Highlander Medvednica: Svjetski planinarski događaj po prvi puta održan u glavnom gradu Hrvatske

Nakon velikog uspjeha brenda HIGHLANDER u Americi, stazama Zagrebačke gore planinarilo je više od 150 sudionika, koji su uživali u vikend avanturi i čistoj netaknutoj prirodi

Highlander_4.jpg

Život u glavnim gradovima poznat je po ubrzanom tempu, zbog kojeg stanovnici istih premalo vremena posvećuju brizi o sebi. Budući da moderan način života uzrokuje stres, koji je zaslužan za pojavu većine današnjih bolesti, stručnjaci savjetuju da se što više vremena provodi u prirodi. Bijeg od svakodnevne gradske vreve nikada nije bio lakši, što dokazuju i brojne aktivnosti u koje se građani svjetskih metropola mogu upustiti. Hrvatski brend HIGHLANDER koji za cilj ima popularizirati planinarenje i odlazak u prirodu, na velika vrata je stigao u Zagreb i upisao ga na listu HIGHLANDER destinacija kao prvi glavni grad u čijoj se neposrednoj blizini održava avantura života.

Image

Nakon uspješno završenog prvog HIGHLNDER-a u Americi (Big Bear Lake-u) na kojemu je sudjelovalo više od 300 sudionika, HIGHLANDER je posjetio Medvednicu, planinu sjeverno od Zagreba. Građani prvog glavnog grada na popisu HIGHLANDER destinacija, od 28. do 30. listopada po prvi puta su imali priliku opustiti se u vikend avanturu te uživati u čistoj i netaknutoj prirodi Parka prirode Medvednica. Prvo izdanje HIGHLANDER Medvednice oduševilo je više od 150 sudionika, koji su došli spremni iz: Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije. Na ruti HIGHLANDER Medvednice uživali su i stari i mladi pa je tako najstariji HIGHLANDER imao 60, a najmlađi 9 godina. 11-ogodišnji Sven ove je godine bio na Velebitskom planinarskom događaju, no u potrazi za novom planinarskom avanturom, skupa s roditeljima pridružio se HIGHLANDER-ima i na Medvednici.

Image

Ruta duga 59 km započela u Susedgradu i pratila je transverzalu Medvednice, prepunu prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin zdenac, jednog od omiljenih izletišta na Medvednici, koji su ukrašeni posebnim bojama jeseni. Okružena netaknutim prirodnim ljepotama, ruta je uključivala i više od 2500 metara uspona iznad grada Zagreba. Kao svojevrsni omaž avanturi života s kojom je sve započelo - HIGHLANDER Velebitom - sudionici su prošli i 500 kamenih stuba zvanih Horvatove stube i doživjeli teren nalik onome na Velebitu. Jesenski ugođaj dao je potpuno jedinstven osjećaj ovom HIGHLANDER-u nadomak glavnoga grada, a scene probijanja zraka sunca kroz šumu bile su dostojne i najčarobnije bajke zbog kojih su sudionici posebno uživali u svakom koraku. Uz to, svaku večer su svjedočili nebu posutom milijardama zvijezda koje kao da su plesale iznad njih dok su se oni grijali oko vatre, prepričavali događaje od toga dana, uživali u međusobnom društvu i zvukovima glazbe.

Image

Dobre atmosfere nije nedostajalo, što pokazuju i razne aktivnosti organizirane na kontrolnim točkama, na kojima su sudionici odmarali. Na drugoj, Falatu, sudionicima je omogućeno da nakon cjelodnevnog planinarenja opuste misli uz yogu, a potom i slušaju predavanja o Parku prirode Medvednici, njegovoj povijesti te mnogobrojnim zanimljivostima koje krije. Sudionike je posebno oduševio najčarobniji zalazak sunca koji se probijao kroz šumu. Za kraj večeri organizatori su pripremili glazbeni program s Martinom Ladika na gitari i Ivanom Judašem na handpanu, koji je zabavio sve prisutne uz logorsku vatru. Martin je šumski pjesnik, drumski pjevač i svirač napetih struna koji je u beskraju planinske noći pretvorio gorski zrak u glas. Uz njega, opuštajuće zvukove handpana svirao je Ivan Judaš, jedini koji se u Hrvatskoj bavi poučavanjem ovog jedinstvenog instrumenta. No, idući dan im je priredio ne samo najveće iznenađenje događaja, nego i jedinstvenu ekskluzivu, a radilo se o kontrolnoj točki na radiotelevizijskom tornju Sljeme, odnosno na najvišoj točki Medvednice smještenoj na 1031 metara nadmorske visine među oblacima, koji je inače zatvoren za posjetitelje. Neki sudionici su htjeli dodatan izazov pa su do vrha tornja po žig došli stepenicama kako bi dodatno zaslužili predivan pogled na Zagreb u oblacima i magli koji se vidi jednom u životu. Na kontrolnoj točki Lipa - Rog također se opuštalo tijelo i um yogom, slušalo predavanje Džonija Marinčića o Planinarskom nutricionizmu, a kraj večeri uljepšala je svirka jedinstvenog benda La Papa. La Papa je bend nastao u svrhu podizanja morala i borbe protiv svakodnevnice i loše volje, a tvore ga dva člana: Nikola Dabac-Ninek, ukulelist i vokalist, te Stanislav Kovačić-Stane, cellist-solist. Nakon što su planinari završili trodnevnu avanturu života na cilju u Sesvetama, osjećali su se obogaćeno, opušteno i nadahnuto te spremno za nove životne pobjede.

Image

Volim Hrvatsku i već sam čula za planinu Medvednica, ali htjela sam upoznati i planinariti s novim ljudima, a HIGHLANDER se činio kao savršena prilika za to. Na događaju mi se svidjelo sve, od rute i hrane do festivalskog programa koji nas je čekao na kontrolnim točkama. Svaki nam je dan pružio nove izazove i otkrivao nove ljepote Parka prirode Medvednica, a vrhunac je bio odlazak po žig na vrh RTV-a Sljeme. Posljednji dan bio je kao planinarenje kroz čarobnu šumu do cilja. Ne mogu biti sretnija proživljenim iskustvom, žao mi je da se završilo, ali sigurno se vidimo i iduće godine na HIGHLANDER-u  – izjavila je Rochelle Chambers, sudionica iz Sjedinjenih Američkih Država.

Image

U tri dana provedena na Medvednici, sudionici su oslobodili svoj HIGHLANDER duh, uživali na svježem zraku ​​u mirnom ambijentu šume i zaljubili se u japansku umjetnost ekoterapije zvanu forest bathing. Još jedan u nizu uspješno odrađenih planinarskih događaja, planinarski događaj na Medvednici pokazatelj je da su stanovnici glavnih gradova željnih bijega od gužve i ubrzane svakodnevice. Više informacija i raspored nadolazećih HIGHLADER avantura nalaze se na https://highlanderadventure.com/.

Foto: Samir Kurtagić