BBQ MAJSTORIJE SA ŠPIČEKOM, BY SPAR

Plodovi mora dimljeni na bukovom drvu

Ljeto je službeno započelo, temperature su sve više, a samim time, više volimo i provoditi vrijeme vani na otvorenom. Toplinu kuhinje i pećnice uvijek je sjajno zamijeniti roštiljem na otvorenom. A kako bi svatko mogao postati roštilj-majstor bez puno muke, tu su savjeti slavnog chefa Tomislava Špičeka koje nesebično dijeli u emisiji 'BBQ majstorija by SPAR'.

1280x1280-2545ea46-2baa-11ec-9096-3a925a8303a3 (1).webp

U novoj epizodi 'BBQ majstorija by SPAR' Tomislav Špiček ugostio je modnog dizajnera Ivicu Skoku, koji se odmah pohvalio kako je i on odličan kuhar.

„Volim naučiti nešto novo i nekako uvijek kad kuham na RTL-u dopadnu me morski plodovi, a ja ih jako volim“, prokomentirao je Ivica Skoko na početku svoje BBQ avanture sa Špičekom.

A Tomislav Špiček pripremio je pravu gozbu morskih plodova – kuhanu hobotnicu, školjke Jakobove kapice - Capesante, svježe lignje, repove kozica…

„Danas ćemo najprije te plodove mora podimiti na bukovoj piljevini i onda ih ispeći, kako bi dobile malo aromu dima i grila“, objasnio je Špiček.

Uz to ide i salata od prekrasne mlade blitve te krema od češnjaka.

Image

Špiček je recept započeo stavljanjem piljevine u posebnu posudu koju je nabavio u SPAR Barbecue liniji proizvoda. Razni modeli električnih roštilja i roštilja na ugljen, pribor poput rukavica i hvataljki te kutije i daske za dimljenje koje nudi SPAR, omogućuju svakome da usavrši vještine grilanja i postane pravi roštilj-majstor. U bogatoj ponudi asortimana SPAR Barbecue možete naći i košare za roštiljanje povrća, set za pečenje pizze na grilu te posude za potpalu ugljena.

Osim toga, SPAR ima i sjajne ribarnice u kojima svakodnevno možete pronaći široku ponudu svježe morske plave i bijele ribe iz uzgoja ili izlova, ponudu rakova, školjaka i mekušaca te slatkovodne ribe iz uzgoja. Ono što je posebna pogodnost koju nudi SPAR jest mogućnost da telefonski naručite ribu koju će u SPAR-u za vas i očistiti. Ništa lakše, zar ne?

U nastavku provjerite kakve je to morske delicije ovaj put pripremio Tomislav Špiček.

Salata od svježe blitve s pinjolima:

  • Mlada blitva
  • Tostirani pinjoli
  • Maslinovo ulje
  • Sok većeg limuna
  • Grana padano sir
  • Sol

Opranu blitvu narežite na rezance. Začinite maslinovim uljem, limunom i soli te po vrhu posipajte tostirane pinjole i listiće grana padana.

Image

Dresing od pečenog češnjaka:

  • Češnjak
  • Suncokretovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Alu-folija

Glavicama češnjaka odsijecite vrh. Stavite ih u aluminijsku foliju te malo polijte suncokretovim uljem i lagano posolite. Zamotajte u foliju i stavite peći na grill tako zatvorene u foliji. Kada su pečene,  istisnite meso češnjaka. Vilicom ga usitnite uz dodavanje maslinova ulja. Posolite i popaprite po potrebi.

Plodovi mora:

  • Očišćene lignje
  • Tiger kozice
  • Jakobove kapice - Capesante
  • Kuhana hobotnica
  • Maslinovo ulje
  • Svježi ružmarin
  • Sol, papar
  • Štapići za ražnjiće
  • Bukova piljevina

Lignje i kozice napikajte na ražnjiće te ih lagano pouljite. Hobotnicu narežite na krakove i Jakobove kapice pouljite. Sve stavite dimiti na bukovu piljevinu na roštilj. Servirajte uz kremu od pečenog češnjaka i salatu od mlade blitve.

Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.