#podrzidomace: Pronašle smo torbice od papira i drva te odlučile saznati sve o djevojci koja ih izrađuje

29-godišnja Ana Marija pokrenula je brend AMD dizajn, a sve je počelo kad je prije šest godina na internetu vidjela torbice od papira i odlučila da ih želi izrađivati. Od tada se puno toga promijenilo, ali njezin entuzijazam ne. Osim papira, sada nudi i torbice u kombinaciji s drvom

#podrzidomace: Pronašle smo torbice od papira i drva te odlučile saznati sve o djevojci koja ih izrađuje

Pandemija koronavirusa poljuljala je hrvatsko gospodarstvo i ostavila posljedice na obrtnike, poduzetnike i dizajnere. Kako ih je sada važnije nego ikad podržati, u našoj seriji članaka #podrzidomace predstavljamo male brendove koji, možda nisu toliko razvikani, ali zaslužuju pažnju. Tako smo na Instagramu pronašle profil AMD Dizajn iza kojeg se krije  29-godišnja Ana Marija Hajduk iz Varaždina koja izrađuje neobične torbice od papira koje su nas osvojile na prvi pogled. Saznale smo kako i kada je shvatila da se želi baviti dizajniranjem i izradom torbica, po čemu su njezine torbice posebne i kako je korona utjecala na njezino poslovanje.


Ana Marija je prije šest godina počela izrađivati torbice nakon što je na internetu vidjela torbicu neobičnog izgleda koja joj je privukla pažnju. Naknadno je saznala da je napravljena od papira. "Istraživanjem sam došla do YouTube videa s instrukcijama kako se to radi te sam polako krenula. Naravno da nije išlo sve kako treba. Teško je iz videa izvući sve stvari koje su bitne za izradu, no znatiželja je učinila svoje te sam trudom, voljom i strpljenjem uspjela napraviti svoju prvu torbu", prisjeća se.

Za izradu jedne torbice potrebno joj je otprilike 30 sati, a za veće torbe ili zahtjevnije modele i više. "Papir se reže u trakice 10x20 cm ili manje, ovisno o tome koje veličinu 'kockica' želim na torbici. Posebnom tehnikom se tada te papirnate kockice presavijaju te 'pletu' u trake koje se spajaju, šivaju i nastaje torba."

Image


Papir u boji, ukrasne papir te foliju potrebne za izradu torbica kupuje u specijaliziranim trgovinama, a metalne kopče, lance, magnete i ostale dijelove koji su joj potrebni naručuje preko interneta. "Neke printeve na papirnatim kockicama od kojih se rade torbice crtam sama. Postoji i mogućnost narudžbe izrade personalizirane torbice po želji. Kad mi klijent pošalje simbol ili lik koji želi, tada dobivenu skicu ili fotku nacrtam na papiru i stavljam na kockice koje su sastavni dio svake torbice. "

Image


Od malena je voljela crtati, a zbog te kreativne strane nikad joj, kako sama kaže, nije nedostajalo ideja za nove modele. "Nekad pričam s nekim i sine mi ideja za novi dizajn, nekad se probudim s novom idejom, nekad ideje same dođu dok čitam modne portale i časopise... I sama radim u modnoj trgovini tako da sam, možemo reći, cijelo vrijeme okružena izvorima ideja."

Image


Jedan je dan dan slučajno vidjela na Instagramu profil splitskog brenda koji radi torbice od drva. "Oduševila sam se njihovim radom - što zbog materijala od kojih izrađuju torbice, što zbog krajnjeg rezultata. Odlučila sam im se javiti i razmijenili smo iskustva vezana za poslovni svijet. Nekoliko dana nakon prvog razgovora,  javili su mi se sa super idejom da pokušamo zajedno izraditi torbu koja bi spajala njihovo drvo i moj papir. Na prvu mi se činilo nemoguće no vrlo brzo smo  razradili strategiju i uspjeli napraviti prvi model, nakon kojeg su uslijedila još dva. Reakcije su bile i više nego pozitivne. To sam shvatila kao potvrdu da sam na dobrom putu i da se rad i trud  isplate."


Nakon te suradnje, počela je sama izrađivati tobice koje su napravljene i od papira i od drva. "Trenutno izrađujem po narudžbi najtraženije modele koje imaju drvo na poklopcu i bočnim stranama torbe."  Njezin rad možeš pogledati na Facebook i Instagram profilu AMD Dizajn. Cijene papirnatih torbica se kreću od 100 kn pa do nekih 350 kn, a torbe u kombinaciji drvo/papir su malo skuplje i njihova je cijena od  500 do 600 kn.

Image


Možda biste mogle pomisliti da torbice nisu otporne na kišu, pošto su izrađene od papira, ali Ana Marija nas je razuvjerila. "Torbe su otporne na sve vremenske uvjete. Nenamjerno su testirane na vodu jer mi jedna slučajno ostala vani, ali sad sa 100-postotnom sigurnošću tvrdim da su vodootporne."

Od početka, kad je krenula s izradom tobica od papira pa do sad, kada koristi i drvo kao materijal, Ana Marija puno više pažnje posvećuje detaljima i pedantnija je u samom procesu izrade.  

Image


Kod novih modela, uvijek pazi koje su boje trenutno u trendu, ali kaže da su joj najdraže su crvena, zelena i zlatna jer misli da one nikad neće izaći mode. "Torbe su namijenjene svim curama i ženama koje vole nešto originalno, drugačije i posebno. Kako ja volim reći - to su torbe za samopuzdane, hrabre, uspješne i odvažne žene."

Kad je počela pandemije koronavirusa, Ana Marija se posvetila usavršavanju i boljem brendiranju svojih torbica - više se posvetila objavama na društvenim mrežama, snimanju promotivne kampanje i doradi loga AMD Dizajna kako bi svoj brend dovela na profesionalniju razinu. 

Image


Kad 'ulovi' malo slobodnog vremena, uživa u dugom ispijanju kave, igra se s nećakom, šeće s psom i uređuje okućnicu. I smišlja ideje za nove torbice koje s nestrpljenjem čekamo vidjeti.