BBQ majstorije sa Špičekom, by Spar

Gurmanski luksuz: Veganski, losos i špek burgeri

U novoj epizodi serijala 'BBQ majstorije Tomislava Špičeka by SPAR', u kojem popularni kuhar gledateljima iz tjedna u tjedan otkiva sve tajne vrhunskog roštiljanja, slavni hrvatski chef ugostio je vaterpolskog reprezentativca Dubravka Šimenca.

60298P11.jpg

„Pripremio sam ti more toga“, rekao je Špiček odmah na početku i otkrio da će raditi čak tri vrste burgera - veganske burgere, potom burgere od svježeg lososa, ali i juneće burgere iz SPAR-a.

Naime, SPAR u svojoj bogatoj ponudi ima baš sve: od svježe, ali i zamrznute ribe, koje možete naći u njihovim ribarnicama, pa do BBQ mesa već spremnog za roštilj - pikantni specijaliteti izvrsno se pripremaju na električnom roštilju, u tavi ili pećnici! Uz to, tu je i program SPAR Veggie s ponudom proizvoda koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, a možete ih pronaći na odjelu svježeg i smrznutog asortimana. 

Možete odabrati između pljeskavica, lazanja, tofua, raznih namaza, ali i gotovih jela. Glavne karakteristike i prednosti proizvoda iz linije SPAR Veggie svakako su bezmesnost, jednostavnost pripreme, ali i raznovrsnost ponude. Osim toga, svi proizvodi SPAR Veggie linije na ambalaži nose oznaku V-label. V-oznaka ili V-label  jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenima u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, a cilj korištenja te oznake je olakšati potrošačima jednostavnije prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla. Većina njih nosi i ekološki znak, kojim je naznačeno da dolaze iz organskog uzgoja.

Image

Ovaj put Špiček se odlučio za veganske burgere od špinata, a Dubravko Šimenc nije skrivao da jedva čeka probati sva tri burgera. Nakon odrađenog posla uslijedila je degustacija, a Šimenc je odabrao svog favorita. Koji mu je burger najukusniji, pogledajte u videu, a recepte uz koje i vi možete postati 'BBQ majstor', u nastavku.

Vege burger:

  • Pecivo
  • SPAR Veggie burger od špinata
  • Iceberg salata
  • Rajčica
  • SPAR Veggie dimljeni tofu
  • SPAR Veggie dresing za burgere
  • Kokosovo ulje

Peciva prerežite na pola. Stavite na grill peći veganski burger i tofu. Pred kraj stavite na grill peciva koja ste prethodno premazali kokosovim uljem. Stavite sve sa strane i počnite slagati. Na dno peciva stavite žlicu dresinga i salatu. Dodajte veganski burger i na njega stavite plošku rajčice. Na vrh stavite dimljeni tofu. Gornji dio peciva još premažite dresingom te poklopite.

Image

Burger od svježeg lososa:

  • Filet lososa
  • Pecivo
  • Dimljeni losos
  • Zobene pahuljice
  • Krušne mrvice
  • Kopar
  • Češanj češnjaka
  • Ljutika
  • Sok od pola limuna
  • Rikola
  • Pecorino romano sir
  • Avokado
  • Limeta
  • Svježi chilli
  • Mileram vrhnje
  • Maslinovo ulje
  • Salatni krastavac
  • Sol, papar

Svježi losos stavite u blender. Dodajte dimljeni losos, zobene pahuljice, krušne mrvice, kopar, češnjak, luk i sok od limuna. Sve dobro izmiksajte. Ostatak svježeg lososa narežite na sitne kockice. Posolite i poparite po želji. Ručno promiješajte sa smjesom koju ste izmiksali. Dobivenu smjesu oblikujte u burger.

Avokado očistite od kore i koštice te ga stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, mileram i sok od limete. Nasjeckajte sitno chilli, posolite i poparite po želji pa sve vilicom gnječite u jednoličnu smjesu.

Premažite burgere s malo ulja te ih stavite peći na grill. Pred kraj stavite tostirati prerezana peciva po pola uz burgere . Kada je gotovo, stavite sve sa strane i slažite.

Na dno peciva stavite umak od avokada i rikolu. Na njega stavite pečeni burger i listiće pecorino romano sira. Na vrh stavite salatni krastavac narezan na ploške te zatvorite burger gornjom stranom peciva.

Juneći burger:

  • SPAR juneći burger
  • Pecivo
  • Lolo rosso salata
  • Slanina
  • Luk
  • Senf
  • Jabučni ocat
  • Sok od jabuke
  • Žlica meda
  • Cheddar sir
  • Pickels krastavci

Špek ispecite na grillu zajedno s lukom. Kada je pečen, ubacite sve u blender zajedno s masnoćom. Dodajte jabučni ocat, sok od jabuke, senf i med. Popaprite po želji. Sve dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu. Još posolite po želji.

Image

Stavite peći burgere na grill. Pred kraj pečenja dodajte peciva prerezana po pola da se tostiraju i na svaki burger stavite po dvije ploške cheddar sira. Kada je gotovo, stavite sa strane i slažite burgere.

Donji dio peciva premažite džemom od luka i špeka. Na njega stavite salatu i pickels krastavce. Dodajte burgere te poklopite gornjom stranom peciva koje ste također premazali džemom od luka i špeka.

Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.