„Pripremio sam ti more toga“, rekao je Špiček odmah na početku i otkrio da će raditi čak tri vrste burgera - veganske burgere, potom burgere od svježeg lososa, ali i juneće burgere iz SPAR-a.
Naime, SPAR u svojoj bogatoj ponudi ima baš sve: od svježe, ali i zamrznute ribe, koje možete naći u njihovim ribarnicama, pa do BBQ mesa već spremnog za roštilj - pikantni specijaliteti izvrsno se pripremaju na električnom roštilju, u tavi ili pećnici! Uz to, tu je i program SPAR Veggie s ponudom proizvoda koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, a možete ih pronaći na odjelu svježeg i smrznutog asortimana.
Možete odabrati između pljeskavica, lazanja, tofua, raznih namaza, ali i gotovih jela. Glavne karakteristike i prednosti proizvoda iz linije SPAR Veggie svakako su bezmesnost, jednostavnost pripreme, ali i raznovrsnost ponude. Osim toga, svi proizvodi SPAR Veggie linije na ambalaži nose oznaku V-label. V-oznaka ili V-label jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenima u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, a cilj korištenja te oznake je olakšati potrošačima jednostavnije prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla. Većina njih nosi i ekološki znak, kojim je naznačeno da dolaze iz organskog uzgoja.
Ovaj put Špiček se odlučio za veganske burgere od špinata, a Dubravko Šimenc nije skrivao da jedva čeka probati sva tri burgera. Nakon odrađenog posla uslijedila je degustacija, a Šimenc je odabrao svog favorita. Koji mu je burger najukusniji, pogledajte u videu, a recepte uz koje i vi možete postati 'BBQ majstor', u nastavku.
Vege burger:
- Pecivo
- SPAR Veggie burger od špinata
- Iceberg salata
- Rajčica
- SPAR Veggie dimljeni tofu
- SPAR Veggie dresing za burgere
- Kokosovo ulje
Peciva prerežite na pola. Stavite na grill peći veganski burger i tofu. Pred kraj stavite na grill peciva koja ste prethodno premazali kokosovim uljem. Stavite sve sa strane i počnite slagati. Na dno peciva stavite žlicu dresinga i salatu. Dodajte veganski burger i na njega stavite plošku rajčice. Na vrh stavite dimljeni tofu. Gornji dio peciva još premažite dresingom te poklopite.
Burger od svježeg lososa:
- Filet lososa
- Pecivo
- Dimljeni losos
- Zobene pahuljice
- Krušne mrvice
- Kopar
- Češanj češnjaka
- Ljutika
- Sok od pola limuna
- Rikola
- Pecorino romano sir
- Avokado
- Limeta
- Svježi chilli
- Mileram vrhnje
- Maslinovo ulje
- Salatni krastavac
- Sol, papar
Svježi losos stavite u blender. Dodajte dimljeni losos, zobene pahuljice, krušne mrvice, kopar, češnjak, luk i sok od limuna. Sve dobro izmiksajte. Ostatak svježeg lososa narežite na sitne kockice. Posolite i poparite po želji. Ručno promiješajte sa smjesom koju ste izmiksali. Dobivenu smjesu oblikujte u burger.
Avokado očistite od kore i koštice te ga stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, mileram i sok od limete. Nasjeckajte sitno chilli, posolite i poparite po želji pa sve vilicom gnječite u jednoličnu smjesu.
Premažite burgere s malo ulja te ih stavite peći na grill. Pred kraj stavite tostirati prerezana peciva po pola uz burgere . Kada je gotovo, stavite sve sa strane i slažite.
Na dno peciva stavite umak od avokada i rikolu. Na njega stavite pečeni burger i listiće pecorino romano sira. Na vrh stavite salatni krastavac narezan na ploške te zatvorite burger gornjom stranom peciva.
Juneći burger:
- SPAR juneći burger
- Pecivo
- Lolo rosso salata
- Slanina
- Luk
- Senf
- Jabučni ocat
- Sok od jabuke
- Žlica meda
- Cheddar sir
- Pickels krastavci
Špek ispecite na grillu zajedno s lukom. Kada je pečen, ubacite sve u blender zajedno s masnoćom. Dodajte jabučni ocat, sok od jabuke, senf i med. Popaprite po želji. Sve dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu. Još posolite po želji.
Stavite peći burgere na grill. Pred kraj pečenja dodajte peciva prerezana po pola da se tostiraju i na svaki burger stavite po dvije ploške cheddar sira. Kada je gotovo, stavite sa strane i slažite burgere.
Donji dio peciva premažite džemom od luka i špeka. Na njega stavite salatu i pickels krastavce. Dodajte burgere te poklopite gornjom stranom peciva koje ste također premazali džemom od luka i špeka.
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.