
Gurmanski luksuz: Veganski, losos i špek burgeri

„Pripremio sam ti more toga“, rekao je Špiček odmah na početku i otkrio da će raditi čak tri vrste burgera - veganske burgere, potom burgere od svježeg lososa, ali i juneće burgere iz SPAR-a.
Naime, SPAR u svojoj bogatoj ponudi ima baš sve: od svježe, ali i zamrznute ribe, koje možete naći u njihovim ribarnicama, pa do BBQ mesa već spremnog za roštilj - pikantni specijaliteti izvrsno se pripremaju na električnom roštilju, u tavi ili pećnici! Uz to, tu je i program SPAR Veggie s ponudom proizvoda koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, a možete ih pronaći na odjelu svježeg i smrznutog asortimana.
Možete odabrati između pljeskavica, lazanja, tofua, raznih namaza, ali i gotovih jela. Glavne karakteristike i prednosti proizvoda iz linije SPAR Veggie svakako su bezmesnost, jednostavnost pripreme, ali i raznovrsnost ponude. Osim toga, svi proizvodi SPAR Veggie linije na ambalaži nose oznaku V-label. V-oznaka ili V-label jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenima u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, a cilj korištenja te oznake je olakšati potrošačima jednostavnije prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla. Većina njih nosi i ekološki znak, kojim je naznačeno da dolaze iz organskog uzgoja.
Ovaj put Špiček se odlučio za veganske burgere od špinata, a Dubravko Šimenc nije skrivao da jedva čeka probati sva tri burgera. Nakon odrađenog posla uslijedila je degustacija, a Šimenc je odabrao svog favorita. Koji mu je burger najukusniji, pogledajte u videu, a recepte uz koje i vi možete postati 'BBQ majstor', u nastavku.
Vege burger:
Pecivo
SPAR Veggie burger od špinata
Iceberg salata
Rajčica
SPAR Veggie dimljeni tofu
SPAR Veggie dresing za burgere
Kokosovo ulje
Peciva prerežite na pola. Stavite na grill peći veganski burger i tofu. Pred kraj stavite na grill peciva koja ste prethodno premazali kokosovim uljem. Stavite sve sa strane i počnite slagati. Na dno peciva stavite žlicu dresinga i salatu. Dodajte veganski burger i na njega stavite plošku rajčice. Na vrh stavite dimljeni tofu. Gornji dio peciva još premažite dresingom te poklopite.
Burger od svježeg lososa:
Filet lososa
Pecivo
Dimljeni losos
Zobene pahuljice
Krušne mrvice
Kopar
Češanj češnjaka
Ljutika
Sok od pola limuna
Rikola
Pecorino romano sir
Avokado
Limeta
Svježi chilli
Mileram vrhnje
Maslinovo ulje
Salatni krastavac
Sol, papar
Svježi losos stavite u blender. Dodajte dimljeni losos, zobene pahuljice, krušne mrvice, kopar, češnjak, luk i sok od limuna. Sve dobro izmiksajte. Ostatak svježeg lososa narežite na sitne kockice. Posolite i poparite po želji. Ručno promiješajte sa smjesom koju ste izmiksali. Dobivenu smjesu oblikujte u burger.
Avokado očistite od kore i koštice te ga stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, mileram i sok od limete. Nasjeckajte sitno chilli, posolite i poparite po želji pa sve vilicom gnječite u jednoličnu smjesu.
Premažite burgere s malo ulja te ih stavite peći na grill. Pred kraj stavite tostirati prerezana peciva po pola uz burgere . Kada je gotovo, stavite sve sa strane i slažite.
Na dno peciva stavite umak od avokada i rikolu. Na njega stavite pečeni burger i listiće pecorino romano sira. Na vrh stavite salatni krastavac narezan na ploške te zatvorite burger gornjom stranom peciva.
Juneći burger:
SPAR juneći burger
Pecivo
Lolo rosso salata
Slanina
Luk
Senf
Jabučni ocat
Sok od jabuke
Žlica meda
Cheddar sir
Pickels krastavci
Špek ispecite na grillu zajedno s lukom. Kada je pečen, ubacite sve u blender zajedno s masnoćom. Dodajte jabučni ocat, sok od jabuke, senf i med. Popaprite po želji. Sve dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu. Još posolite po želji.
Stavite peći burgere na grill. Pred kraj pečenja dodajte peciva prerezana po pola da se tostiraju i na svaki burger stavite po dvije ploške cheddar sira. Kada je gotovo, stavite sa strane i slažite burgere.
Donji dio peciva premažite džemom od luka i špeka. Na njega stavite salatu i pickels krastavce. Dodajte burgere te poklopite gornjom stranom peciva koje ste također premazali džemom od luka i špeka.