Akupunktura i liječenje

Koje bolesti se mogu liječiti akupunkturom?

Svi ste vjerojatno čuli za akupunkturu, no koliko zapravo znate o akupunkturi? Donosimo nekoliko zanimljivih informacija.

naslovna-akupunktura.jpg

Akupunktura se temelji na prema kojoj sve oko nas, pa tako i mi sami funkcioniramo kroz djelovanje suprostavljenih energija (yin i yang). Riječ je o vrsti tradicionalne medicine. Akupunktura za cilj ima postizanje ravnoteže u energiji u organizmu jer kada postoji ravnoteža onda smo zdravi te se dobro osjećamo. Kada je ova ravnoteža narušena to često znači da došlo do blokiranja protoka energije tjelesnim meridijanima.

Prema istraživanjima, akupunktura pozitivno djeluje na probavni, imunološki, endokrini, kardiovaskularni te živčani sustav. Prirodni proces samoizlječenja započinje tako da se ravnoteža protoka energije meridijanima pokušava se ispraviti stimuliranjem akupunkturnih točaka.

shimmer fallback

Pregledi prije odlaska na akupunkturu

Prije početka tretmana akupunkturom, potrebno je napraviti određene preglede, tj. dijagnosticiranje bolesti. Kod dijagnosticiranja postoji nekoliko važnih pregleda a mi bismo izdvojili pregled ušiju i jezika.

Pregled ušiju je vrlo bitan jer se na ušima nalazi velik broj točaka koje neurološki korespondiraju sa našim tijelom te one se mogu stimulirati laserom, iglama ili strujom.

Kod pregleda jezika gleda se stanje tkiva, naslaga, sluznice i boje. Iz toga se isto tako može utvrditi uzrok problema. Treba napomenuti kako neke akupunkturne točke mogu ukazati i na patološke promjene u organizmu.

shimmer fallback

Liječenje bolesti akupunkturom

Akupunktura se primjenjuje kod liječenja velikog broja bolesti. Navodimo one najčešće:

 • Kožne bolesti kao npr. akne
 • Alergije
 • Glavobolje
 • Migrene
 • Kardiovaskularne bolesti kao npr. visoki i niski krvni tlak
 • Respiratorne bolesti
 • Neurološke bolesti kao npr. nesanica ili depresija
 • Ginekološki problemi kao npr. bolne menstruacije ili neplodnost
 • Gastroenterološki problemi kao npr. nadutost ili žgaravica
 • Ozljede mišića ili kostiju kao npr. lomovi ili puknuća
 • Kronične bolesti kostiju i mišića kao npr. išijas ili bolovi u leđima

Poboljšanje možete osjetiti već nakon prvog tretmana, no moguće je da će biti potrebno i više dolazaka prije nego počnete primjećivati poboljšanja.

Kome se akupunktura ne preporučuje?

Postoje situacije u kojima se akupunktura ipak ne preporučuje određenim bolesnicima pa tako na tretmane akupunkturom ne bi trebale ići osobe sklone krvarenju ili s konvulzijama, trudnice i srčani bolesnici, osobe sklone psihičkim problemima ili osobe koje su nedavno bile na radioaktivnom zračenju. Isto tako osobe koje su uzimale kortikosteroide ili psihofarmake bi trebale izbjegavati akupunkturu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.