Spektakl u Zagrebu

Ove subote, 1.travnja, ne propusti koncert planetarno poznate Češke filharmonije u Lisinskom

Ove subote u sklopu programa 'Lisinski subotom' stiže planetarno popularna Češka filharmonija pod ravnanjem čuvenog dirigenta Semjona Bičkova izvest će "Suitu iz baleta Čudesni mandarin, op. 19", Béle Bartóka, potom "Koncert za glasovir i orkestar" Thierryja Escaicha i prekrasnu "Suitu iz baleta Petruška (verzija iz 1947.)" Igora Stravinskog

Bychkov 5 Oct 21 (c) Petr Chodura 2.jpg
Foto: Petr Chodura

Ako ne znaš što bi mogla u subotu navečer u Zagrebu, imamo savršen prijedlog. Naime, u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog stiže, jedan od najboljih europskih orkestara- Češka filharmonija.

Prag, jedan od najljepših gradova na svijetu, ujedno je i jedno od glazbenih središta zadivljujuće glazbene tradicije i dom planetarno poznatoga orkestra – Češke filharmonije! Ni manje ni više nego veliki češki skladatelj Antonín Dvořák 1869. ravnao je prvim, povijesnim koncertom toga orkestra koji je vrlo brzo postao i jedan od najboljih orkestara Europe i svijeta!

I da, sada dolaze u Zagreb i naravno pod ravnanjem čuvenog dirigenta Semjona Bičkova. Za potpuni doživljaj imaju i posebnog gosta, solista večeri korejskog pijanista Seonga-Jina Choa.

Prema anketi uglednog francuskog časopisa Le Monde de la musique,Češka filharmonija ubrojena je među deset najboljih europskih orkestara, dok ga je britanski časopis Gramophone pozicionirao među prvih dvadeset na svijetu! Šef dirigent Češke filharmonije, vrhunski Semjon Bičkov, potekao je iz lenjingradske dirigentske škole slavnoga Ilje Musina. Bičkovov uzlet u zvjezdane dirigentske sfere uslijedio je nakon osvajanja glasovitoga Međunarodnog dirigentskog natjecanja Sergej Rahmanjinov, nakon čega je emigrirao iz bivšega Sovjetskog Saveza u SAD. Uspon u svjetski dirigentski vrh bio je upravo strelovit: nakon što je preuzeo mjesto šefa dirigenta Filharmonije iz Sankt Peterburga, postao je i šef dirigent dresdenske Semperopere i Orkestra Zapadnonjemačkoga radija (WDR Orchester), a 2018. i Češke filharmonije i dosad je ravnao gotovo svim najvažnijim orkestrima svijeta!

Podsjetimo, svjetsku slavu ovaj veliki ansambl sjajnih solista stekao je izvodeći upravo djela čeških genijalnih skladatelja: Smetane, Janáčeka i Martinůa. Šarmantan je i simpatičan podatak da je njihova izvedba legendarnoga Smetanina ciklusa Moja domovina 1925. bila i prvi na radiovalovima emitiran živi prijenos neke glazbe na Češkom radiju pod ravnanjem slavnoga dirigenta Václava Talicha! Češku filharmoniju vodili su neki od najvećih dirigenata epohe: Rafael Kubelík, Václav Neumann, Karel Ančerl, Vladimir Aškenazi, Eliahu Inbal i Jiří Bělohlávek, koji je s tim orkestrom svirao 2016. u ciklusu Lisinski subotom.

Image
Foto: Petr Chodura

Još jedan dijamant u kruni ovoga veličanstvenog „kraljevskog“ koncerta je i solist večeri: Seong-Jin Cho, korejski pijanist o čijoj svjetskoj klasi već dovoljno govori podatak da je 2015. osvojio prvu nagradu na najpoznatijem pijanističkom natjecanju na svijetu – onom Frédérica Chopina u Varšavi! Seong Jin-Cho je i ekskluzivni umjetnik najprestižnije diskografske kuće svijeta, njemačkoga Deutsche Grammophona. Dobro je poznat zagrebačkoj publici jer je 2017. godine u ciklusu Lisinski Gaudeamus sve zadivio maestralnom interpretacijom Chopinova Drugog koncerta za glasovir i orkestar

Image
Foto: Harald Hoffmann