'Rovinj Art & More'

Održana svečana premijera 'Romeo i Julija' na omiljenom rovinjskom ljetnom festivalu

Svjetski poznatu romantično - tragičnu priču donosi ansambl Opere bb, u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem- Gradskim kazalištem Pula, a sve pod autorskom palicom Dinka Bogdanića

Premijera 'Romeo i Julija' (9).jpg
Foto: Lucija i Gordan Ukić

Rovinj je grad ljubitelja kulture, umjetnosti, glazbe i kazališta, neka se naš grad budi i liježe s kulturom“, izjavio je Ronald Braus uoči početka omiljenog rovinjskog festivala 'Rovinj Art & More', koji je ove godine ušao u treću godinu postojanja. Festival je osnutka značajno obogatio kulturnu ponudu prekrasnog Rovinja te oživio neke zaboravljene pozornice i mjesta, a u grad doveo niz eminentnih imena iz svijeta glazbe, kazališta, mode.

Image
Foto: Lucija i Gordan Ukić

Kao perjanica ovogodišnjeg izdanja istaknula se spektakularna premijera koreodrame 'Romeo i Julija', prema prijedlogu Williama Shakespearea, na glazbu P.i Čajkovskog, koja je sinoć premijerno uprizorena pred velebnom crkvom svete Eufemije. Koreografiju predstave potpisuje slavni hrvatski koreograf Dinko Bogdanić, a dramaturgiju Maja ŠoljanAnsambl Opere b.b. u koprodukciji s INk Pula je još jednom pokazao da se može nositi s velikim produkcijama i novim formama. Nakon brojnih opera i opereta ovaj su se put upustili baletnu formu. U zanosnim stilskim kostimima Ike Škomrlj i Dijane KoseBourek u prilagodbi Barbare Bourek, svi su izvođači izgledali nadahnuto i na kratko nas odveli u neko drugo minulo vrijeme. Romea i Julije su interpretirali Emil Kuzminski i Mateja Ivanković, koji su u svakom trenutku koreografije izgledali uvjerljivo, a tehnički doveli izvedbu do savršenstva. U dvije interesantne glumačke uloge dadilje i Mercuzia pojavili su se glumci Mila Elegović i Walter Roša. Mila je svojom vizijom dadilje dala i dašak komedije, dok je Roša svojom dramatikom predstavi dao jedan drugačiji dramatičniji karakter. Roditelje Capuleti interpretirali su Ervina Sulejmanova i Ronald Braus. Lik majke je također prikazan na dramatičan i moćan način te je gotovo nevjerojatno s kakvom lakoćom Sulejmanova vlada scenom, dok je Braus bio sigurna podrška u situacijama gdje se to očekivalo, a u dramskim intervencijama bio je suveren i jasan. Roditelje Montecchi interpretirali su Zvončica Vučkovići Siniša Galović, također sa točnom dozom dramatike i uvjerljivosti. Tibalda i Parisa su iznijeli DejanJakovljević i George Alexandru Baldowin, tehnički precizni, uvjerljivi i scenski močni. Fra Lorenza je na scenu uvjerljivo donio Zvonimir Ivanović.

Image
Foto: Lucija i Gordan Ukić

Brojna publika, topla noć i vječna ljubavna priča obilježili su divnu večer u Rovinju. Festival će trajati sve do početka listopada, a posjetitelji će moći uživati u koncertima, kazališnim predstavama i mjuziklima na čak osam atraktivnih lokacija. „Nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe i uživati u ovim dugim i lijepim ljetnim noćima te svojim dolaskom nagraditi vrhunske umjetnike, koji će nastupima svakako doprinijeti ljepšem doživljaju našeg grada. Festival je potpomognut, kako od gradskih institucija, tako i od privatnih sponzora i donatora i primjer je kako se u sinergiji gradskih ustanova i privrede može ostvariti projekt od visoke važnosti“. istaknuo je Braus.

Image
Foto: Lucija i Gordan Ukić
Image
Foto: Lucija i Gordan Ukić
Image