HIGHLANDER je nezaboravna avantura za djecu – hrabro osvajaju planine i prelaze rutu od 100 kilometara bez problema

Tara, Luka, Malik i Sven samo su dio najmlađih pripadnika HIGHLANDER zajednice koji su uz svoje roditelje otkrili što ovo planinarsko događanje čini posebnim

Highlander_1.jpg
Foto: Predrag Vučković, Bogdan Kosanović, Dragan Stojkić, Tomislav Moze

Navike se, složni su brojni znanstvenici, usvajaju od najranije dobi. To je posebno važno kad su u pitanju zdrave navike koje oblikuju kasnije ponašanje djece, a odličan primjer kako odnos prema prirodi, ali i sportu može biti zabavan i edukativan pokazuju najmlađi sudionici HIGHLANDER-a. To planinarsko događanje koje se održava u tri formata - 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDEREXPERIENCE) - na prvu možda jest nešto što je predviđeno za odrasle, ali Tara Šijanski, Sven Kolar, Luka Šiptar i Malik Burnić razuvjerit će svakog tko pomisli tako. Naime, njih su četvero samo nekolicina od onih najmlađih koji su odlučili svoju ljubav prema planinama pokazati i sudjelovanjem na HIGHLANDER-u. Tara, Luka i Malik su ga već odradili, a Sven ove godine planira u pohod na Velebit.

Image
Foto: Predrag Vučković, Bogdan Kosanović, Dragan Stojkić, Tomislav Moze

„Od mame i tate stalno sam doma slušala priče o HIGHLANDER-u. Često s njima planinarim pa sam i ja odlučila pokušati vidjeti u čemu je poanta. Htjela sam vidjeti i isprobati mogu li prehodati 55 kilometara u tri dana s teškim ruksakom, u kojem nije samo jedan sok i sendvič kao što sam inače nosila“ ispričala je Tara koja je imala 11 godina kad se odvažila na avanturu. Priznaje da joj je najteže bilo odvojiti se od mobitela, ali vrlo brzo je shvatila da joj on treba samo za fotografiranje impresivnog krajolika. Najviše je uživala u zvuku kiše dok su spavali u šatoru, a da joj je bilo odlično svjedoči i to što i ove godine planira na Velebit, od 20. do 25. kolovoza, ali ovaj put na najdužu rutu – onu od 100 km.

„Nadam se da ću uspjeti doći do cilja u Starigradu i baciti se u more. Također, htjela bih probati HIGHLANDER Medvednica jer sam na njoj napravila svoje prve planinarske korake, a ovo bi mi bila prilika proći je u cijelosti od zapada prema istoku u dobrom društvu drugih HIGHLANDER-a“, kaže Tara. Ništa manje impresioniran nije ni Malik Burnić koji je sa devet godina završio HIGLANDER Blidinje u dužini od 100 kilometara.

Njegov tata Samir ističe kako je Malik oduvijek živahno dijete, a kad je otkrio ljubav prema planinama bila je prava šteta ne vidjeti do kojih granica može ići pa je s tatom završio cijelu rutu. Ono što je osim testiranja vlastitih fizičkih i psihičkih granica itekako važan dio HIGHLANDER-a su druženja i stjecanje prijateljstava.

Image
Foto: Predrag Vučković, Bogdan Kosanović, Dragan Stojkić, Tomislav Moze

„Na startu smo upoznali Anđelka koji je već dva puta uspješno završio HIGHLANDER Velebit pa nam je on pravio društvo svih pet dana te bio od velike pomoći kada bi Maliku bilo teško, prepričavali su jedan drugome razne dogodovštine“, ispričao je Samir, Malikov otac i otkrio da razmišljaju o novoj avanturi – HIGLANDER-u Durmitor.

Posebno je impresivna priča malene Luke Šiptar koja je imala samo pet godina kad je s tatom krenula na Velebit i u dva dana su prehodali oko 35 kilometara.

„Luku smo od malih nogu vodili na planinarenja. Svoje prve dojmove Luka je upijala iz planinarskog ruksaka za djecu dok je još bila beba. Prve samostalne uspone napravila je na kraćim i blažim stazama po Sljemenu i Samoborskom gorju. Kada je navršila pet godina, bila je dovoljno izdržljiva i zrela za odlazak na Velebit. Predložio sam joj da odemo na HIGHLANDER. Isprva se nećkala i imala tisuću pitanja oko toga gdje idemo, kako staza izgleda i koliko će dugo hodati. Pokušao sam joj predstaviti naše planinarenje kao avanturu i na kraju je pristala – prepričava tata Miro.

„Za mene je to bilo preludo iskustvo i ponovila bih opet. Hodali smo baš puno i u nekim je trenucima bilo teško. Ali vidjela sam predivan Velebit i provela predivna tri dana s tatom. Tek kada smo se vratili kući i kada sam počela pričati svima o svojoj avanturi sam shvatila kako mi je bilo super s tatom. Malo mi je bilo čudno jer me puno ljudi pozdravljalo to jutro na Zavižanu, a ja nisam nikoga znala. Tata mi je objasnio da je to zato jer im je drago da i mala djeca vole ići na planinarenje i boraviti u prirodi“, zadovoljno se prisjeća Luka.

A prvi put ove godine na Velebit se kao HIGLANDER planira popeti 11-godišnji Sven Kolar sa svojim roditeljima. Naime, oni su strastveni planinari, a sve su više u tu aktivnost počeli uključivati i Svena pa se ideja o HIGLANDER Velebitu lako stvorila.

„Poveli smo ga na dvodnevna planinarenja, na Biokovo i Sjeverni Velebit (stazom HIGHLANDER Experience), i vidjeli da to njemu ne predstavlja nikakav problem. To nas je uvjerilo da je spreman za trodnevnu Velebit avanturu. Vjerujemo da će ova godina sa Svenom biti samo uvertira i da je iduće godine s nama na HIGHLANDER Blidinju 100. Nitko sretniji od nas!“ poručuju Svenovi roditelji Danijela i Tomislav koji se aktivno pripremaju za avanturu koja će uslijediti za nešto manje od dva mjeseca.

„Sven voli provoditi vrijeme s nama, uživa u prirodi, penjanju po stijenama i „speed run-ati“, kako on voli reći, po planinarskoj stazi. Pravi je pomagač pa sudjeluje u postavljanju šatora i veseli se spavanju u njemu. Biti će mu zanimljivo iskustvo kampa i večernjeg druženja pod zvijezdama“, kažu roditelji Kolar.

Tara, Luka, Malik i Sven svima mogu biti inspiracija kad su u pitanju volja i snaga uma, a iako često mislimo kako djeca uče od starijih, zapravo svima pokazuju da se i od njih puno toga može naučiti.

Svi oni željni izazova i pomicanja granica mogu se prijaviti na HIGHLANDER Velebit na službenoj web stranici i od 20 do 25. kolovoza sudjelovati u avanturi života.