Blagdani mogu biti izazov

Enzimi kao moćni saveznici na blagdanskom stolu

U blagdansko vrijeme želimo se opustiti od nakupljenog stresa, stoga uživamo uz naše najmilije, ali i u ukusnoj hrani i piću. Međutim, ponekad pretjeramo, a zbog prejedanja i čašice više može doći do ponekog kilograma viška, ali i probavnih smetnji. Kako lakše prebroditi izazove koje pred nas stavlja bogati blagdanski stol, u članku donosi nutricionistica Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ.mag.pharm.

Karmen Matković Melki_1.jpg

Probava – temelj zdravlja

Hrana nam je potrebna za svakodnevnu proizvodnju energije i osnova je cjelokupnog zdravlja. Da bi se hrana mogla pravilno iskoristiti ključan je zdrav i funkcionalan probavni sustav čiji dio su i probavni enzimi. Oni su odgovorni za razgradnju hrane i doprinose optimalnom iskorištavanju hranjivih tvari jer sudjeluju u svakom koraku probave i od značajne su važnosti.

Enzimima iz sline već u ustima dolazi do razgradnje ugljikohidrata iz hrane, dok se u želucu hrana značajnije probavlja jer se aktiviraju enzimi za razgradnju proteina i masti. U daljnjem stadiju probave, brojni probavni enzimi nastavljaju razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata.

Gotovo potpuna razgradnja hrane i najveći dio apsorpcije hranjivih tvari odvija se upravo u tankom crijevu, a probava završava u debelom crijevu gdje probiotičke bakterije sudjeluju u sintezi kratkolančanih masnih kiselina i vitamina K te povoljno djeluju na finalnu apsorpciju hranjivih tvari što je ključno za probavu, ali i zdravlje u cijelosti.

Image

Kako nutritivno obogatiti blagdanski stol?

Uslijed neuravnotežene, obilnije prehrane te povećanog unosa alkoholnih pića, kojima smo svi skloni u blagdansko vrijeme, lako nastupe želučane i crijevne tegobe. Simptomi sežu od osjećaja težine i bolova u želucu, nadutosti i plinova u crijevima pa sve do nepravilnog ritma stolice. U takvim slučajevima probavnom sustavu je potrebna probiotička, prebiotička i dodatna enzimska podrška kako kroz izbor adekvatne hrane tako i uz dodatke prehrani. Masniju odnosno „težu“ hranu je teško izbjeći u ovo vrijeme, ali ipak može pomoći više konzumiranja svježe, lokalne hrane i ukoliko je moguće na blagdanski stol uklopiti što više plavu ribu, maslinovo ulje te raznovrsno povrće i cjelovite žitarice. Kako ćemo svi ipak malo „zgriješiti“ te opteretiti organizam, možemo si pomoći i prehrambenim enzimima koje prirodno sadrži određeno voće. Među njima je najpoznatiji proteolitički enzim papain kojeg sadrži carica među voćkama, papaja (lat. Carica papaya). Međutim, papaja kao namirnica često nam je nedostupna, ali zato ju možemo koristiti i u obliku dodataka prehrani, pogotovo tijekom blagdanskog razdoblja kad pretjeramo s hranom i pićem.

Image

„Normalno funkcioniranje probave temelj je zdravlja, stoga čuvanjem zdravlja probave, čuvamo svoje zdravlje. Svako putovanje hrane probavnim sustavom praćeno je neizostavnim i najboljim mogućim suputnicima, probavnim enzimima, koji će olakšati probavu  u izazovna vremena za naš probavni sustav, kao što je blagdansko razdoblje.“- zaključuje nutricionistica Karmen Matković Melki.

Image

Caricol® i Caricol®-Gastro

Caricol® je dodatak prehrani koji sadrži plod papaje, lužnato voće koje poboljšava fermentaciju i probavu hrane. Laboratorijske analize pokazuju da Caricol® ima čak 4 puta veću enzimsku aktivnost od samog ploda papaje prije procesa proizvodnje. Ovo je dodatak prehrani iz biološkog uzgoja, a studije pokazuju njegovu posebnu učinkovitost kod opstipacije.

Caricol®-Gastro sadrži papaju i zob, poznatu zbog pozitivnog učinka na želudac. U ovoj formuli udvostručena je količina sastojaka koji imaju protuupalno i antioksidaktivno djelovanje. Studije su pokazale da ima učinkovito djelovanje kod gastritisa. Oba dodatka prehrani su 100% ekološki, stoga se preporučuju i trudnicama i dojiljama.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/caricol/

https://omni-biotic.hr/proizvod/caricol-gastro/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.