Što mi je otkrio Ivica Skoko nakon velikog uspjeha nove kolekcije

Na sceni je više od 20 godina, a još uvijek se ističe orginalnošću – Ivica Skoko ispričao mi je put do svog velikog modnog uspjeha

Što mi je otkrio Ivica Skoko nakon velikog uspjeha nove kolekcije

Nježno, ženstveno i čarobno – takav je dojam odala revija dizajnera Ivice Skoke na prepunom Zagrebačkom Velesajmu u sklopu tjedna mode Bipa Fashion.hr. Skoko je kolekcijom inspiriranom proljećem i buđenjem još jednom potvrdio da je u izradi luksuznih, damskih haljina – apsolutni prvak. 

Spoj satena i svile obogatio je različitim teksturama, a romantiku su tu i tamo razbile dramatične šljokice. Ni nakon više od 20 godina modne karijere, Skoko ne prestaje fascinirati svojim haljinama koje je nosila gotovo 'cijela' hrvatska estrada. Osjeća li se isto kao na svojoj prvoj reviji, tko ga je gurnuo u modu i kako je uspio u tom svijetu – otkrio mi je iza kulise njegove uspješne premijere haljina. 

Prvu si reviju održao sa samo 18 godina. Kako si uspio u tome da te shvate kao ozbiljnog dizajnera i što te istaknulo? 

Predstaviti se kao ozbiljan dizajner s  18 godina je stvarno teško, ali ja sam, čim sam počeo razmišljati što želim biti kad odrastem, znao da ću biti dizajner. Moj put i cilj da to postanem je bio upravo volja, trud i rad. Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu sam se počeo družiti sa starijim kolegama jer sam htio sve znati, sve vidjeti, gurao sam se i zapitkivao o svemu.

Kakav je tvoj doživljaj bio na prvoj reviji, a kako se danas osjećaš prije nego što se tvoje haljine prošeću pistom?

Doživljaj je bio baš kao i sada. Jedino što je drugačiji je da sam sada puno mirniji jer sam ovo prošao već sto puta, ali osjećaj je isti. To je ono što čovjeka drži u poslu koji voli raditi. 

Danas si na hrvatskoj modnoj sceni više od 20 godina. Koja je najvažnija lekcija ili savjet koji si dobio kao mladi dizajner na svojim počecima?

Najveća lekcija je ne brzati i ne raditi nešto samo da budeš dio nečega. Ako nisi 100 posto u tome, primjerice kolekciji, radije je nemoj ni prikazati. Nikada nemoj samo odrađivati stvari. 

Image


(FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL)

Često kažeš da je tvoj tim kao mala obitelj, a majka ti je glavna u radionici. Kako se razvijao tvoj brend i kako danas funkcionira tvoj modni tim?

Mi smo svi velika obitelj. Moja mama, tata, brat – svi radimo u istoj firmi. Tu je i moja Billy, moja najbolja prijateljica, koja je sa mnom 20 godina. Osim prijateljstva i poslovno smo vezani. Jednostavno funkcioniramo 'obiteljski' i mislim da se to i vidi i osjeti u proizvodu. Svi smo dio tima, svi sudjelujemo i svi smo brend Ivica Skoko.

Image

Ivana Bilandžija Billy i Ivica Skoko (FOTO: Josip Regović/PIXSELL)

Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Koliko je teško nositi se s promjenama u modi i što trebaš imati kao dizajner da 'pobijediš' tu prolaznost?

Meni je to sve zapravo super i drago mi je da je tako. Nama umjetnicima mozak radi 300 na sat. Hvala bogu da se trendovi tako brzo mijenjaju što se tiče tkanina, tekstura, materijala– sve nam to daje novu inspiraciju i nove ideje. Tako da mene te promjene motiviraju i potiču. 


Jednom si prilikom spomenuo da te upravo Matija Vuica potaknula na ozbiljnije bavljenje dizajnom. Kako te ona inspirirala te postoje li sličnosti u vašoj estetici?

Moja mama je šivala za Matiju Vuicu jedno vrijeme dok sam ja bio klinac. Matija je ta koja je u  meni prepoznala talent, podržavala me i bila mi je potpora. Rekla mi je da se moram baviti tim što želim. Tako da je ona bila ta karika.  Tu sreću nisu imali svi dizajneri. Ja sam vidio kako taj svijet funkcionira kroz Matiju Vuicu. 

Slični smo po tome što se oboje bavimo visokom modom. Ja sam ustinu presretan što je Matija doživjela svoju najveću želju, a to je da se njezine haljine pojave na dodjeli Oscara. Znam koliko je to priželjkivala i koliko je zaslužila da se to dogodi. Ja sam isto tako imao čast da pijanistica Lola Astanova odjene moju haljinu baš kao i glumica Olivia Sandoval. 

Image


(FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL)

Baš kao njezine, i tvoje su kreacije zaživjele na domaćim slavnim damama. Kako su krenule prve suradnje s poznatima?

To je sve moć medija, društvenih mreža, interneta. Mi nismo ni svjesni na Balkanu koliko nas drugi prate. Više možda nego što pratimo jedni druge u ovim krugovima. Pod velikim smo povećalom i to prepoznajem po upitima od svjetskih stilista koji nam se javljaju preko Facebooka. Evo i moj tim sada ima u planu neke nove suradnje, ali to neću ništa još otkrivati.

Koliko je izazovno raditi s licima s estrade? Osjećaš li veći pritisak pri izradi haljina?

Apsolutno ne. Svaka osoba je jednaka u mojim očima. Zvijezde kod nas u Hrvatskoj su moji prijatelji i s tim osobama se privatno družim pa nemam taj osjećaj pritiska. Osim toga, toliko sam dugo na sceni da više nemam tu tremu. 


Image


(FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Najbolji je opis tvoje nove kolekcije romantika. Kako želiš da se žene osjećaju u novim haljinama tvog potpisa?

Da se osjeća ženom, da se osjeća lijepom. Da zna da je svi gledaju i da joj se svi dive, a najvažnije je da je sama sebi prvenstveno prekrasna jer će onda taj osjećaj prenijeti na druge.