapaju u ovaj povijesni dio grada Poreča.

Image
Foto: Koridor27

Konoba 'Ćakula' još je jedan u nizu Sandrovih briljantnih projekata. Uz svoj bogati portfolio, u koji djelom možete i zaviriti na njegovom Instagram profilu, nameće se jednostavno pitanje... što je sljedeće čime će Sandro oduševiti?